top of page

Hazelnoten mokka schuimtaart


Hazelnoten mokka schuimtaart
Dit recept voor Hazelnoten mokka schuimtaart is al jaren een van de populairste recepten op mijn blog. Ik weet nog dat ik hem voor het eerst maakte. Ik was erg verrast door de smaak. Heb ik dat zelf gemaakt? Het lijkt wel een taart van een goede bakker! Wat een topper. Ben jij op zoek naar een taart om indruk te maken; dat hoef je niet verder te kijken. Maak eventueel een aantal onderdelen een dag of een paar dagen eerder, dan gaat het op de dag van presenteren allemaal een stukje sneller.

Deze taart kost wat tijd en je leert enkele basistechnieken als nougatine maken, meringue, banketbakkersroom en koffiesiroop.

Zou je meedoen met het programma Heel Holland Bakt, dan zou dat je veel lof opleveren.

Laat je niet afschrikken. Het is een kwestie van plannen. Begin een dag eerder, of eventueel twee dagen. Nougatine wacht geduldig, net als koffiesiroop. Verdeel je taken.

Hazelnoten mokka schuimtaart, niet voor niets mijn meest bezocht taart!

Een Hazelnoten mokka schuimtaart bestaat uit 3 lagen hazelnoten meringueschuim, gevuld met een mokkacrème en waaraan ik een tikje Kahlua heb toegevoegd. Omringd door zelfgemaakte nougatine. Vroeger spoot ik er nog toeven met slagroom op, maar in de nieuwe versie heb ik dit achterweg gelaten. Ik vond de taart anders te vol worden.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Wil jij wel liever wat toeven slagroom? Gewoon doen!

Hazelnoten mokka schuimtaart

Feest in de auto

Deze taart had ik gebakken voor een feestje. Het was een bijzonder feestje waarbij iedereen mee kon doen met een taartwedstrijd. Ik moest eigenlijk meteen aan deze taart denken. De taart wilde ik al een tijdje opnieuw maken, maar zocht naar een gelegenheid. Natuurlijk doet iedereen vooral mee voor de lol, maar het was natuurlijk toch leuk dat de taart de tweede plaats kreeg van de vakjury, een clubje liefhebbers en taartenbakkers. (Sttt, niet verklappen hoor dat ik zelf ook in de jury zat)

En dus ging de taart mee in de auto. Zal je net zien dat we plots moeten remmen… voor de zekerheid heb ik een schort op mijn kleren mee genomen voor onvoorziene ongelukjes.

Hazelnoten mokka schuimtaart

Hazelnoten mokka schuimtaart

Benodigdheden:

Voor de schuimbodem:

 1. 200 gram eiwit

 2. 125 gram hazelnoten

 3. 400gram suiker

Voor de banketbakkersroom:

 1. 500 ml melk

 2. 2-3 zakjes vanillesuiker

 3. 3 eidooiers (deze heb je over van de schuimbodem)

 4. 150 gram suiker

 5. 40 gram maizena

Voor het mokka extract:

 1. 75 ml espresso of sterke (oplos) koffie

 2. 30 gram suiker

 3. 30 gram Kahlua (lekker maar kan ook zonder!)

Voor de mokkacrème:

 1. 500 gram boter

 2. 120 gram poedersuiker

 3. 500 gram banketbakkersroom, zie hierboven

Nougatine:

 1. 100 gram suiker

 2. 200 gram geroosterde hazelnoten

Voor de topping:

 1. 100 gram pure chocolade

 2. Eventueel slagroom toeven met een hazelnoot bovenop


Hazelnoten mokka schuimtaart

Recept Hazelnoten mokka schuimtaart

Rooster de hazelnoten in de oven op een middelmatig stand, zo’n 12-15 minuten. Hou de noten goed in de gaten. Ze kunnen plots snel bruin roosteren.

Laat de hazelnoten afkoelen en verdeel ze in 2 porties. Een portie gaat in de meringue en deze moet je fijn maken door het kapot te slaan of met een keukenmachine bijna fijn malen. Van het tweede deel hazelnoten maak je de nougatine. Handig is om dit een dag, of paar dagen eerder te doen.

Teken 3 cirkels met een doorsnede van ongeveer 23-24 cm. Hiervoor gebruik ik vaak een springvorm, maar een passer of bord kan natuurlijk ook. Hier spuit je straks de cirkels van eiwitschuim op.


Klop de eiwitten in een goed ontvette kom. Is de kom vet, dan kun je eiwitten niet stijf kloppen. Voeg als de eiwitten wat stijver beginnen te worden, hier steeds een beetje suiker bij.  De meringue gaat nu mooi glanzen.

Voeg de gemalen hazelnoten bij de het eiwit. Jammer! De prachtige, stijve meringue wordt door het vet in de hazelnoten wat slapper van structuur en de meringue zakt iets in.  Spatel daarom de gemalen nootjes er voorzichtig doorheen en roer niet langer dan nodig.


Cirkels spuiten van een wat eigenwijs hazelnoten schuim.

Vul je spuitzak. Heb je geen spuitzak, met een stevig plastic zakje kun je ook spuiten, maar dit gaat een stuk minder makkelijk.  Spuit cirkels op het bakpapier. Begin in het midden. Probeer eventueel de mix wat te verdelen. Omdat het schuim wat zachter begint te worden, verlies je helaas wat controle.Bak de meringue cirkels in een oven van 80 graden in ongeveer 4 uur stevig en droog . Bak je de schuimcirkels eerder? Bewaar ze dan na het afkoelen in plastic. Doe je dat niet dan zullen ze vocht aantrekken en dat zou jammer zijn.


