Rabarber kruimel koek


Rabarber kruimel koek
Rabarber crumble

Het is tijd om aan de slag te gaan met rabarber! Vaak zie ik het aan de bezoekcijfers dat rabarber in de winkel ligt; die cijfers gaan dan ineens omhoog. Hoe eerder je aan de bak gaat, hoe beter, omdat rabarber vroeg in het seizoen het lekkerst is. Daar bedoel ik mee dat het minder zuur is dan later in het seizoen. Een lekkere schep rabarbermoes bij het avondeten vind ik heerlijk. Ook voeg ik het graag toe bij mijn overnight oats als ontbijt. Maar voor Carola Bakt Zoethoudertjes zet ik de oven aan voor jou, want rabarber kruimel koek is een klassieker. Heb jij hem als eens met van die heerlijke crumle gebakken?

Rabarber groente of fruit?

Er wordt heel wat afgebakken met rabarber. Omdat we suiker toevoegen aan rabarber en combinaties maken met bijvoorbeeld aardbeien, lijkt het dat rabarber fruit is, maar dat is niet waar. Rabarber is groente die zich veelzijdig gebruikt kan worden.


Witte of rode stengels kiezen

Rode stengels van rabarber zijn zoeter van smaak, kies daarom zoveel mogelijk stengels met een rode kleur. Naast een iets zoetere smaak, wordt de moes ook iets roder. Voor dit recept kocht ik mooie rode stengels en dat zie je terug in de rabarbermoes en later in de kruimelkoek.



Prachtig rode rabarbermoes maken in het voorjaar
Rabarber koken, hoe rode hoe zoeter van smaak

Rabarber kruimel koek


Benodigdheden voor 15 x 15 cm voor 9 stuks (vermeerder eventueel het recept) :

  1. 100 gram koude boter in blokjes

  2. 100 gram fijne suiker

  3. 180 gram bloem

  4. 3 gram bakpoeder

  5. 1 ei

  6. 1/2 theelepel kaneel

  7. mespuntje zout

  8. 300 gram rabarbermoes



Rabarber crumle koek vierkant gesneden

Rabarber kruimel koek maken

  1. Bedek een bakvorm van 15 x 15 met bakpapier en verwarm de oven voor op 175 graden bij een hete lucht oven of op 195 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.

  2. Kneed alle ingrediënten behalve de rabarbermoes met de vingers kruimelig.

  3. Bedek de bodem met de helft van het deeg en duw het plat.

  4. Schep de rabarbermoes over de bodem.

  5. Verdeel de kruimels die over zijn over de rabarber heen. Duw ditmaal het deeg niet aan.

  6. Bak de rabarber kruimelkoek in ongeveer 45-55 minuten licht goudbruin.

  7. Laat de plaatkoek goed afkoelen voor het aansnijden.


Kruimelkoek met rabarber, echt een recept in het voorjaar als de rabarberr op zijn lekkerst is
Rabarber kruimel koek

Bewaren

Bewaar de kruimelkoek in de koelkast. Haal de koek ongeveer een half uur voor het opdienen uit de koelkast om de kruimelkoek op temperatuur te laten komen. Je kunt de rabarberkoeken ook in de diepvries bewaren.


0 opmerkingen

Gerelateerde posts