top of page

Pruimentaart met custard


Pruimentaart met custard
Ieder jaargetijde heeft zo zijn eigen recepten geïnspireerd op wat moeder natuur op dat moment te bieden heeft. Op dit moment zijn dat onder andere pruimen. Pruimen moet je vaak per kilo kopen in de supermarkt en dat is voor ons thuis teveel. We eten wel eens een pruim en misschien wel twee, maar zo’n kiloknaller komt niet op. Dan is een pruimentaart met custard, lekker gebakken in de oven een fijne oplossing!

Pruimentaart; proef de herfst in je keuken met dit makkelijke recept

Als ik naar de foto kijk moet ik op de een of andere manier steeds aan een hartige taart denken. Alsof de rode pruimen eigenlijk rode uien zijn en de custard lekker veel kaas (daar hou ik van!) Nou deze pruimentaart met custard is verre van dat. Het is eigenlijk en zachte cake, bedekt met pruimen, met een topping van custard. De custard maakt de taart wat romiger, maar vind je het een beetje over de top? Een pruimencake op zich is al heerlijk en sneller klaar omdat je geen custard hoeft te maken.

Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Pruimentaart met custard

Pruimentaart met custard

Benodigdheden voor een taart van 20 cm:

Voor de cake:

 1. 2 zakjes vanillesuiker

 2. 30 gram suiker

 3. 120 gram boter

 4. 150 gram bloem

 5. 1/2 zakje bakpoeder is ongeveer 7 gram

 6. Snufje zout

 7. 3 eetlepels kwark, yoghurt of karnemelk

 8. 1 ei

 9. 300-350 gram stukken pruimen in partjes

Voor de custard

 1. 175 ml melk (lekker: of 125 ml melk en 50 ml slagroom)

 2. 20 gram boter

 3. 2 eidooiers

 4. 60 gram suiker

 5. 1 eetlepel maizena

 6. Snufje zout

Eventueel een crème brûlée-brander om de topping wat te kleuren.


Leg de pruimen op het beslag in de bakvorm

Pruimentaart met custard maken

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden (hete lucht oven) en bekleed de springvorm van 20 cm. Maak eerst de custard. Verwarm de melk met de boter.

 2. Roer in een andere schaal de eidooiers los met de suiker, het zout en de maizena. Zodra de melk met de boter tegen de kook is klop je een beetje door het eidooier-mengsel. Schenk steeds een scheutje toe en klop het continue goed door.

 3. Verhuis zodra de twee gemengd zijn de custard terug naar het gasfornuis en kook het nog ongeveer een minuut door. Blijf roeren! Schenk het terug naar de andere kom om het garings-proces te stoppen.

 4. Klop voor de cake de boter met de suiker romig. Voeg het ei toe en klop het nog even door, gevolgd door de droge ingrediënten en klop het heel kort door. Hierna mag de kwark erbij.

 5. Klop het geheel kort tot alles gemengd is. Vul de springvorm en bedek de bovenkant met de partjes pruimen.

 6. Bak de pruimentaart een half uur in de oven. Zet alles klaar om snel de custard op de cake te doen. Hou dit zo kort mogelijk. Verdeel na een half uur supersnel de custard over de bovenkant en bak de taart nog zo’n 20 minuten in de boven.


Bruine bovenkant

Jammer, maar de bovenkant werd niet erg bruin. Na 50 minuten wilde ik de taart niet langer bakken, bang dat de cake anders te droog zou worden. Daarom haalde ik de taart uit de oven. Ik strooide wat suiker over de bovenkant en bruinde de bovenkant met een crème brûlée-brander. Je zou dit ook kort met de grillstand van de oven kunnen doen. Het is overigens niet perse nodig, de cake is al lekker op zich. Een bruine bovenkant ligt wellicht een beetje in het verwachtingspatroon: een gare cake moet bruin zijn, toch…..  niet perse natuurlijk.


De cake is super lekker als hij nog een beetje lauw is met een bolletje vanille-ijs!


Cakes met boter liever niet in de koelkast dan worden ze minder zacht


Hoewel ik een frisse taart altijd erg lekker vind, bewaar ik cakes met boter liever niet in de koelkast. De boter stolt ietsje en daardoor wordt de cake iets minder zacht is mijn ervaring. Bij cakes met olie heb je hier geen last van.

Gerelateerde posts

댓글


bottom of page