top of page

Stroopwafelcake met kruimels en karamel


stroopwafelcake met stroopwafelkruimels en karamel
Deze Stroopwafelcake met kruimels en karamel is spontaan in de keuken ontstaan toen mijn zoon met zijn vriendin cake wilden gaan bakken. Ze waren net uit school langs de stroopwafelfabriek gefietst voor een giga-grote zak stroopwafelkruimels; wat een geluk om daar dichtbij te wonen. Een grote zak vol kruimels kost bij de fabriek bijna niets, maar wat kun je er lekker van snoepen en mee bakken.

Stroopwafelkruimels in je cake, wat past daarbij? Hebben we niet toevallig een restje karamel in de koelkast?


Inderdaad, dat hadden we. Zo bak je met 2 ingrediënten die van oorsprong graag bij elkaar vertoeven, een heerlijke cake.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


stroopwafelcake met kruimels en karamel

Stroopwafelcake met kruimels en karamel

Benodigdheden voor een bundt-vorm van 2,4 L, pas zo nodig het recept aan:

 1. 250 gram stroopwafelkruimels plus wat extra om te versieren

 2. 100 gram captain Morgan spiced rum (of kies voor een alcholvrij alternatief bv. iets verdunde stroop of koffie)

 3. 275 gram bloem

 4. 275 gram fijne suiker

 5. 225 gram boter

 6. 100 gram crème fraîche

 7. 6 M eieren

 8. 11 gram bakpoeder

 9. 1 eetlepel vanille extract

 10. 2-3 theelepels kaneel

 11. 1/2 recept karamel

 12. Snuf zout


stroopwafelcake met stroopwafelkruimels en karamel

Zo maak je deze makkelijke stroopwafelcake

 1. Het handigst is om je karamel een dag eerder te maken. Dan kan het wat indikken en afkoelen. Bewaar de karamel in de koelkast. Door de karamel kort, minder dan 10 seconden, in de magnetron te verwarmen wordt de karamel weer iets dunner en meer hanteerbaar.

 2. Verwarm je oven voor op 175 graden (hete lucht). Vet je vorm in en bestuif het met wat bloem.  Het idee om rum bij de stroopwafelkruimels te doen is ontstaan omdat als je geen vocht toevoegt bij de kruimels, de cake heel droog zal worden. De kruimels zullen vocht uit je cake trekken. Meng de rum eventueel iets verdund met water en de stroopwafelkruimels door elkaar en laat het vocht intrekken.

 3. Mix de boter met de suiker zo’n 6-8 minuten met een (hand) mixer tot het romig is. Voeg dan ei voor ei door het beslag tot het is opgenomen.  Voeg de crème fraîche bij het deeg.

 4. Spatel nu de kaneel, zout, en gezeefde bloem met bakpoeder door het beslag. Spatel tot slot kort 2/3e deel van de stroopwafelkruimels en het vanille extract  door het beslag.

 5. Vul je bakvorm ongeveer iets boven de helft. De vulling zal iets naar beneden zakken dus ietsje hoger is geen probleem. Leg het laatste deel van de stroopwafelkruimels op het beslag en verdeel ongeveer 1/2 deel van het karamel over de kruimels. 

 6. Vul je vorm met de rest van het beslag en bak de cake in ongeveer 65-70 minuten gaar. Bak je een cake in een kleinere vorm, dan is de cake na ongeveer 55-60 minuten gaar.

 7. Vul je bakvorm ongeveer iets boven de helft. De vulling zal iets naar beneden zakken dus ietsje hoger is geen probleem. Leg het laatste deel van de stroopwafelkruimels op het beslag en verdeel ongeveer 1/2 deel van het karamel over de kruimels. 

 8. Vul je vorm met de rest van het beslag en bak de cake in ongeveer 65-70 minuten gaar. Bak je een cake in een kleinere vorm, dan is de cake na ongeveer 55-60 minuten gaar. Laat de cake 10 minuten in de vorm zitten en haal de cake er dan voorzichtig uit de vorm.

 9. Laat de Stroopwafelcake met kruimels en karamel afkoelen en versier je cake met de rest van je karamel en een wat stroopwafelkruimels.


Een plakje stroopwafelcake

Wil je liever geen karamelsaus maken? Maak dan dulce de leche volgens dit recept.

Hmmm, stroopwafelcake met dronken stroofwafelkruimels!

Deze Stroopwafelcake met kruimels en karamel is spontaan ontstaan in onze keuken door Loes en Pim. Dat krijg je als je zo dicht bij de stroopwafelfabriek Markus woont.


Hier koop je geen stroopwafelkruimels in kleine puntzakjes maar in grote witte zak, alsof  je net Chinees gehaald hebt. Ik weet dat Markus de zaak zelf liever als een bakkerij ziet, maar ik vind de naam fabriek veel spannender klinken. Het bedrijf is leuker dan zomaar een bakkerij.


Tip: Het is erg leuk om de stroopwafelfabriek te bezoeken en een zak koekkruimels of stroopwafels te kopen, mocht je een keer in de buurt van Waddinxveen zijn.


Gerelateerde posts

Comentários


bottom of page