Het mokka extract maak je door de koffie met de Kahlua en de suiker ongeveer 10 minuten in te koken. Roer het regelmatig door tot het wat stroperig is geworden.


Maak de banketbakkersroom, Hoe je dit maakt kun je in dit blog lezen. Maak je de banketbakkersroom eerder. Bewaar het met een vel plastic folie bovenop in de koelkast tot gebruik. Roer het kort door voor gebruik.


Maak de nougatine door 100 gram suiker zachtjes te verwarmen. De suiker zal smelten. Doe dit niet te snel anders brandt de suiker aan. Als de suiker gesmolten is mogen de hazelnoten erbij. Roer het geheel goed door en laat het op een vel bakpapier afkoelen. Pas als het goed is afgekoeld kun je het fijner malen in een keuken machine of fijn slaan in bijvoorbeeld een ZIP-zakje.


Hazelnoten mokka schuimtaart

De taart in elkaar zetten


De mokkavulling Klop hiervoor de zachte boter (op kamertemperatuur) met de poedersuiker ongeveer 10 minuten tot het luchtig is. Voeg de mokka-siroop hierbij en klop de mix tot het egaal is.  Voeg de banketbakkersroom hierbij in delen en klop deze nog kort luchtig door.


Alles is klaar, nu hoef je alleen de taart nog maar te bouwen. Zorg voor wat ruimte in de koelkast, want de taart moet een paar maal stevig worden in de koelkast.


Ik gebruik graag een draaiplateau van de Ikea, deze draait handig mee met een taart. Let onder je taart een beetje mokkacreme. Zo blijft hij netjes liggen. Leg op de eerste laat schuim een laagje mokkacrème. Probeer zoveel te gebruiken dat alles bedekt is, maar let goed op de hoeveelheid. Herhaal deze stap.


Smeer nu de crème op de bovenkant en de zijkanten. Omdat de meringuelagen vaak niet helemaal identiek zijn is dit iets moeilijker dan een strakke taart. Gebruik hier een spatel voor, of een broodmes. Draai de taart met een draaischijf of wat hulp in huis rond. Zo wordt de taart wat gladder. Of draai je bord steeds een stukje.


Hazelnoten mokka schuimtaart

Laat de taart afkoelen in de koelkast

Na een klein half uurtje is de taart wat steviger. Je kunt met de warmte van je schone handen enkele onregelmatigheden wegwerken.


Nougatine toevoegen voor smaak en mag ik het camouflage noemen?

Druk de nougatine langs de zijkant. Iedereen heeft hier zo zijn eigen manier voor. Soms duw ik met mijn hand de nougatine van beneden naar boven. Maar het gaat ook heel fijn met een kleine spatel. Probeer zelf uit wat het handigst is.


Leg een bord bovenop de taart en strooi nougatine op de rand. Nu kun je de rand nog iets egaler maken. Dit gaat met nougatine op de crème iets beter. Haal het bord van de taart. Leg het bord op een vel bakpapier en teken de omtrek van het bord. Leg het vel op de taart.

Verwarm de chocolade au bain marie of in de magnetron. Trek met een koffielepel strepen over de cirkel.


Een klassieke hazelnoten mokka schuimtaart op een nieuwe manier gepresenteerd. Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt. Ga je voor het nieuwe exemplaar of toch voor de oude taart die ik vroeger maakte. De foto staat onder aan dit blog. Ik ben benieuwd.


Hazelnoten mokka schuimtaart

Een doorsnede van de taart ziet er zo uit. Helaas is dit een oude foto en heb ik deze onlangs niet kunnen vervangen. De taart ging mee op reis naar een taartenwedstrijd en ik kon de taart natuurlijk thuis niet aansnijden. Eenmaal op de wedstrijd is het me niet gelukt een mooie foto te schieten.


Gelukkig kun je ook op deze oude foto goed zijn hoe de lagen van de hazelnoten mokka schuimtaart zijn opgebouwd. Drie dikke lagen meringue die extra lekker zijn door de gemalen hazelnoten erin, gevuld met zachte koffiecrème,  en omringd met nougatine.


Hmm, lekker hoor. Ik ben benieuwd wat jij van de taart vindt. Laat je me weten of je deze hazelnoten mokko schuimtaart hebt gebakken? Laat het zien met de tag #zoethoudertje op Instragram of @carolabaktzoethoudertjes op Facebook!

hazelnoten mokka schuimtaart

Oude liefde roest niet

Deze foto is heel dierbaar. Ja hij is een beetje oud. Je ziet dat ik in de loop van de jaren veranderd ben. Maar smaken verschillen. Hij is identiek aan de nieuwe taart alleen spoot ik bovenop wat toeven slagroom.


Hierop deed ik een hazelnoot en strooide wat cacao. Ik twijfelde bij de nieuwe taart. Zal ik er slagroom op doen? Ik had de suiker en de slagroomversteviger al in de kom gedaan toen ik besloot het niet te doen. Misschien zie jij liever dit exemplaar, spuit dan gewoon wel toeven slagroom.

Gerelateerde posts