top of page

Portugese Tiramisu taart


Portugese tiramisu taart
Mijn collega Carolina is van Kaapverdische oorsprong en bakt heel graag. Is er iets te vieren? Dan hoort daar zeker taart bij. Deze taart heeft zij vaker getrakteerd en mijn collega’s waren er steeds razend enthousiast over. Het is een hele zachte taart die je kunt maken zonder oven. Met lekkere smaakjes van koffie, slagroom, het zoete van gecondenseerde melk, cacaopoeder en geroosterde kokos. Een heerlijke en makkelijk no bake recept: Portugese tiramisu taart.

Worden er bij veel no bake recepten koek of biscuit gecombineerd met boter, deze Portugese taart is anders en heel leuk om met kinderen te maken. Het is een soort bouwen met biscuitjes.


Ik denk dat je de taart een extra bite kunt geven door de smaak van koffie te versterken door zelf een siroop te maken van koffie (met of zonder Kahlua; aanrader!!). Hoe je dit maakt lees je hier.

Het lijkt me ook lekker om de helft van de slagroom te vervangen door mascarpone of andere zachte kaas. De structuur zal ook iets steviger worden en langer houdbaar.


En voor degene die graag wat alcoholische accenten houden in het eten: wat dacht je van een scheutje Malibu in de koffie voordat je de biscuitjes in doopt?


Ingredienten Portugese koekjestaart

Je hebt allerlei soorten springvormen. Springvormen met goede of slecht anti-aanbaklaag of zonder antiaanbaklaag. Maar allemaal hebben ze een bepaalde basis.  Een onderkant met een ring die je een beetje los kunt maken en ze zijn gemaakt van metaal.  Je moet de ringvorm goed behandelen anders gaat de anti aanbaklaag eraf of gaat het metaal roesten.


Bij Fonq.nl vind je veel prachtig gebruiksvriendelijke bakartikelen. Zo vond ik deze springvorm van Lékué uit de collectie van het webwarenhuis van Fonq.nl. De springvorm heeft een paar duidelijke voordelen boven de gebruikelijke springvormen.  De onderkant van de ringband is gemaakt van een keramiek onderbord. Hieromheen wordt de taart bij elkaar gehouden door een hoogwaardige (gelukkig  zonder BPA) siliconen rand. Deze is eenvoudig los te maken en dan blijft de taart of het brood op het bord staan.


Smeer de slagroom over de koekjeslaag

Recept voor Portugese tiramisu taart

Benodigdheden:

 1. 2-3 x 250 ml slagroom

 2. Iets meer dan een rol eenvoudige biscuits/kaakjes

 3. 200 ml. zeer sterke koffie of espresso

 4. Blikje gecondenseerde melk

 5. Cacaopoeder

 6. Geraspte kokos (geroosterd in pan)

Verdeel de gecondenseerde melk over de koekjestaart

Maken van de Portugese tiramisu taart

 1. Doop de biscuitjes kort in de koude sterke koffie en leg ze onder in de vorm.

 2. Hieroverheen gaat en laag slagroom. Voor deze vorm van 23 cm. had ik 500 ml slagroom gehaald. Eigenlijk vond ik dat net te weinig hoewel ik best gierig wast met de laag slagroom. De laag slagroom maakte ik niet te dik. Ik heb later nog wat slagroom bij gehaald. Voor een 20 cm. vorm zou dit ideaal zijn.

 3. Bij de 23 cm vorm of groter is 750 ml wel een aanrader.

 4. Smeer de slagroom uit over de biscuitjes.

 5. Besprenkel de laag met gecondenseerde melk.

 6. Dit is echt heel handig van deze vorm van Lékué. Je kunt de ringband zo los maken omdat de taart al op een bord staat hoef je het niet meer te verschuiven. Dat zou ik met deze taart overigens ook niet graag doen.  Voor de zekerheid kun je nog wel een mesje langs de zijkant halen zodat je zeker weet dat de taart egaal loslaat.

 7. Heb je niet zo’n ringvorm, leg er dan een op maat geknipt bakpapiertje op de onderkant van je springvorm. Dat maakt later verhuizen naar een ander bord voor de taart eenvoudiger.

 8. De gecondenseerde melk is eigenwijs en zoekt een weg naar buiten. Geeft niet. De cake is een beetje nonchalant.  Carolina strooit geraspt kokos over haar cake maar ik heb de kokos even geroosterd in een pan. Dan komt de nootsmaak nog iets meer naar boven.


Portugese tiramisutaart met koekjes

Portugese koekjes taart, bolo de bolacha

De kinderen thuis zijn er weg van. De biscuitjes of koekjes zijn zacht geworden. De slagroom met de gecondenseerde melk is zoet. Eigenlijk is deze taart een tiramisu slagroomtaart zonder alcohol en weer eens wat anders dan de Hollandse slagroomtaart.


No bake

Wat ook erg leuk is dat je deze zachte taart ook goed met kinderen samen kunt maken. Het is een “no bake” taart dus er worden geen handen verbrand. Bovendien is het verwijderen van de vorm met deze flexibele springvorm van Lékué kinderspel!


Eet smakelijk of desfrute de sua refeição

Gerelateerde posts

Comments