Bakken met fruit is altijd een feestje. En omdat het nu pruimentijd is, krijgen deze vruchten de hoofdrol. Pruimen zijn heerlijk om zo te eten, maar nog liever gebruik ik ze in cakes. De temperatuur van de oven maken pruimen zijdezacht en heerlijk zoet. Als het kan kies ik graag voor donkere pruimen, de kleur zie je dan terug in de cake. Dit recept van pruimencake met amandelmeel is heel gemakkelijk. Ik gebruik amandelmeel steeds vaker in cakes en taarten. Een klein beetje bloem ruilen voor amandelmeel geeft de cake of taart een verdieping in smaak.
Pruimentaart
Tot in de pruimentijd? Dan hoef je niet langer te wachten en kun je nu aan de slag. Bak je graag met fruit en heb je zin om weer eens met wat anders te bakken dan appels of citroen, probeer dan eens dit cake-taartje met pruimen.
Pruimencake met amandelmeel
Benodigdheden:
150 gram zachte boter
115 gram suiker
2 zakjes vanillesuiker
3 eieren
140 gram bloem
50 gram amandelmeel
7 gram bakpoeder
2 theelepels lemoncurd of rasp van 1/2-1 citroen
1/2 theelepel kaneel
500 gram rijpe donkere pruimen
Snuf zout
Handje geschaafde amandelen met wat poedersuiker voor bovenop
Ronde (spring) vorm van 20-22 cm
Zo bak je deze pruimencake met amandelmeel
Smeer de bakvorm in met boter strooi licht wat bloem hier overheen.
Verwarm de oven voor op 170 graden bij een hete lucht oven en 190 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.
Klop de zachte boter met de suiker en het vanillesuiker zo'n 5 minuten tot het romig wit is.
Voeg hier nu een ei bij en mix tot het is opgenomen. Voeg de volgende eieren stuk voor stuk toe.
Mix de lemoncurd, het zout en de kaneel hierbij.
Voeg de bloem, het amandelmeel en het bakpoeder bij de mix en spatel door het beslag. Verdeel het beslag in de bakvorm.
Was de pruimen en snij de pruimen in ongeveer 6-8 stukken per pruim. Strooi licht wat bloem over de pruimen om te zorgen dat de pruimen zo min mogelijk in de cake naar beneden zakken.
Verdeel de pruimen over de cake. Strooi wat geschaafde amandelen en wat suiker over de bovenkant.
Bak de pruimencake in ongeveer 35-40 minuten gaar.
Strooi vlak voor het serveren wat poedersuiker over de bovenkant.
Pruimencake bewaren
Eigenlijk kan ik je geen ervaringstip geven, de pruimencake met amandelmeel was op voor we er erg in hadden. Wat een geweldig lekkere cake is het.
Maar stel je doet er wat langer over om deze cake te eten; bewaar het goed afgesloten in de koelkast.
Haal het taartje een goed uur voor je het serveert uit de koelkast om op temperatuur komen. Hierdoor zal de smaak een stuk intenser worden.
Liever bewaren voor later? Goed ingepakt kun je de pruimencake ook goed invriezen.
Comments