top of page

Pizza van Manon van Essen; pizza op basis van groenten


PIZZA van Manon van Essen
Pizza van Manon van Essen; pizza op basis van groenten
“Met de nodige wijn achter de kiezen biechtte een vriendin van Manon van Essen op dat het afvallen niet van harte ging, omdat ze simpelweg niet van gezond eten hield. Maar als ze pizza kon eten zonder dik te worden, dan zou dat voor haar de oplossing zijn. Waar een avondje doorzakken al niet goed voor is..”

Pizza van Manon van Essen; op basis van groenten


Wat als je favoriete groente een pizza kon zijn?

Manon besloot wat research te doen en ging het vak pizza bakken leren bij een echte Italiaanse bakker (die in het begin natuurlijk niet echt enthousiast was) en zo ontwikkelde zij haar eigen Magioni pizza’s.inhoud pizza

De Inhoud: Pizza, pizza en pizza! Manon legt in het eerste hoofdstuk uit wat groente in je deeg doet en hoe je een ideaal deeg maakt. Wat doet welke groente met het deeg en welke natuurlijke kleurstoffen kunnen je eventueel een handje helpen.Dacht ik eigenlijk dat PIZZA vooral ging over het toevoegen van meer groente in de pizzabodem, de vele hoofdstukken met inspiratie voor op de pizza zijn er heel veel; top! Voor elk wat wils met de hoofdstukken: Vega(n), vis en zeevruchten en vlees en gevogelte. Vergeet die standaardpizza van tomatensaus met topping, met de pizza kun je veel meer en dat ga ik je laten zien.


Verschillende soorten degen

De pizzabodems van Manon bevatten 40% groenten; hierdoor bevatten ze 30% minder calorieën en 30% minder koolhydraten. De kleuren zien er geweldig aantrekkelijk uit maar verliezen wel aan intensiteit door de hitte van de oven. Inmiddels heb ik thuis groene pizza’s gebakken voor 5 personen, ik vond ze erg goed gelukt en lekker knapperig, maar ze verloren inderdaad aan kleur.


Pizza op basis van groenten

Ieder recept wordt begeleid door een smakelijke foto. De pizzabodem kies je naar eigen smaak, en vervolgens bedek je hem met een van de vele inspiratievolle recepten. Dit recept van Pizza met blauwe kaas, peer en champion-ui melange…. daar mag je me best een keer voor uitnodigen!


Pizza met vlees, vis, gevogelte of vegan

Dit fijne boek mag dan vooral over groente in het pizzadeeg gaan, ik vind de manier waarop Manon de pizza’s belegt heel inspirerend.  Zelf kom ik vaak niet verder dan tomatensaus met groenten, kaas en voor de jongens salami.  Zelf eet ik mijn pizza graag zonder vlees of vis en ook daar weet Manon wel raad mee.


Links:+ Pizza met vegan kip saté. Manon: “Dit is de ultieme compromis tussen zondigen en gezond. De pizza heeft het allemaal.”Rechts: Vegan pizza tartufo met bospaddestoelen. Deze pizza heeft een spread met cashewnoten, hmmmm lekker!


PIZZA van Manon van Essen

Pizza’s met vis, vlees, gevogelte of vega; alles is mogelijk als je zelf je pizza maakt. Als thuisbakker kun je de combinaties maken die jij bijzonder vindt en vaak zelfs niet bij een Pizzeria op de kaart staat.


Links: Pizza met fijne kruiden, lauwgerookte zalm, gegrilde asperges en avocado. Rond of als plaatpizza; net wat jou het best uit komt.Midden: Pizza carpaccio met truffelmayonaise. Eigenlijk bak je een pizzabodem, lekker krokant en bedek deze nog lekker warm met verschillende soorten smaken en structuren.


Rechts: Spicy pizza met harissa, kikkererwten en gegrilde aubergine. Italië meets Tunesië en Marokko.


PIZZA van Manon van Essen

Pizza!

Het magische woord waar velen van ons direct zin in krijgen. Een pizza kun je traditioneel bedekken, maar ik ben ook wel nieuwsgierig hoe hij smaakt met skinny truffelsaus, pesto of groene tzatziki; wat een diversiteit.


Gezond wordt een pizza natuurlijk pas als je ook goed oplet hoe je de pizza belegd en hoe groot je hem bakt, maar als je zelf de pizzabakker bent, heb je controle hierover. Serveer je pizza met een gezonde, kleurige salade.


Als toetje in PIZZA; de specials. Hoe zou een kinder bueno pizza smaken of Mexicaanse pizza nacho’s of partydippers (handig om restjes deeg te verwerken!) Hoewel ik persoonlijk voor hartig ga, kan pizza kan zoet ook lekker smaken, ik heb het zelf ook al eerder geprobeerd.


PIZZA van Manon van Essen

Het mag duidelijke zijn; groente verwerken in brood en dan met name pizza is helemaal van deze tijd. Het geeft kleur en smaak aan je brood, en zonder dat je het in de gaten hebt, eet je de de extra voordelen die groente je bieden zo mee naar binnen. 


Het pizzaboek staat vol inspiratie en niet alleen voor de bodem. Een gezonde bodem maken kost iets meer moeite, maar de boodschap en het plezier van een pizza gezonder maken staat voorop. Een beetje ervaring met het bakken van brood is handig, net als een keukenmachine, maar iedereen kan het leren. Super leuk om zelf te maken!


Inspiratie genoeg; ik heb met direct laten verleiden en ben aan de slag gegaan. Een volgende keer zal het waarschijnlijk nog sneller en gemakkelijker gaan. De bloemkool die over is, wacht als bloemkoolrijst in de diepvries voor een volgende keer.

P.s. meer lezen over Manon van Essen en groente pizza’s? Misschien heb je de allerhande van deze maand gelezen? Er staat een heel artikel over Manon en “haar” pizza’s in. Je krijgt een goed idee wat je van haar boek PIZZA kunt verwachten. PIZZA van Manon van Essen 

is verkrijgbaar in de boekenwinkel. Bestel je het via Bol.com, dan is de kans groot dat het morgen al bij je op de deurmat ligt.

ISBN: 9789000366118

-- DANK --
Graag wil ik de Uitgeverij Unieboek | Het spectrum bv bedanken voor de mogelijkheid een review te schrijven. De fotografie is van Simone van den Berg (een paar uitzonderingen, deze zijn gefotografeerd door Emma Peijnenburg en Rolinda Windhorst; Allerhande)

“Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is in werkelijkheid vaak een stuk groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te gebruiken, past het geheel vaak beter in mijn blog.”

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page