top of page

Meringue kerstkrans de luxe


Meringue kerstkrans de luxe
I’m dreaming of a white Christmas! Is dat niet wat we eigenlijk allemaal graag willen met de Kerst? Het is ieder jaar maar weer afwachten of het dan eindelijk weer eens gaat gebeuren. De kans is klein en daarom ga ik daar niet op zitten wachten. Liever maak ik op eigen initiatief een zoete sneeuw-variant en zorg zelf voor sfeervol gebak. Deze witte krans van merinque is op een lage temperatuur gebakken. Het bakken duurt dan wat langer maar de meringue blijft prachtig wit en dat vind ik zo leuk.

Hoe blijft meringue wit?

Je meringue blijft mooi wit van kleur door het te bakken op een lage temperatuur; liever langer en lager bakken dan snel en hoger. Dan verkleurt meringue.


Kerst zonder stress

Handig; bak de krans van eiwitschuim eerder. Dat geeft je rust met de Kerst. Maar…. dat kan alleen als je hem echt goed droog bakt!

Meringue kerstkrans de luxe

Meringue kerstkrans de luxe

Benodigdheden voor een krans van ongeveer 25-26 cm:

Voor de meringue kerstkrans:

 1. 6 eiwitten

 2. 200 gram poedersuiker

 3. 200 gram fijne suiker

 4. 1 theelepel gezeefde maizena

 5. Snufje zout

 6. Eventueel kerstspikkels bakbestendig

 7. Spuitzak met mooi spuitmondje

Voor de vulling:

 1. 250 gr mascarpone

 2. 200-250 ml slagroom

 3. Cranberry-jam of rode jam naar keuze

Voor de versiering:

 1. Vers fruit; heerlijk maar ook visueel heel mooi.

 2. Denk aan blauwe bessen, kumquats, of gesuikerde rozemarijn

Meringue kerstkrans de luxe

Meringue kerstkrans maken

Klop de eiwitten in een vetvrije kom met vetvrije kloppers. Als de eiwitten luchtig worden, voeg je een klein beetje fijne suiker toe. Voeg nu steeds een beetje suiker toe tot alles op is. Het eiwit gaat glimmen en als het perfect stijf is spatel je het poedersuiker er doorheen met het zout en maizena.  Ik maal mijn poedersuiker altijd fijn in een koffiemolen, met gewone suiker, zo heb ik altijd poedersuiker bij de hand.


Verwarm de oven voor op 80 graden (hete lucht oven). Dit is vrij laag, maar ik bak de krans liever op een lage temperatuur en langdurig. Zo blijft het eiwit sneeuwwit. Spuit 2 ringen spuiten met een spuitzak en een mooi spuitmondje. De onderste ring mag je iets platter, hier mag straks de vulling op rusten. De bovenste ring mag iets uitbundiger, die zul je straks goed ziet. Strooi hier eventueel wat kerstsprinkles overheen die bakbestendig zijn voordat de ringen de oven in gaan.


Hou je eiwit over? Handig! Spuit nog wat extra toeven, of kerstboompjes of … wat dan ook. Ik bewaar goed gedroogd meringue graag om later te gebruiken in ijs, op tiramisu of op een cake als meringuesneeuw.
Meringue kerstkrans de luxe

Bak de merinque kransen zo’n 3-4 uur of tot ze echt goed droog zijn. Proeven is weten, dus spuit een paar proefmonsters van meringue. Hoe ruimer je het schuim hebt gespoten, hoe langer het zal duren voor de meringue droog is.

Klop de mascarpone los, de slagroom stijf en mix de twee bij elkaar met een klein beetje suiker. Liever niet teveel want de meringue is al erg zoet. Vul de spuitzak met een streep cranberryjam (zie foto) of andere rode jam naar smaak en vul hier voorzichtig de mascarpone-slagroom overheen.


Vul de taart niet te vroeg van tevoren, het vocht zal anders in de meringue trekken. Je kunt dit voorkomen door een laatje chocolade over de meringue te doen, maar… dan wordt de taart wel heel erg zondig. Je kunt de spuitzak ook vullen en bewaren in de koelkast. In enkele minuten spuit je de taart af en versier je hem met het lekkers dat je ook al klaar hebt staan.

Meringue kerstkrans de luxe

Spuit mooie toeven en drapeer hier wat fruit overheen. Nu mag de bovenkant als kroon op de vulling. Versier de meringue kerstkrans naar eigen inzicht. Ik gebruikte gesuikerde rozemarijn en kumquats.

Winters, sweet, hartverwarmend. Geniet ervan en hele fijne feestdagen!

Gerelateerde posts

Yorumlar


bottom of page