top of page

Meringues met verse aardbeien


Meringue met verse aardbeien
Meringues met verse aardbeien
Sommige recepten bestaan spontaan. Ik had ineens 3 eiwitten over. Je kunt eiwitten heel goed invriezen tot gebruik, maar dan vergeet ik ze vaak in de diepvries. Dat is jammer. Ook hadden we best heel veel aardbeien in huis. Aardbeien zijn maar kort houdbaar en tja, wat nu?

Zou het ook lukken om vers fruit mee te bakken met meringues? Tijd voor een test.

Vers fruit in meringue? Dat ging eigenlijk heel goed, maar de oven gaat wel een stuk langer aan om zeker te weten dat de aardbeien goed droog zijn. Ga je de meringues met verse aardbeien dezelfde dag gebruiken? Dan kun je ze vast iets korter bakken. Proeven is weten of ze klaar zijn.


Meringue met verse aardbeien
Meringues met verse aardbeien

Meringues met verse aardbeien

Benodigdheden voor 30-35 koekjes:

 1. 3 eiwitten

 2. 100 gram fijne suiker

 3. 100 gram poedersuiker

 4. 150-200 aardbeien

 5. evt. scheutje aardbeien essence

 6. snufje zout

Meringues met verse aardbeien succes gegarandeerd

 1. Verwarm de oven voor op 100 graden (hete lucht oven).

 2. Klop de eiwitten met het zout in een vetvrije komt met vetvrije kloppers. Als de eiwitten iets steviger worden mag er beetje bij beetje wat fijne suiker bij. Mix tot de eiwitten stijf zijn. Spatel het poedersuiker door dit mengsel.

 3. Zelf heb ik aardbeien-essence van een vakantie uit Frankrijk en daar heb ik wat druppels van toegevoegd. Misschien dat enkele druppels siroop ook de smaak wat kunnen liften?

 4. Zorg ervoor dat de aardbeien goed droog zijn. Je hoeft ze niet noodzakelijk te wassen, aardbeien zijn schoon van zichzelf. Was je ze toch, zorg ervoor dat de kroontjes op de aardbei blijven zitten, anders absorbeert de vrucht het vocht als een spons. Laat de aardbeien goed drogen voordat je ze in stukjes snijdt en door de eiwitten spatelt.

 5. Maak koekjes met 2 kleine eetlepels of een kleine ijsbolletjestang en plaats de bakplaat in de oven.

 6. Normaal zijn eiwitten vaak na zo’n 2 uur op 100 graden klaar. Als ik meringues langer wil bewaren bak, of eigen is het droog ik, de koekjes nog wat langer. Iets vochtige meringues zijn minder lang houdbaar. Ik bak de meringues zo lang en op 100 graden om verkleuren tegen te gaan.

 7. Omdat deze meringues verse aardbeien bevatten, droogde ik ze 4 uur in de oven.  De meringues waren goed droog en ook zo’n 4-5 dagen later nog steeds erg lekker om te eten. Langer hebben ze het niet gehaald.

Eiwitten over? Gooi ze niet weg maar maak er bijvoorbeeld deze lekkere Meringues met verse aardbeien.Gerelateerde posts

Comments


bottom of page