top of page

Peren upside down taart


Peren upside down taart
Hoewel peren een zo’n beetje het hele jaar rond verkrijgbaar zijn, vind ik het toch het meest bij de herfst passen. Het zal wel een portie nostalgie zijn, volgens mij kon je vroeger niet het hele jaar door peren kopen. Onlangs de herfst ingevallen en is het is tijd om met peren aan de slag te gaan. Peren in een taart of cake, wat zal ik gaan maken? Doe je peren in een cakebeslag, dan zakken ze over het algemeen direct naar beneden. Laat ik daar dan maar direct rekening mee houden; ik maak een peren upside down taart. Je bakt de peren met karamel onder een kruidig cakebeslag en draait het bakblik na het bakken om. Zo krijg je een omgekeerde perentaart en voilà: ineens liggen de peren bovenop en stralen en glanzen door de karamel! Een echt fijn herfstrecept en zo gemakkelijk om te maken.

Moet je een perentaart bakken met een rijpe of onrijpe peren?

Als je wilt bakken met peren kun je beter geen erg rijpe peren kiezen. Deze vallen bijna uit elkaar na het bakken en geven geen-bite aan de taart.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Peren upside down taart

Peren upside down taart

Benodigdheden voor een vorm van 20 cm:

 1. 150 gram boter + 60 gram voor de karamellaag

 2. 150 gram bloem

 3. 100 gram lichtbruine basterdsuiker voor de karamellaag

 4. 150 donkerbruine basterdsuiker voor in de cake

 5. 3 eieren

 6. 4,5 gram bakpoeder

 7. 1 theelepel koekkruiden (of kaneel, speculaas- of pompoenkruiden)

 8. Snuf zout

 9. 2-3 peren

 10. Bakvorm van 20 cm

Eventueel ook nodig:

 1. 1-2 eetlepels speculoospasta

 2. 1 speculooskoekje om fijn over de topping te raspen

Schep het beslag op de stukken peer in de karamel

Peren upside down taart

 1. Om zeker te weten dat de taart na het bakken makkelijk uit de bakvorm komt, kun je het beste onderin een dichte bakvorm een rond vel bakpapier plaatsen en de zijkanten insmeren met boter en licht met bloem bestrooien. Heb je een springvorm, bedek de vorm dan met een heel vel papier om lekken van de karamel te voorkomen. Hoe dit werkt kun je in dit artikel lezen.

 2. Klop de boter met de donkerbruine basterdsuiker tot het romig is van structuur. Dit duurt al snel zo'n 5 minuten. Zet ondertussen de oven aan op 160 graden bij een heteluchtoven of op 180 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.

 3. Voeg nu ei voor ei toe tot het is opgenomen. Spatel de gezeefde bloem, bakpoeder en de kruiden door het beslag tot het gemengd is, maar niet langer om de lucht te behouden en de glutenvorming tegen te gaan.

 4. Smelt op een laag pitje de boter met de lichtbruine basterdsuiker. Zet de warmtebron uit zodra de suiker is opgelost. Roer goed door en vul de bodem van de bakvorm.

 5. Schil de peer, snij het in twee en verwijder het klokhuis. Verdeel iedere helft in 2-3 stukken, net wat je mooi vindt en leg de stukken rondom in de bakvorm in de suiker met boter met de ronde kant naar beneden. Dit wordt straks de bovenkant.

 6. Schep het beslag hier overheen en bak de peren upside down cake in ongeveer 45 minuten gaar.

 7. Los de cake zodra het uit de oven komt. Opgelet: de karamel over de peren is heel erg HEET! Doe goede ovenhandschoenen aan, neem de tijd en zorg voor wat werkruimte. Leg een bord of taartschaal over de bakvorm en draai de twee om zodat de taart op de schaal of het bord ligt met de peren naar boven.

Versier de peren op zijn kop, omgekeerde perentaart met speculoospasta

Snelle speculoossaus maken

Speculoos gebruik ik zelf vaak als saus, eigenlijk nauwelijks als broodbeleg. Ik weet niet waarom want het is echt heerlijk. Een paar theelepels speculoos kort in de magnetron zorgt voor een vloeibare saus die je heerlijk over de taart kunt schenken of bij voorbeeld over ijs. Ideaal om in huis te hebben en altijd paraat. Het is ook erg lekker over deze peren upside down taart.

Tip: lauw uit de oven met een bolletje ijs is de taart een heerlijk dessert
Peren upside down taart; je bakt de taart met de peren onderop en draait de taart vervolgens om: de peren liggen nu bovenop

Hoe kun je het beste een perentaart bewaren

Een perentaart kun je goed afgesloten het beste tot maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren.Gerelateerde posts

Comments


bottom of page