top of page

Nutellaworst


Nutellaworst
Jaren geleden zag in in Italië het Nutella Kookboek liggen. Een lekker dik boek met een kaft zo zacht al kussentjes. Tja, helaas was het geschreven in het Italiaans en dus helaas kon ik het niet meenemen. Driehonderd Italiaanse recepten? Daar kan de google-vertaal niet tegenaan vertalen. Al in Italië zag in deze Nutellaworst in het boek staan. Het heeft me nooit losgelaten. De Nederlandse versie van het boek heb ik inmiddels al zo’n 6 jaar ook in mijn bezit, maar nog steeds had ik de Nutellaworst niet gemaakt. Het is me gelukt! Met slechts enkele ingrediënten vieren we een zoete dag:

5 februari is het World Nutella Day!

Voor de echte Nutellafan is het natuurlijk elke dag Nutelladag, dus elke dag tijd voor een feestje.

Nutellaworst

De Nutellaworst is wat kwetsbaar met snijden. Nou ja, eigenlijk is het meer zagen met je scherpste mes. Neem de tijd en zagen maar.


Mijn jongste zoon adviseerde me de volgende maal gewoon kleine éénpersoons-worstjes te maken. Goed idee!

Nutellaworst

Nutellaworst

Benodigdheden:

  1. 200 gram pure chocolade

  2. 100 gram Nutella

  3. 200 gram eenvoudige biscuitjes of kaakjes

  4. 100 gram boter

  5. 100 gram poedersuiker plus wat extra om je worst in te rollen

  6. 2 eidooiers

Nutellaworst

Zo maak je Nutellaworst of Nutella salamiworst

Weeg alle ingrediënten af en zet het klaar. Verwarm de boter en de chocolade au bain marie op een zacht vuur. Intussen kun je de biscuits klein maken. Doe de eidooiers in een kopje en zet het klaar.

Zodra de boter en de chocolade is gesmolten roer je het goed door.


Wat is familie maken?

In het recept staat geen manier om de eidooiers te verwerken maar ik werk niet graag met rauw ei en dus ga ik familie maken. Familie maken doe je bij 2 producten, de een heel heet, de ander niet. Als je ze bij elkaar voegt gaan ze schiften of klonteren.


Door de koude langzaam aan de temperatuur te laten wennen, kun je dit voorkomen. Zou ik het ei zo bij de gesmolten chocolade en boter doen, dan kan het schiften, dan schrikt de dooier. Door een klein lepeltje van de chocolade en boter bij de geklutste eidooier te doen, went de dooier aan een warmere temperatuur. Voeg nog een klein lepeltje toe en roer. Herhaal dit nog zo’n 2 x en meng het dan in één keer bij de chocolade, roer het goed door en haal dit van het vuur.


Roer de biscuits, het suiker en tenslotte de Nutella erbij en roer het geheel goed door.

Nutellaworst

Leg een reep plastic folie klaar op tafel en smeer het licht in met wat olie om zeker te weten dat je salamiworst straks eenvoudig los laat.


Salami van nutella? Ja zo noemen de Italianen deze Nutellaworst.

Probeer een rol te maken van de ingrediënten. Dat klinkt makkelijker dan het is. Gewoon rollen lukt niet. Dan valt het geheel uit elkaar. De chocolade en boter zijn nog niet gestold. Rol heel voorzichtig door de worst steeds een klein stukje te draaien en er een ronding in te maken. Duw ook de worst een beetje van de zijkanten naar binnen om alle lucht eruit te krijgen.


Tenslotte mag je worst stevig in het plastic oprollen.  Probeer er zo’n 3 uur vanaf te blijven. Was dat mijn probleem? Het lukt me niet langer dan 2 uur vanaf te blijven. Te nieuwsgierig. Na 2 uur moet de chocolade en boter toch hard zijn dacht ik?


Lukt het jou wel om er 3 uur of langer van af te blijven? Haal na uren geduld en koelen het plastic van de Nutellaworst en rol het door een beetje poedersuiker. Wat leuk, door dat dunne laagje poedersuiker lijkt het echt een worst!


En nu afwachten wat de man des huizes gaat doen als hij worst ontdekt in de koelkast en er stiekem een klein stukje van afsnijdt om te proeven…….


Gerelateerde posts

댓글


bottom of page