top of page

Honing chocoladetaart van Nigella Lawson


Chocolade honingtaart van Nigella Lawson
Als Nigella Lawson in de buurt is, wordt het vaak lekker zondigen.  Zo ook met deze honing chocoladetaart, bomvol…… je kunt het vast raden, chocolade en honing. Deze Honing chocoladetaart van Nigella Lawson is lekkerzoet, de bijen konden het ook niet laten en lieten zich bovenop de taart te storten.

Onlangs kreeg ik lekkere foodypost en daar trof ik deze lekker honing aan van Melvita. Een niet onbekend merk voor mij en verkrijgbaar in vrijwel iedere supermarkt, maar deze tijm-variant kende ik nog niet. Honing gebruik ik vooral vaak om kip mee te marineren. Dit maal mocht de honing gaan feesten met chocolade in de oven. Honing chocoladetaart. Hoe lekker klinkt dat?


Chocolade honingtaart van Nigella Lawson

Recept honing chocolade taart

Benodigdheden voor taart van 23 cm

Voor de cake:

 1. 275 gram muscovado licht bruine suiker (ongeraffineerde rietsuiker) of evt. lichtbruine basterdsuiker hoewel dit wel iets anders smaakt

 2. 100 gram pure chocolade in stukjes gehakt

 3. 125 ml vloeibare honing

 4. 225 gram boter op kamertemperatuur

 5. 2 grote eieren

 6. 200 gram bloem

 7. 1 theelepel (ik maakte er wel 3 of 4 van) cacaopoeder

 8. 1 theelepel baksoda verkrijgbaar in een toko, sommige supermarkten.

 9. 250 ml gekookt water

Voor de plakkerige honing chocolade topping:

 1. 125 gram vloeibare honing

 2. 175 gram pure chocolade

 3. 60 ml water

 4. 75 (ik gebruikte 100) gram poedersuiker

Voor de bijen:

 1. 25 gram fondant of marsepein, eventueel in de kleur geel

 2. 12 geschaafde amandelvlokken

 3. Eventueel kerriepoeder met wodka om de bij ietsje geel te verven of andere voedingskleurstof


Chocolade honingtaart van Nigella Lawson

Zo maak je deze honing chocoladetaart van Nigella Lawson


Smelt het chocolade voor het beslag au bain marie en laat het staan.

Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht oven).

Mix de suiker door de boter tot het lekker romig is. Voeg de honing toe.


Zet 2 glaasjes klaar met ieder een ei en een theelepel bloem. Roer de bloem in beide glaasjes goed door het ei.  


Mix nu eerst het ene glaasje door de boter/suiker en daarna het andere glaasje en mix het geheel nog door tot het luchtig wordt.


Chocolade honingtaart van Nigella Lawson

Spatel het chocola, de bloem,  met de gezeefde cacao en de baking soda door het mengsel.


Roer het water door dit mengsel. Eventueel kun je voorzichtig en kort je mixer gebruiken. Als ik eerlijk ben vind ik het beslag er nu helemaal niet aantrekkelijk uitzien. Een half liter water? Komt dat nog goed? Zeker!!


Doe het beslag in je ingevette bakvorm en bak de cake gaar in 1 uur en 15-30 minuten.

Belangrijk! Na 45 minuten moet je de volledige vorm bedekken met aluminiumfolie. Anders zal de bovenkant te zwart bakken.


Chocolade honingtaart van Nigella Lawson

Dat komt zeker goed met het beslag, want ik laat je tussendoor even zien hoe smeuïg straks de cake is. De cake kun je best een paar dagen bewaren maar de eerste dag is vind ik de cake het lekkerst.


Haal de vorm uit de oven en laat de cake goed afkoelen. Pas als de cake volledig door en door koud is in de koelkast, kun je de topping maken.


Chocolade honingtaart van Nigella Lawson

Verwarm in een kleine pan het water met het vloeibare goud (honing). Zodra het kookt mag het vuur uit.


Voeg de in stukjes gesneden chocolade toe en blijf goed roeren totdat dit is opgenomen in de water met honing.


Het is het handigst als je van bakpapier een flinke cirkel te maken welke groter is dan de taart. Snij de binnenkant in dit rondje een beetje weg, en knip één opening. Zorg ervoor dat de taart volledig op dit papier staat. Er zal straks veel topping van de taart afdruipen en dit kun je op deze manier redelijk eenvoudig verwijderen. Als je klaar bent zonder problemen het bakpapier wegtrekken.


Bedek de gehele taart. Wil je een strakkere taart, dan zal je de taart scherp moeten afsnijden en bedekken. Je hebt lekker veel topping dus je kunt lekker scheutig zijn met de honing chocoladetopping.


Deze laag zal niet zo snel echt stevig en droog worden. Het duurt als snel meer dan een halve dag. De koelkast werkt overigens een stuk sneller maar daar wordt de cake zelf weer iets droger van.

Door de honing zal de laag mooi glanzen.


Chocolade honingtaart van Nigella Lawson

Natuurlijk hoef je niet perse bijtjes te maken voor op de taart. Nigella heeft ooit vroeger in New York een taart met kleine bijtjes zien staan en wilde dit graag ook een keer maken.

Hoe maak je deze bij

Het handigst is natuurlijk als je gele fondant of marsepein koopt maar je kunt ook witte gebruiken als je dat hebt. Eventueel kun je zelfs zelf fondant maken. Hoe je dat doet lees je hier.

Maak kleine bijtjes

Ik voorzag ze van een lichtgele kleur door kerrie met wodka te mengen en dit hierna te zeven met keukenpapier. De bijen werden geverfd en daarna verzien met een glanzend laagje honing. Ik had nog wat eetbaar goud dat ik lichtjes over de bijtjes verdeelde. Gebruik een restje van de topping van de taart om streepjes te spuiten of verven op de bij.

Maak 2 inkepingen in de bij en bevestig hier de vleugeltjes van geschaafde amandelen in. Zoem, zoem, de bijtjes waren niet meer te houden en verdwenen al snel in de chocolade honingtopping.


Chocolade honingtaart van Nigella Lawson

Honing chocoladetaart

De honing chocoladetaart van Nigella Lawson is een heerlijk smeuïge cake met een tikje hulp van moeder natuur. Bedankt bijtjes voor het harde werken!


De Melvita tijmhoning ontving ik via de Kroon op het werk.

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page