top of page

Met cacaoboter je taart beschilderen

Met cacaoboter je taart beschilderen
Vakantietijd, komkommertijd. Er liggen nog wat recepten en ideeën in “de grote doos” te wachten op een publicatie. Soms is de foto niet zo mooi. Soms vind ik het resultaat wat minder gelukt of zie ik tips voor verbetering. Deze week: Met cacaoboter je taart beschilderen op fondant. Hoe doe je dat en waarom? Ik heb geen schildertalent, of tenminste nog niet gevonden. Toch resulteert een tijdje heerlijk ontspannen schilderen in een heerlijke koffie met gebaktijd.

Een taart beschilderen met cacaoboter.

Dat is eenvoudig, maar waarom zou je dat doen met cacaoboter en niet gewoon je kleurstof verdunnen met alcohol en daar mee verven?

  1. Een voordeel van schilderen met cacaoboter is dat dit de taart snel en volledig weet te bedekken.

  2. Omdat het snel droogt kun je meerdere lagen over elkaar schilderen. Dat is handig want bij foutjes verf je als een echte van Gogh gewoon hier weer een laag overheen.

  3. De kleuren blijven door de cacaoboter heel helder.

cacaoboter

Om te schilderen heb je kleur nodig om door de cacaoboter te mengen. Gebruik poederkleuren. Veel vloeibare verven zullen niet goed mengen. Water en vet samen mengen is geen goed idee. Je hebt ook speciale vloeibare kleurstoffen op basis van olie. Deze kun je wel gebruiken. Vraag het voor de zekerheid na voordat je kleurstof aanschaft.

Cacaoboterdrops of poeder vind je steeds vaker gewoon in de taartwinkels.

Je kunt met ieder bord of verfbord je verf mengen, maar het ronde mengbord hierboven is heel prettig omdat het op veel schalen past. Met warm water in de schaal, wat cacaoboter in een bakje en smelt de cacaoboter heeleenvoudig door de warmte van het warme water. Het blijft ook langer dun omdat de schaal langdurig warmte blijft afgeven. Je kunt hierna het droge verfpoeder door de cacaoboter mengen.

Heb je niet zo’n zin om een schaal schoon te maken? Geen tijd of je wilt geen verkleuring op de schaal van de verf. Bedek je schaal met aluminiumfolie kun je na gebruik de folie van de schaal afhalen en de schaal blijft schoon.

Natuurlijk smelt de magnetron de boter ook eenvoudig en heel snel. Dit kan niet in dit plastic bakje met of zonder de folie. De cacaoboter stolt wel sneller.

Met cacaoboter je taart beschilderen

Benodigdheden: een taart bekleedt met fondant of marsepein. Fondant is witter, dat beïnvloed de kleuren positief bij het schilderen.

Inspiratie vind ik vaak bij pinterest. Zo bewaarde ik deze tekening al een tijdje op hier.

Omdat ik alleen met cacaoboter en cacao zelf wilde schilderen (en niet iedere week thuis een taart met kleurstoffen wil eten) koos ik voor deze eenvoudige illustratie met vogeltjes. Ze werden geschilderd in nuances van cacaoboter met cacaopoeder.

Met cacaoboter je taart beschilderen

Eenvoudig, zonder kleurstoffen. Een avondje freubelen.

En het taartje opeten? Dat gaat nog vele malen sneller.


Gerelateerde posts

תגובות


bottom of page