top of page

Mokka meringuerol

Mokka meringuerol
Van alle cakerollen vind ik de meringuerol het mooist. Ik hou van het rustieke van deze mokka meringuerol; de gebarsten meringue, de koffiespikkels en de hazelnoten die mochten zwemmen in een bad vol karamel. Zelf vind ik die rustiek gebarsten rol heel erg mooi. In combinatie met de vulling echt een heerlijk recept en eigenlijk best gemakkelijk om te maken.

Het is niet de meest handige rol, want als je de meringuerol vult, trekt het vocht in de meringue en zal het na enige uren zachter worden. Bij een cakerol van echte cake heb je dat probleem niet.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.

Meringue op de plaat gebakken vullen en oprollen
Tip: smeer je meringuerol in met een laagje chocolade. Hierdoor kan het vocht minder snel in de meringue trekken. Of vul je rol vlak voor het serveren.

De Mokka meringuerol is gevuld met half slagroom, half banketbakkersroom. Je kunt natuurlijk ook alleen slagroom gebruiken of half slagroom, half mascarpone. Dat is ook een favoriete combinatie bij mij.

Mokka meringuerol

Mokka meringuerol

Benodigdheden:

Voor de meringue:

 1. 4 eiwitten

 2. 250 gram fijne suiker

 3. 1 theelepel vanille extract

 4. 1 theelepel azijn

 5. 1 theelepel maizena

 6. 1 zakje of  1 eetlepel goede instant koffiepoeder

Voor de vulling:

 1. 200 ml slagroom

 2. 1/2 recept banketbakkersroom

 3. 1 zakje slagroomversteviger

 4. suiker naar smaak

 5. 1 eetlepel Kahlua of andere koffielikeur

 6. een handje hazelnoten om nougatine te maken

 7. 50 gram suiker

 8. 7-8 hazelnoten voor bovenop

Zo maak je deze mokka meringuerol met restjes eiwit

 1. Verwarm de oven voor op 160 graden (hete lucht oven). Leg een vel bakpapier op je bakblik. Maak een half recept van de banketbakkersroom en laat het afkoelen. Bewaar het in de koelkast. Wil je geen vel op de banketbakkersroom? Doe een vel plastic of  bakpapier bovenop de room.

 2. Maak de nougatine volgens recept. Je hebt maar 1/3e  van het recept nodig maar het is fijn om op voorraad te hebben en vaker te gebruiken. Smelt 50 gram suiker op een laag vuur in een kleine steelpan. Roer het niet door met een lepel maar maak af en toe bewegingen met de pan waardoor de suiker egaal gaat smelten. Doop ongeveer 7-8 hazelnoten in de suikerstroop en laat ze afkoelen voor bovenop de meringuerol.

 3. Klop de eiwitten stijf in een kom en met een klopper die vetvrij zijn. Als de eiwitten bijna stijf zijn voeg je beetje bij beetje de suiker toe. De eiwitten gaan nu glanzen. Mix tot de eitwitten goed stijf zijn.  Voeg azijn, het vanille extract en de maizena toe.

 4. Bestrijk het bakblik van je oven met de meringue en bak het in ongeveer 30  minuten gaar.  Laat het volledig afkoelen.

 5. Leg op de merinuge een nieuw vel bakpapier. Leg een rooster hier voorzichtig op en draai het geheel om. Nu kun je voorzichtig het vel van de meringue afhalen.

 6. Klop de slagroom stijf met de slagroom-versteviger. Schep hier beetje bij beetje de afgekoelde banketbakkersroom doorheen en voeg suiker toe naar smaak. Roer de kahlua er doorheen. Vul de meringue met 3/4 van de vulling, strooi nougatine over de vulling en rol de meringue voorzichtig op.

 7. Doet de vulling die over is in een spuitzak en spuit deze met een mooi spuitmondje bovenop de cakerol. Strooi wat koffie over de bovenkant voor de sier.

 8. Versier de mokka meringuerol met de hazelnoten gedoopt in karamel.

Oh la, la, dat wordt genieten!

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page