top of page

Zelf gekleurde suiker maken


Zelf gekleurde suiker maken
Onlangs kocht ik een potje gekleurde suiker bij de toko. Eenmaal thuis bedacht ik me dat dit eigenlijk helemaal niet nodig was. Ik heb het eerder gedaan, maar dat zat even in een vergeten hoekje van mijn brein. Leuk, ik wilde nog wat extra kleuren en daarom ben ik weer een aantal kleuren gaan maken. Het is namelijk zo makkelijk om zelf maken en ik heb de nodige kleurstoffen in huis.

Zelf probeer ik niet te vaak kleurstoffen te gebruiken, maar zo af en toe moet kunnen. Ik ga je laten zien dat gekleurde suiker maken zo gedaan is. Een paar minuutjes hooguit en wat geduld.

Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Een paar minuten werk en wat geduld, dat is alles

Handig; op die manier kun je alle kleuren maken die jij graag wilt. let bij gekleurde suiker wel goed op dat het kleur kan afgeven aan vochtige ingrediënten. Om afgeven te voorkomen, voeg ik de gekleurde suiker pas vlak voor het opdienen toe, op cupcakes, ijs en andere desserts.

Voeg de gekleurde suiker ook eens toe aan je sprinkle mix.
Suiker en kleurstof goed mengen in een zakje
Suiker en kleurstof goed mengen in een zakje

Zelf gekleurde suiker maken

Benodigdheden per 100 gram suiker:

  1. 100 gram fijne suiker, hoe fijner hoe gelijkmatiger de suiker kan en zal kleuren

  2. 1 druppel kleurstof is over het algemeen voldoende om 100 gram suiker te kleuren, eventueel een minidruppel meer als je niet tevreden bent.

  3. Een klein potje om de gekleurde suiker in te bewaren. Bijvoorbeeld een oud kruidenpotje of en klein schoon potje waar pesto of kappertjes in heeft gezeten.

  4. Plastic zakje, met ZIP-sluiting.

Natuurlijke kleurstof werkt niet goed

Zo kleur je je eigen suiker

Doe de suiker in een plastic zakje met ZIP-sluiting. Deze zijn lekker stevig en handig af te sluiten. Doe er 1 druppel kleurstof bij en wrijf de zak tussen je handen. Hierdoor verdeel je de suiker door de kleurstof. Bij mij was ongeveer 1 druppel voldoende voor 80-100 gram fijne suiker. Ik maak het vaak op gevoel, gebruik geen weegschaal.


Strooi de suiker op een bord en laat het drogen. Door de kleurstof is de suiker iets vochtig geworden. Dit duurt 1-2 dagen afhankelijk van het weer en de luchtvochtigheid in huis. Roer de suiker een paar keer los van het bord en laat het verder drogen.

Heb je wat haast? Een paar uur op 40 graden in de oven en je suiker is droog.

Suiker kleuren met natuurlijke kleurstof, lukt dat ook

Op de foto boven kun je zien dat ik ook met PME natuurlijke kleurstof probeerde de suiker te kleuren. Ik gebruikte veel meer druppels dan normaal en het kleurde nauwelijks. Deze kleursfot lijkt niet echt geschikt om suiker mee te kleuren en het drogen zal een stuk langer duren omdat ik veel meer druppels gebruikte.

Zelf gekleurde suiker maken

Bewaar de suiker goed afgesloten in kleine potjes. Ik bewaar altijd diverse potten en potjes; groot en klein. Ze komen regelmatig goed van pas.

Zo eenvoudig kun je dus iedere kleur maken, van iedere kleur die je in huis hebt.


Tip: Voor een feestelijk effect kun je wat eetbare glitter toevoegen aan de suiker!

Suiker goed luchtdicht bewaren

Gerelateerde posts

תגובות


bottom of page