top of page

Magische tovertaart met bosvruchten en limoen


Magische tovertaart met bosvruchten en limoen

Hokus spokus pilatus pas, ik wou dat de taart in 3 lagen was. WOOOOPS. Even alles door elkaar roeren, bakken, en je magische tovertaart is klaar. Een taart met 3 prachtige lagen! Kun je toveren met een taart? Ja, ik toverde de Magische tovertaart met bosvruchten en limoen!

Weet je wat soms zo leuk is aan bloggen? Niet alleen dat je regelmatig lekkere dingen bakt of dat ik elke avond lekker aan het bloggen ben. Wat ik zo leuk vind is dat ik regelmatig nieuwe bloggers ontmoet. Bij events of boekpresentaties, bij workshops maar ook online “kennen” we elkaar hoewel we elkaar nog nooit echt ontmoet hebben.


Zo ontmoette ik onlangs Myriam Minne van het Belgische kookblog Hap en Tap. We raakten al snel enthousiast met elkaar aan de praat. Je hebt als fanatieke blogger tenslotte zoveel gemeen. Daarbij kunnen wij nog veel leren van onze Zuiderburen. De lat van de eetcultuur ligt in België veel hoger dan in ons land en dus zat ik op het puntje van mijn stoel als Myriam over leuke ideeën sprak.

En zo heeft Myriam mij leren toveren

Nou ja, het bakken van een magische tovertaart dan. Myriam sprak over een magische tovertaart. Een magische tovertaart, vroeg ik? “Ja,” zei Myriam, “je weet wel die taartjes die zo ontzettende hype waren onder de bloggers van Frankrijk, Engeland en België.”

Nu volg ik wel een hoop bloggers, maar hier had ik werkelijk nog nooit van gehoord.

Magische tovertaart met bosvruchten en limoen

Wat is een magische tovertaart? Kun je toveren met een taart? “Nee, het is een vulling van een taart die je in een bakblik doet en….. waarachtig. Tijdens het bakken ontstaan er 3 verschillende lagen in je taartje.” aldus Myriam.


Dat is leuk. Thuis gekomen was dit één van de eerste dingen die ik meteen ging opzoeken om te gaan bakken.


De nodige potten en pannen werden uit de kast gehaald, ingrediënten werden tevoorschijn getoverd. De oven ging aan en……..Simsalabim: er ontstond inderdaad een taart met 3 lagen.

Het zal wel een kwestie van soortelijk gewicht zijn waardoor de ene laag bovenop de andere laag gaat liggen. Natuur- en scheikunde liggen allang achter mij; ik vind het vooral leuk omdat het ontstaat in mijn grote vriend: de oven.

Magische tovertaart met bosvruchten en limoen

Recept Magische Tovertaart

Benodigdheden:

 1. 125 gram boter

 2. 1 eetlepel water

 3. 150 gram suiker (vind ik aan de krappe kant, mag van mij wel 200 gram zijn)

 4. 4 eieren op kamertemperatuur

 5. 125 gram bloem

 6. snufje zout

 7. 175 bv. bosvruchten uit de diepvries maar vers heeft natuurlijk de voorkeur

 8. poedersuiker

 9. 1 limoen of citroen (bio)

 10. 500 ml melk (lijkt me ook lekker 400 ml melk en 100 ml slagroom)

 11. flinke scheut vanille extract of wellicht een likeur naar keuze

Magische tovertaart met bosvruchten en limoen

Zo bak je deze Magische Tovertaart

Verwarm de oven voor op 150 graden (hete lucht oven) en bekleed een vorm van 20 x 20 cm of een ronde vorm van 24 cm met bakpapier.  Verspreid nu het fruit onderop het bakpapier.

Opgelet! De mix is straks zo dun als pannenkoekenmix dus je loopt kans dat de mix via naden naar buiten loopt. Zorg ervoor dat de naden goed dicht zijn of kies een verstandige vorm (eentje die niet kan lekken). Ik heb een vorm zonder naden van 20  x 20. Misschien het handigst: neem gewoon een schaal of ovenschaal?


Ik vind de magische tover taart zelf eigenlijk meer een toetje dan een taart, het liefst met een flinke dot slagroom erop!

Magische tovertaart met bosvruchten en limoen

Smelt de boter en laat het lauw worden. Dit kan in de pan of in de magnetron. Hetzelfde geldt voor de melk.

Scheid de eieren. Klop de eiwitten in een vetvrije kom. Ook de kloppers moeten goed vetvrij zijn. Voeg hier een klein beetje limoen- of citroensap bij en klop de eiwitten goed stevig.

Klop de dooiers met het suiker en water enkele minuten in een andere kom.

Voeg de lauwe boter toe en blijf kloppen.

Zeef het bloem en voeg dit met het zout toe. Blijf flink kloppen.

Voeg nu langzaam het melk beetje bij beetje toe en blijf opnieuw goed kloppen.

Magische tovertaart met bosvruchten en limoen

Rasp de zeste van je limoen of citroen en voeg dit toe.

Stop met kloppen! Je bent vast verbaasd dat de mix zo dun is? Ja, dat was ik ook.

Neem de spatel roer de eiwitten door het beslag.  Het lukt je vast niet om de eiwitten volledig door het beslag te mixen. Dat lukte mij ook niet, maar dat zal wel een deel van de betovering zijn.

Het beslag mag in de vorm bovenop de vruchten. Bak de magische tovertaart in de oven in 50 minuten gaar. Voelt de taart nog een tikje vloeibaar aan? Laat het dan nog even iets langer in de oven.

Haal de taart uit de oven en laat het goed afkoelen in de koelkast voordat je het uit de vorm haalt.

Strooi voor het eten een beetje poedersuiker over de magische tovertaart (en een lik slagroom).

Magische tovertaart met bosvruchten en limoen

Ehhh, tot slot moet ik natuurlijk een mooi praatje houden. Maar ik was niet echt kapot van deze tovertaart. Ik zou een volgende keer wellicht meer suiker toevoegen. En ik tover deze magische tovertaart naar de dessertkaart, daar vind ik hem beter passen dan bij een kopje koffie.


Een andere lekker combinatie lijkt me de andere tovertaart van Myriam met witte chocolade en pistachenootjes. Hmmmmm.

Want toveren, dat is wel een heel leuk vak.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Gerelateerde posts

Comentários


bottom of page