top of page

Mokkacake in een mok


mokkacake in een mok of kop
Ooohh, ik heb zin in wat lekkers.  Stttttt, niemand vertellen hoor. Ik ga eventjes een cakeje maken. Helemaal voor mezelf. En wat zo leuk is; binnen vijf minuten zit ik met mijn mokkacake in een mok op de bank. De fluitketel begint te fluiten. Tja, een kop koffie zetten duurt zelfs nog langer dan een cakeje in een kop maken.

Pffff, even blazen want de cake is nog een beetje warm. Wat een traktatie. Even alleen maar tijd voor mezelf. Wat zijn die cakes in een mok toch geweldig. Niet een grote cake in je kast die naar je ligt te lonken, maar een eenmalige zoete verwennerij op commando. Ook heel welkom als je alleen woont, of je partner aan de lijn is maar jij niet.  Of… nee joh, ik hoef toch niet nog meer smoezen te verzinnen om mezelf iets te gunnen?


Het boekje Cake in een mok van Mima Sinclair is echt een inspiratiebron. Dit recept komt uit dit leuke boekje, maar ik voel ook inspiratie boven drijven om zelf aan de slag te gaan. Van ongegeneerd heel zondig tot opper gezond. De zondige versie zal niet zo moeilijk zijn, want Mima gebruikt een soort basis waarmee je zelf kunt aan de slag kunt.


Mokkacake in een mok, lekker veel smaak in enkele minuten tijd.

mokkacake in een mok of kop

Mokkacake in een mok

Benodigdheden:

 • 2 eetlepels zachte boter

 • 3 theelepels goede oploskoffie

 • 1 ei (M)

 • 2 theelepels vanille extract

 • 3 eetlepels rietsuiker of lichtbruine suiker

 • 4 eetlepels zelfrijzend bakmeel

 • 1 eetlepel melk

 • snufje zout

 • 1 eetlepel walnoten grof gehakt

Eventueel  bovenop:

 • een beetje slagroom of zachte roomkaas

 • 1/2 eetlepel karamelsaus of dadelstroop (speculoos kort opgewarmd lijkt me ook heerlijk)

 • een walnoot

mokkacake in een mok of kop

Recept mokkacake voor 1 persoon:

 1. Verwarm de boter in een mok van 350 ml. zo’n 20 seconden in een magnetron, tot de boter is gesmolten. Voeg het koffiepoeder, ei, vanille-extract, melk en suiker toe en roer het geheel goed door met een vork. Voeg het zout, zelfrijzend bakmeel en de stukjes walnoot toe en roer het nog kort goed door.

 2. Zet de mok op een schoteltje, mocht er iets fout gaan dan vangt het schoteltje een eventueel vulkaaneffect op. Bij mij geen vulkaaneffect, maar een lekker stak cakeje.

 3. Verwarm de cake 2 minuten op 600 W, 1 minuut en 45 seconden bij 800 W of 1 minuut en 30 seconden op 1000 W.

 4. Je cakeje moet gaar zijn, maar onnodig langer in de magnetron zorgt ervoor dat je cake al snel een stuk droger wordt!

 5. Je cakeje is zo al heerlijk maar een toefje slagroom, mascarpone of zachte roomkaas met wat karamelsaus geeft een zoete frisheid aan je cake. Heerlijk om samen te eten met een hapje cake. Ik had geen karamel, maar wel dadelstroop, dus ik koos de dadelstroop. Later bedacht ik me dat licht opgewarmde zachte speculoos bovenop je toefje ook erg lekker zal zijn.Heb je nog tijd om je walnoot bovenop te plaatsen? Of ben je al begonnen met proeven? Geeft niet, ik begrijp je volkomen.

Deze lekkere mokkacake in een mok is één van de 40 leuke recepten uit Cake in een mok van Mima Sinclair. Het is te koop bij de boekenwinkel.

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page