top of page

Tomatensaus voor pizza en pasta

Tomatensaus voor pizza en pasta
Tomatensaus voor pizza en pasta
Hou je van een goede pizza, een smakelijke pizza stokbrood of een pasta met de volle smaak van tomaten? Dan maak je de tomatensaus voor pizza en pasta zelf. De saus zelf heb je zo gemaakt. Maar eerlijk is eerlijk; het kost wat tijd om de saus ook werkelijk de volle tomatensmaak te geven. Je kunt hem natuurlijk meteen eten. Maar een goede saus heeft zo’n 1,5 -2 uur nodig op een zacht pitje. Nee, ga nu niet denken: dat duurt te lang. De smaak van tomaat veranderd als je het langdurig kookt. Probeer het zelf maar eens. Tegen deze smaak kan geen kant en klaar potje op.

Zonde van de energie of toch niet?

Waarom maak je niet gewoon wat meer. Vandaag eet je pasta, van het restje kun je morgen pizza maken of heerlijke pizza stokbroden. De saus is ook goed houdbaar in de diepvries. Het recept voor pizza stokbroden zal je ik spoedig geven. Als je het eenmaal zelf hebt gemaakt… dan hoef je die harde stokken bij de bakker, supermarkt of waar dan ook niet meer. Jij kunt het veel beter!  Het lijkt een beetje op het recept van uienbrood, lekker!


Een goede tomatensaus en je kinderen smullen van je pasta en pizza! Dat is wel zo relaxed aan tafel.

Tomatensaus voor pizza en pasta
Tomatensaus voor pizza en pasta

Tomatensaus voor pizza en pasta

Benodigdheden:

 1. 2 blikken tomaten in blik

 2. 1 blikje tomatenpuree

 3. Ongeveer 100 gram fijngesneden ui

 4. Ongeveer 80 gram geraspte wortel

 5. Ongeveer 80 gram selderijstengel in stukjes

 6. 1 bouillonblokje voor 500 ml soep

 7. 1 teen knoflook

 8. Snuf suiker

 9. evt. wat extra zout

 10. Snuf chilipeper of zwarte peper

 11. Zo mogelijk wat verse oregano, tijm en rozemarijn

 12. Gedroogde Italiaanse kruiden

 13. 4 eetlepels goede olijfolie om op het eind toe te voegen

 14. Flinke scheut olijfolie om je uitjes in te bakken

 15. Pan met dikke bodem en deksel


De tomatensaus komt pas na een tijdje koken goed op smaak

Zo maak je zelf echt lekkere tomatensaus voor in de pasta of op een pizza

 1. Verwarm een flinke scheut olie in de pan en bak de uitjes glazig. Voeg de knoflook toe, de wortel en selderij. Bak het kort mee.

 2. Maak de blikken tomaat open. Snij de bovenkant van de tomaten af en snij ze vervolgens in stukjes. Bak de tomaat kort mee. Voeg de tomatenpuree, de (Chili) peper, het bouillonblokje, suiker en de kruiden toe en laat het geheel 1,5 tot 2 uur op je kleinste pitje koken.

 3. Roer af en toe door.

 4. Hou je niet van stukken tomaat in je saus? Maak de tomaten dan fijner of kies voor gezeefde tomaten

 5. De tomatensaus zal zachter worden van smaak en kleur. Je ziet de groente nauwelijks terug. Proef je saus en voeg zo nodig nog wat zout, peper en wat gedroogde Italiaanse kruiden toe.

 6. Deze saus maakte ik al vaker maar mijn jongste zoon, een echte liefhebber van Italiaans eten, wist me te overtuigen om vlak voor het opdienen nog 3-4 eetlepels goed olijfolie toe te voegen. “Zo hoort het mam!” Eigenlijk staat het toevoegen van extra olijfolie me een beetje tegen, maar geloof me, de saus is nu echt lekkerder!Een zoethoudertje kan natuurlijk ook hartig zijn, toch?

Iedereen die denkt dat ik alleen van chocolade of ander zoet lekkers blij wordt heeft het mis. Een bord lekkere pasta met tomatensaus en een beetje (Parmezaanse) kaas of een goede pizza zijn ook heerlijke zoethoudertjes.


Gerelateerde posts

Comments