top of page

Marokkaanse gelukskoekjes


Marokkaanse Gelukskoekjes bruidskoekjes
Eigenlijk heb ik nog nooit iets gebakken met filodeeg. Wat een prachtig teer deeg. Voor deze Marokkaanse gelukskoekjes is dit echter geen probleem, ze worden niet gefrituurd, maar gebakken in de oven. Geluk moet je vinden in de speciale momenten van je leven, zoals bij het eten van dit flinterdunne filodeeg, gevuld met zoet geluk in de vorm van walnoten, honing, rozijnen en sesamzaadjes.

Onlangs vond ik in het boek Kaneel en Kardemom een recept dat hier erg veel op lijkt. In dit boek worden de koekjes Bruidsvingers genoemd en gevuld met hazelnoten, chocolade en rozenwatersiroop.  Of je gelukskoekjes echt mag vergelijken met bruidsvingers weet ik niet, maar de bereiding lijkt in ieder geval erg op elkaar.Marokkaanse Gelukskoekjes bruidskoekjes

Marokkaanse gelukskoekjes

Recept van het blog Miss Fromage

Benodigdheden voor 20 stuks:

  1. 1 verpakking met 5 bladeren filodeeg (easy bakery, 1 verpakking bevat 2 zakjes van 5 vellen, te vinden in het schap naast het bladerdeeg)

  2. 80 gram liefst geroosterde walnoten wat fijn gesneden (voor geroosterd in de oven vind ik ze lekkerder)

  3. 2 eetlepels rozijnen

  4. 2 eetlepels honing

  5. 2 eetlepels sesamzaad

  6. Een flinke theelepel kaneel

  7. 40 gram boter

  8. 1 eidooier


Zo maak je deze Marokkaanse gelukskoekjes

Laat het filodeeg ontdooien in de verpakking. Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht oven).

Straks zal je filodeeg snel uitdrogen dus het is handig om deze mix klaar te hebben. Hak de walnoten fijn en roer ze in een schaal door de honing, rozijnen en sesamzaadjes en het kaneel.Verwarm de boter tot het net is gesmolten. Vet 1 vel filodeeg in met boter. Bewaar de rest van het deeg onder een vochtige theedoek om uitdrogen tegen te gaan.


Vouw het vel in de lengte in twee. Vet het deeg opnieuw in met boter.

Snij het deeg in twee in de lengte en hierna door de midden.


Nu heb je vier dubbele vellen filodeeg.Vul het uiteinde van een vel met een theelepel vulling. Rol het op en besmeer het met boter. Rol alle 20 koekjes op. Bak de koekjes in ongeveer 13-15 minuten goudbruin en gaar.Idee: Wat mij ook lekker lijkt is door de boter wat  honing op te lossen. Beetje vet en… lekker zoet.

Geluk is er niet altijd vanzelfsprekend

Probeer momenten van geluk te herkennen in de gewone momenten om je heen. Bijvoorbeeld als je smaakpapillen worden verwend door dit heerlijke Marokkaanse gelukskoekje.


Het recept voor deze Marokkaanse gelukskoekjes is afkomstig van het blog Miss Fromage van Ursula Strik. Bedankt voor je prachtige gerechten en warme teksten Ursula! RIP.


Inspiratie: Van oorsprong vond Ursula het recept op Worldcook.

Gerelateerde posts

Comments