top of page

Ontbijttaart met veel fruit, noten en havermout


Ontbijttaart met veel fruit, noten en havermout
Een collega van mijn won onlangs een lunch voor 10 personen van Hüttenkäse. Hoewel mijn collega de actie had dit gewonnen voor de afdeling van het ziekenhuis waar ik werk, kon ze er zelf helaas niet bij zijn. De dag van de lunch verscheen er een doos vol bakken Hüttenkäse, een prachtig desembrood en allerlei smaakmakers als gerookte zalm, radijs, avocado en groene kruiden, want de jonge kaas heeft wel wat extra smaakmakers nodig.

Hüttenkäse of cottage cheese vind ik zelf een beetje op jonge mozzarella lijken, maar dan net ietsje zuurder en met een andere structuur.  Yes, en we kregen allemaal een bakje mee naar huis en ik ging ontbijttaart met veel fruit, noten en havermout maken.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Cake bij het ontbijt of muffins hebben we vaker. Verandering van spijs doet eten dus ging ik dit keer voor taart bij het ontbijt!


De laatste tijd heb ik zoveel guilty pleasures gemaakt dat zelf mijn pubers het niet meer op kregen. Een gezond alternatief op zijn tijd vind ik zelf erg leuk. Ik had onlangs een recept gelezen in een kookboek uit het Midden Oosten, waarin de boter werd vervangen door Hüttenkäse. Dat is leuk om uit te proberen! Ik had meteen vertrouwen dat het ging lukken. Het zuurtje en de zachtheid van de kaas past heel goed bij bakrecepten. Daarbij, het zuurtje zal het bakpoeder flink aan het werk zetten.


Ik voegde suiker toe, slecht 1 zakje vanillesuiker van 15 gram. That’s it! Meer suiker is niet nodig.


Als uitgangspunt nam ik een recept voor scones. De boter werd vervangen door de jonge kaas, ongeveer de helft van de bloem werd vervangen door gemalen havermout. Ik had net in een programma met Jamie Oliver gezien dat we echt meer groente en fruit moeten eten. Oke, ook dat ging ik regelen. Ruim een pond fruit en een wortel voegde ik toe. Noten? Ja lekker ik mengde ze door het deeg. Hmm, de taart werd wat kaal dus ook bovenop drapeerde ik lekker veel noten.


Zo bouwde ik dit recept. Heb je niet alle ingrediënten in huis? Verbouw het recept naar wat je wel in huis hebt!

Ontbijttaart met veel fruit, noten en havermout

Ontbijttaart met veel fruit, noten en havermout

Benodigdheden voor 24 cm springvorm:

  1. 200 gram bloem

  2. 150 gram gemalen havermout (maal je met b.v. een koffiemolen) en wat extra

  3. 200 gram Hüttenkäse of cottage cheese

  4. 1,5 zakje bakpoeder is ongeveer 22 gram

  5. 200 gram gemengde noten

  6. 1 fijn geraspte wortel is ongeveer 60 gram

  7. 2 bananen is ongeveer 200 gram

  8. 1 geraspte appel

  9. 200 gram zomerfruit uit de diepvries of fruit naar eigen keuze

  10. 50 gram cranberry’s of andere gedroogde vruchten

  11. 4 flinke theelepels kaneel, waardoor je maar:

  12. 1 zakje vanille suiker nodig hebt om te zoeten! De bananen helpen natuurlijk ook mee.

  13. 60 ml melk

  14. 2 eieren

  15. Halve theelepel zout


Ontbijttaart met veel fruit, noten en havermout

Ontbijttaart met veel fruit, noten en havermout

  1. Hou 100 gram van de noten apart. Deze gaan straks bovenop de taart.

  2. Maal het havermout tot meel, prak de bananen, rasp de wortel de appel en voeg dit bij alle ingrediënten.

  3. Meng hier de andere helft van de noten, 100 gram, doorheen. Het deeg ziet er niet echt smakelijk uit, maar het gaat om het eindresultaat. Je weet dat er heerlijke producten in zitten en dat het zo voedzaam is dat je zelfs bij het ontbijt straks een punt mag nemen!

  4. Verwarm de oven voor op 165 graden (hete lucht oven) en laat het vocht een beetje in de mix trekken. Vooral het havermout absorbeert best veel vocht. Vet je bakvorm in en bedek de boter of olie met wat havermout. Dit ziet er straks mooi uit. Verhuis het beslag naar de vorm en bedek de bovenkant met de helft van de over gebleven noten.

  5. Bak de gezonde ontbijttaart in ongeveer 50-55 minuten gaar. Check de gaarheid met een satéprikker.


Je weet dat er heerlijke producten in zitten en dat het zo voedzaam is dat je zelf bij het ontbijt straks een punt mag nemen.


Ontbijttaart met veel fruit, noten en havermout

Ik heb een klein half uurtje gewacht, maar toen kon ik me niet meer houden: de ontbijttaart moest op de foto en  ik wilde hem zo graag proeven. Ik vind hem zelf echt heerlijk. Ben je echt een zoetekauw? Voeg dat iets meer suiker nodig, maar persoonlijk vind ik het niet nodig.


Een van mijn zonen die naar eigen zeggen geen bananen lust, kwam een 2e stuk halen.


Sinds ik niet meer zeg wat er precies in mijn gebak zit, wordt er veel beter gegeten. Het nadeel is dat ik nu minder stukken in de diepvries heb liggen om als snelle ontbijtjes mee te nemen naar mijn werk. Maar er komt een nieuw boek aan van Rens Kroes dus ik zal binnenkort vast weer een gezonde keuze in de keuken gaan maken.Zin om zelf te bakken? Wees creatief. Had ik bietjes, kikkererwten, bonen of courgette in huis gehad, had ik hiervan waarschijnlijk ook een deel toegevoegd.

Gerelateerde posts

Comments