top of page

Manis bakken met een Indische twist van Francis Kuijk


Manis bakken met een Indische twist van Francis Kuijk
Manis bakken met een Indische twist van Francis Kuijk
Ben jij net als ik een echte HHB fan en volg je het programma al jaren? In het vierde seizoen won Annemarie HHB en stond Francis Kuijk met haar in de finale. Het was echt een nek aan nek race want de dames waren enorm aan elkaar gewaagd. Annemarie won uiteindelijk, maar Francis won ook op een andere manier. Ik volg haar al jaren en ze timmert behoorlijk aan de weg met o.a. haar kookboeken, workshops en inmiddels ook haar eigen bakboek; Manis!

Manis, bakken met een Indische twist van Francis Kuijk is het enige boek in zijn soort. Ik ga je laten zien waarom.
Pagina inhoudsopgave Manis bakken van Francis Kuijk

Manis bakken met een Indische twist van Francis Kuijk. Mag ik je voorstellen..

Francis Kuijk. Deze goedlachse in Nederland geboren Francis is opgegroeid in Australië met Indische roots. De hardwerkende dame heeft een eigen bedrijf opgericht; Francis Bakt & Kookt met activiteiten variërend van tv & radio, workshops, live cooking, demonstraties en liefdadigheidswerk. De laatste maanden zag ik regelmatig pittige bootcamps voorbijkomen op haar Instagram: vier aansluitende avonden online thuis bakken met Francis.


De liefde voor Indische smaken druipt van de bladzijden af en je merkt dat Francis het graag met je wilt delen

Batik cake door Francis Kuijk

Een bakboek vol lekkere, vernieuwende recepten en mooie foto's, ik hou ervan. Wat ik ook erg waardeer is dat ieder recept ingeleid wordt met een persoonlijk stukje door Francis. Anekdotes die de inleiding geven tot het recept; soms vertelt ze meer over bijzondere ingrediënten, hoe ze een recept heeft aangepast en waarom ze het zo lekker vindt.

Francis: Als er een cake is waar ik veel vraag naar krijg als ik er over post op sociale media, is het deze wel. Waarom ik het batik-cake noem is omdat je zelf creatief een printje kunt tekenen op de cake. En zelfs dat is gemakkelijker dan je denkt. Oh en die leuke richels zij too simple, kijk maar.

tropische taart en tamarinde ballentjes

Manis, bakken met een Indische twist. Die titel doet eer aan. Het lijkt een samensmelting van typische Indische recepten, met bekende recepten die eigenlijk geen Indische oorsprong hebben. Heb je eerder iemand een pandan tompouce zien maken? Of markisa-tiramisu (een Indonesische passievrucht), een pandanpavlova, Gula djawa fudge.


Bekende recepten meets typisch Indisch

Ik vond de naam van de taart op de linker foto dan ook heel leuk; een tikkie Frans: Topische Gateau. Geen gewone slagroomtaart met fruit, maar een taart met slagroom en serehroom (kokosmelk met verse sereh) en fruit.


Foto rechts uit het hoofdstuk snoepjes: Permen asem, tamarindekogeltjes. Snoepjes die je ook in de toko kunt vinden. Francis vertelt je uitgebreid over de smaak van tamarinde, hoe het te gebruiken en het verschil van vers en tamarinde uit een potje.

Matahari breekbrood en Koenier-maanzaadcake met gembersiroop

Foto links: Matahari breekbrood. Wat een prachtig brood, mijn ogen bleven hier iets langer hanger. De techniek van het broodje ken ik, maar niet de Indische babi chin-vulling en hoe het geheel eruitziet als je meer broodjes tegelijk bakt in een vorm, wat een plaatje. Dacht ik meteen aan de beroemde exotische danseres bij de naam, had ik het helemaal fout:

Matahari betekent zon

Een lekker cakerecept; daar hebben we er toch nooit genoeg van? De cake op de foto rechts is een Koenier-maanzaadcake met gembersiroop. Naast dat ik de cake er geweldig lekker zacht vind uitzien, had ik geen idee wat dit voor cake dit is. Maar de beschrijving verleid; ik ben om en wil hem maken.


Francis: I adore this cake. Deze cake vind ik zelf next level Kue Nenek (kue=cake, nenek=oma). De cake is mals en vol van smaak. Koenier is moeilijk te herkennen als smaak, maar je merkt het in de cake omdat het iets aards, bijna bitter en peperigs brengt en in combinatie met de gembersiroop zal je er nog lang van nagenieten want je mond blijft nog even natintelen na het oppeuzelen van een stuk.
Rozen marshmallows en zoete pandanzoentjes

Foto links: Rozentroop marshmallows. Wow, dat lijkt me een heerlijke combinatie. Ga je op zoek naar pandan-gel of extract, dan vind je vaak in hetzelfde rekje ook de rozenvariant. Je kunt het in vrijwel iedere toko vinden.


Foto rechts: Pandanzoentjes. Oudhollandse verwennerij meets Indonesië. Pandan lijkt favoriet bij Francis, ik zie het in veel recepten terug. Zou het de kleur zijn of de typische smaak van pandan die je heel gemakkelijk kunt toevoegen.


Boekomslag Manis van Francis Kuijk

Wat kun je verwachten van Manis?

Van bekende (spekkoek en sesamrepen) en onbekende Indische recepten, tot internationale klassiekers omgebouwd naar een Indische variant. Het wordt tijd dat de Indische roots die je overal in Nederland terugvindt, vaker gebakken, geproefd en gedeeld gaan worden.

Laat je vooral niet tegenhouden door de Indische benaming van de recepten. Je kent meer smaken dan je vaak denkt. Francis vertelt je honderduit over de ingrediënten en mogelijkheden. Door de duidelijke uitleg lijken de recepten in Manis goed te doen.


Laat je vooral niet tegenhouden door de Indische namen! Koffie spekkoek likeurtaart, hot cross buns met pandan, Kue pelangi kukus (gestoomde regenboog cake), spekkoek crumble brownie, Nanas goreng (ananasbeignets) of Kue apem pangang (gistpannenkoeken met cassave).

Manis van Francis Kuijk is verkrijgbaar in de boekenhandel.

ISBN: 9789461432728-- MET DANK AAN --

Graag wil ik Uitgeverij Good Cook bedanken voor de mogelijkheid een review te schrijven van Manis van Francis Kuijk. De prachtige fotografie is van Mitchell van Voorbergen.

“Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is in werkelijkheid vaak een stuk groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te gebruiken, past het geheel vaak beter in mijn blog.”

Gerelateerde posts

Comentarios


bottom of page