top of page

Pizzabroodjes of pizzarolls maken


Pizzabroodjes of pizzarolls maken
Pizzabroodjes of pizzarolls maken
De bbq ging aan en daar hoort natuurlijk brood bij. Een lekker stokbroodje die je kunt besmeren met een kaasje of groentespread. Stokbrood? Nee, ineens had ik zin om pizza te maken voor bij de bbq. Een pizza breekbrood (in een cakevorm) of pizzarolls, want deze staan al langer op mij to do-list.  Ik vroeg aan de mannen thuis waar zij het meest zin in hadden en zij kozen voor deze Pizzabroodjes of pizzarolls, wat eigenlijk ook een soort breekbrood is.

Een pizza delen, dat gaat op deze manier wel heel makkelijk.

Pizzabroodjes of pizzarolls maken

Pizzabroodjes of pizzarolls maken

Benodigdheden:

  1. 500 gram bloem  (liefst Italiaanse bloem type “00” mocht je dat kunnen vinden)

  2. 1 zakje droge gist

  3. 10 gram suiker

  4. 10 gram zout

  5. 1/2 theelepel chilipoeder

  6. 1-2 theelepels Italiaanse kruiden

  7. 300-330 ml water, het Italiaanse bloem vroeg om iets meer water dan het gebruikelijke 300 ml


Voor de topping:

  1. 350-400 ml pastasaus homemade of uit blik/pot

  2. 2 -3 bollen mozzarella

  3. Eventueel enkele plakken salami of stukjes ham

  4. Wat olijfolie, ik gebruikte olijfolie in spuitbus omdat dit een mooie dunne laag geeft

  5. Groene kruiden als oregano, rozemarijn of tijm of wat losse rucola (mooie kleur!)



Pizzabroodjes of pizzarolls maken

Pizzabroodjes of pizzarolls maken

Kneed de ingredienten van het brood minimaal 15 minuten goed door. Normaal gebruik ik 300-310 ml water met 500 gram bloem, maar het Italiaanse meel van type “00” vroeg om iets meer water, het  bleef erg droog. Begin met 300 ml water en voeg stapsgewijs iets toe als het deeg te stug voelt of je het hoort aan je machine. Je kunt het inderdaad ook horen aan je machine als je vaker brood bakt. Het kneden gaat dan moeilijker en je hoort je machine hard werken. Laat het deeg een klein uur rijzen onder plastic.


Pizzabroodjes of pizzarolls maken kan beginnen. Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 25x 35 cm. Smeer het brood in met een dunne laag pizzasaus of tomatensaus. Ik had nog wat pastasaus over en hiermee smeerde ik enkele kleine lege stukken bovenop de rolls in, nà het rijzen. Bedek de saus met wat groene kruiden en eventueel wat salami. Snij de mozzarella in stukken en verdeel het over de pizzasaus.

Pizzabroodjes of pizzarolls maken
Pizzabroodjes of pizzarolls maken

Rol het deeg op en snij het in 12 stukken. Leg ze in een schaal of rechtvormige bakvorm. Zorg ervoor dat er wat ruimte overblijft tussen de rollen pizza, want de pizzarollen gaan flink rijzen.

Heb je een pizzasteen, gebruik hem dan voor een lekkere knapperige onderkant!


Verwarm na 45 minuten de oven voor op 200 graden en zet een bakje water onderin de oven. Mocht je een pizzasteen hebben, verwarm deze dan 30 minuten voor. Op de steen bakt het brood het allerlekkerst.


Heb je nog wat pastasaus over?

Vul wat gaten hier en daar op, met een klein beetje saus. Teveel saus maakt je pizza te vochtig.


Tip: Net als bij pizzabakken is een scheutje olijfolie over de pizzarolls erg lekker. Met een olijfoliespay kun je dit goed doseren of gebruik anders een kwast.

Na ongeveer 45-60 minuten rijzen mogen de pizzabroodjes de oven in waarna ze in ongeveer 25-30 minuten goudbruin en gaar zijn.


Pizzabroodjes of pizzarolls maken
Pizzabroodjes of pizzarolls maken

Scheur, trek en deel deze heerlijke pizzabroodjes!

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page