top of page

Mint en rooibos koekjes & Pluktea Boskoop

- Pluktea is gesloten en is niet meer te bezoeken -


Mint en rooibos koekjes & Pluktea Boskoop
De pluktea; een concept dat me direct aansprak. Een tuin vol bloeiende bloemen en planten waar je zelf je eigen thee mag plukken. Alle zintuigen staan op scherp, en wel op een positieve manier. Je neus ruikt, je mond proeft en je ogen aanschouwen hoe eenvoudig de natuur zelf, enorm boeiend kan zijn.

Stel je eens voor: je volgt een workshop waarin je leert je een eigen thee zorgvuldig te kiezen uit vele soorten bloesemblaadjes en bladeren. Hierbij kun je jouw thee zoeten met bijvoorbeeld blaadjes van Stevia. Niet té bloemig en lekker natuurlijk gezoet! Daarbij worden dan kunstzinnige etagères vol zoete- en hartige hapjes gepresenteerd.


Sanne, mede-eigenaresse van de “Pluktea” laat je zien hoe inspirerend een bloemige tuin kan zijn voor je thee. Een zoektocht in de tuin, een ervaring die je mee naar huis neemt.
Mint en rooibos koekjes & Pluktea Boskoop

De pluktea Boskoop (is dicht en niet meer te bezoeken)

Het is even zoeken, (bekijk de beschrijving goed als je een afspraak maakt), maar heb je eenmaal het goede pad gevonden, dan beleef je het echte Boskoop zoals het vroeger was en nog steeds is. Een gemeente met veel boomkwekerijen.

Mint en rooibos koekjes & Pluktea Boskoop

Er waren gasten op de dag dat ik met Sanne had afgesproken. Maar wachten bij de Pluktea is helemaal niet erg. Het voelde eigenlijk net als een mini-vakantie. Het is prachtig weer. Ik kan kiezen uit vele plekjes in de zon of schaduw. Een heerlijk geurend kopje thee erbij. Het is een favoriete mix van Sanne, gemaakt met o.a. rozenblaadjes en kamille.

Wow, de Steviablaadjes zijn echt zoet! De blaadjes zaten in mijn glas als zoetmaker, samen met de verveine welke een lichte citroensmaak geeft. Later fietste ik naar huis met nog steeds die heerlijke smaak in mijn mond. Dat heb ik eigenlijk nooit bij thee.

Mint en rooibos koekjes & Pluktea Boskoop

Terwijl de gasten de tuin in gaan om bloemen en blaadjes te zoeken om thee van te zetten, treft Sanne de voorbereidingen voor de volgende gang.

Mint en rooibos koekjes & Pluktea Boskoop

Het zoeken naar geur en smaak uit de natuur is natuurlijk hartstikke leuk om te leren tijdens een workshop. Maar wat ook erg leuk is dat je en bepaald gevoel mee neemt naar huis. Ik wist al enkele maanden dat ik langs de Pluktea zou gaan en hier een stukje over zou gaan schrijven. Alleen al het bekijken van de website en wetende dat ik langs de tuin zou gaan, stimuleerde ons thuis om de kruidentuin van 1m² meter te vergroten naar 3m²  met extra groenten en eetbare bloemen. Ook mijn 1,95 lange puber staat nu regelmatig naar “zijn” maïs,  rode bessen, curryplant en Marokkaanse munt te kijken en toont zijn liefde voor de natuur.

Wat verder in de zomer vertelt Sanne wat meer over de diverse bloemen in de tuin. Ze vertelt wat leuke bloemenweetjes en hoe je jouw eigen oogst droogt. Ik ga dan een recept bakken uit de keuken van de Pluktea. Tegen die tijd zijn ook mijn eigen lavendel bloemetjes gereed voor gebruik.

Misschien is het nu nog niet te laat en kun jij wat plekken in je tuin beplanten? Dan kun jij ook aan het eind van de zomer gaan oogsten en met je eigen bloemetjes de keuken in duiken, samen met je deegroller en uitstekers.

Meer informatie over de pluktea, over de workshops, de goed gevulde picknickmand voor in de boot waar je mee kunt gaan varen vind je op de website van pluktea. De pluktea is overigens alleen geopend op afspraak.

Mint en rooibos koekjes & Pluktea Boskoop


In de Pluktea krijg je allemaal heerlijke zoete en hartige gerechten waarvan ingrediënten vaak in de pluktuin de vinden. Zo kun je er koekjes eten met rooibos. Ja, die gaan we maken.


Koekjes met rooibosthee!

Zou dat lekker zijn met de chocolademunt waar Sanne over gehad heeft? Thuis gekomen liep ik direct door naar mijn chocolade munt. Echter….. de baas van de kruidentuin (mijn jongste zoon van 12) vertelde me dat hij deze verwijderd had omdat hij zo woekerde en wij het thuis allemaal niet zo lekker vonden ruiken. Maar munt genoeg in de tuin. Van de verschillende soorten koos ik de Marokkaanse munt. Deze heeft een heerlijk aroma, het blad is mooi en zacht. Samen met de rooibos ging de munt  mee de keuken in.


Mint en rooibos koekjes & Pluktea Boskoop

Ik bakte koekjes naar het recept van Peggy Porschen. Het is een wat compact koekjes maar als je graag wilt dat je koekjes vorm houden wel ideaal.

Heb je een eigen lekker recept?

Twijfel dan niet en gebruik je eigen recept om smakelijke koekjes te maken. Er zijn veel ingrediënten die je kunt gebruiken in je koekjes. Ik koos de rooibos die ik bij de Pluktea had geproefd en hakte wat fijngemaakte munt er door. Persoonlijk vond ik de munt te sterk en verdrong de smaak van de rooibos, maar ik vond een manier om de smaak weer terug te halen:

Om de smaak van rooibos terug te halen maakte ik Royal Icing met sterke rooibos-thee in plaats van water. Echt een aanrader! Dit zou je ook kunnen doen bij het maken van glazuur (poedersuiker met beetje (rooibos)water).

Heb je een koekjesrecept waar melk in zit?

Ik denk dat het lekker is om wat rooibos in de melk te laten trekken en het pas daarna te verwerken in het koekje (of caketje).

Mint en rooibos koekjes & Pluktea Boskoop

Hoe kleiner de koekjes hoe eerder bruin.

Mint en rooibos koekjes & Pluktea Boskoop

De rooibos Royal Icing plakt de “taartdelen” van koek aan elkaar vast en maakt kleine toefjes op de taart. Hoe meer icing, hoe zoeter het koekje zal worden.

Gerelateerde posts

Commenti


bottom of page