top of page

Meringuetaart met aardbeien en slagroom


Meringuetaart met aardbeien en slagroom
Slagroom, meringue en zomerkoninkjes. Sluit je ogen. Ik denk dat het geen probleem geeft dit voor je te zien en wat een heerlijk gevoel geeft je dat. Een lekker ruime portie ligt op je te wachten. Droom, droom, droom. Nee, niet dromen. Aan het werk en maak je dromen waar! Hoe eenvoudig kan dat soms zijn. Maak die Meringuetaart met aardbeien en slagroom!

In de herfst 2011 begon de nieuwe zender 24 kitchen. De eerste aflevering die ik van Rudolphs bakery zag, was denk ik de aflevering met Nance Coolen in dit programma. Zij wilde graag de taart maken die haar schoonouders altijd meenemen uit België op de verjaardag van hun zoon. Oh, wat vindt Nance de taart lekker. Ze likt veelvuldig haar vingers af. Geeft niet Nance. Natuurlijk begrijp ik je heel goed. Deze eenvoudige zoete, fruitige taart is een genot om te maken en om op te eten met familie of vrienden. Zou Nance de Vacherin (of zou ik hem ook pavlova mogen noemen) inmiddels zelf al gemaakt hebben?

Meringuetaart met aardbeien en slagroom

Meringue taart met slagroom en aardbeien

Benodigdheden:

  1. 150-175 gram eiwit bij een taart van doorsnede 20 cm

  2. suiker (tweemaal de hoeveelheid van je eiwit) is dus 300 tot 350 gram

  3. 1 theelepel azijn

  4. 1 theelepel maizena

  5. eventueel 200 gram witte chocolade

  6. 500 gram slagroom

  7. slagroom versteviger

  8. beetje suiker voor de slagroom. Niet te veel!! Liever bijna niets. De merinque is al erg zoet. Wellicht is het zelfs een goed idee om een deel van de slagroom te vervangen door mascarpone. Lekker fris, stevig en minder zoet.

  9. 250 gram aardbeien of vruchten naar keuze

  10. poedersuiker voor over de taartMeringuetaart met aardbeien en slagroom

Zo maak je Meringe taart met slagroom en aardbeien

Verwarm de oven voor op 80 graden (heteluchtoven). Mix de eiwitten in de kom. De kom en de klopper moeten vetvrij zijn, anders kun je de eiwitten niet goed stijf kloppen.

Voeg beetje bij beetje de suiker bij het eiwit. Voeg de maïzena en het azijn toe.

Indien je stevige pieken kunt maken is het mengsel klaar en kan het in een spuitzak.

Om mooie ringen te spuiten is het handig om cirkels te tekenen op bakpapier.

Meringuetaart met aardbeien en slagroom

Spuit ringen van het eiwitschuim op de cirkel tot de cirkel volledig gespoten is. Vul eventueel de kleine open gaatjes in de ringen (of spuit een beetje netter Carola). De meringue moet ongeveer 4 uur gebakken worden op 80 graden. Bak je het hoger, dan verkleurd het eiwit en is het niet meer mooi wit.

Meringuetaart met aardbeien en slagroom

De aardbeien werden met kroontje en al goed gewassen en gedroogd. Na het drogen werden de kroontjes verwijderd. Je kunt de aardbeien beter kleiner snijden voorde lagen tussen de taart. Op de taart kun je ze heel laten als je dat mooier vindt. Natuurlijk zijn niet alleen aardbeien lekker in de taart. Wat dacht je van bosbessen, frambozen, stukjes rijpe perzik of nectarines of misschien zelfs eetbare bloemen?

Meringuetaart met aardbeien en slagroom

Merengue en vocht zijn geen goede combinatie. Je kunt de taart wel even van tevoren maken maar wil je de taart wat langer stevig houden dan kun je de lagen merengue beschermen door hier gesmolten witte chocolade op te smeren. Dit houdt het vocht tegen en de merengue blijft langer stevig.

Zelf zorgde ik ervoor dat alle ingrediënten klaar stonden en smeerde ik geen chocolade op het schuim.

De taart is vlak voor opdienen in 5 minuten in elkaar gezet.

Laag merenque, laag slagroom, aardbeien bovenop. En dat drie maal! Een beetje poedersuiker maakt het net een beetje af. Dat is alles!

Maar er moest nog een foto gemaakt worden en de gasten begonnen spontaan af te wassen, dan word ik als gastvrouw toch wat zenuwachtiger. Dat is niet de bedoeling. Dit is dus het snelle resultaat. De merengue ben ik dus vergeten. Maar niemand heeft het gemist. Want…. wat is de taart lekker.

Meringuetaart met aardbeien en slagroom

Hi, hi, het is geen taart om met de koning te gaan eten. Het is onmogelijk om de taart netjes te snijden en op te eten. Een lekker ontspannen eigenzinnig bord vol heerlijke smaken.

ewaren

Bewaren

Gerelateerde posts

bottom of page