top of page

Review: Heel Holland Bakt Bakboek


Review: Heel Holland Bakt Bakboek
Als jij een echt bakfan bent, dan heb je hier lang op moeten wachten: het Heel Holland Bakt bakboek voor thuisbakkers. Als fan van the Great British Bake Off  bekeek ik de eerste aflevering van Heel Holland Bakt een beetje huiverig. Het programma leek een perfectie kopie van de originele Engelse variant. Kunnen wij Hollanders dit niveau evenaren? Nog voordat de eerste aflevering was geëindigd, was ik verkocht.

Nee, het is niet typisch Engels. Het is echt Nederland: gezellig, eerlijk, hard werkend, grappig. Het programma bevat veel heerlijke klassiekers uit de wereldkeuken waaronder veel Nederlandse recepten. Wat een leuke deelnemers. De jury was mij onbekend, maar inmiddels niet meer. We moesten iedereen even leren kennen om ze daarna in met open armen te ontvangen.

Er werd natuurlijk in een rap tempo gebakken. Al snel  ontstond de vraag naar de recepten uit de serie op het internet. Ze waren niet aan te slepen en maar mondjesmaat te vinden.

Geduld is een schone zaak. Bijna een jaar nadat de eerste editie van Heel Holland bakt 2013 begon, komt een prachtig boek op de markt welke bij de serie hoort.

Heel Holland Bakt, een bakboek voor thuisbakkers

Heel Holland Bakt bakboek

Het Heel Holland Bakt bakboek voor thuisbakkers is een lekker dik en stevig boek. Het voelt zwaar aan en heeft een prachtige dikke kaft. Met het leuke Nederlandse rood-wit -blauwe lintje vind je snel je recepten terug.


Neem even plaats in een lekkere stoel, serveer jezelf een lekker drankje en ga genieten wat de makers van de beste Hollandse thuisbakkers te bieden hebben.


Heel Holland Bakt bakboek

Het bakboek is ingedeeld in 8 hoofdstukken. Er is voor iedere thuisbakker wel wat bij.  Je kunt natuurlijk wel de techniek beheersen hoe je lekkere soezen maakt, maar dan kan het bakken van een gewoon wit brood toch nog best een hele uitdaging zijn.

Er staan heel erg veel recepten in de bakbijbel en bij ieder recept staat een aantrekkelijke foto om je over te halen op de korte termijn in de keuken aan de slag te gaan.

Heel Holland Bakt bakboek

Hoewel ik hier en daar berichten opving dat het boek: Heel Holland Bakt een vertaling zou zijn van de Engelse serie is dit gelukkig niet waar. Er staan wel recepten in uit Engelse afleveringen maar de hoofdlijn is toch wat er zoal gebakken is in de Nederlandse serie.

Wie herinnert zich niet de heerlijke soezen met slagroom en verse aardbeien. Een ware hit op het internet destijds. Of de heerlijke Brabantse worstenbroodjes van Evert, de merenguerol met vijgen en anijsroom van Narcis Tjoa.


Heel Holland Bakt bakboek

Deze ongebruikelijke merenguerol staat hoog op mijn to do list zodra de verse vijgen tegen een redelijke prijs verkocht worden. Heel bijzonder. Het boek ademt herinneringen, een gevoel van thuiskomen, gezellig, een soort familieboek.

Review: Heel Holland Bakt Bakboek

Her en der vind je tips om je op de zoete weg te helpen. Belangrijke basics voor beginners als: hoe maak je witbrood, soezen, banketbakkersroom. Op iedere pagina zijn ook voor de gevorderde leuke uitdagingen te vinden.


Heel Holland Bakt bakboek

Zo koop ik nog altijd mijn bladerdeeg kant en klaar uit de diepvries van de supermarkt. Een beetje bang  voor het harde werk? Durf ik nu de stap aan om bladerdeeg te produceren dat er zo heerlijk uit ziet als in deze Milefeuilles met frambozen op de foto hierboven?


Mmm, de naam alleen is al de moeite waard om het recept uit te proberen.


Heel Holland Bakt bakboek

In het Heel Holland Bakt bakboek vind je ook veel stap voor stap how to’s, om belangrijke basics beter te kunnen zien en te leren. Eigenlijk een beetje in de stijl van Carola bakt zoethoudertjes ……., toch?

Je kunt tenslotte alles leren en met veel foto’s begrijp je het recept vaak beter en leer je het iets gemakkelijker.


Heel Holland Bakt bakboek

Heel Holland Bakt. We hebben allemaal genoten in 2013 en de editie van 2014 komt eraan. Omroep Max vermeldt dat de uitzendingen deze zomer zullen plaats vinden.

Het Heel Holland Bakt bakboek voor thuisbakkers is een welkome aanwinst tussen je bakboeken. Het is een boek vol uitdagingen in de stijl van het programma. Bakken op smaak is een belangrijk “ingrediënt” in het boek. Het bevat mooie foto’s in een lekker dik boek met stevige pagina’s.

Wat ik persoonlijk wel een beetje mis is wat extra informatie over de uitzendingen. Leuke anekdotes van de deelnemers bij de recepten. Wat gebeurde er allemaal? Hoe zijn recepten ontstaan? Grapjes, missers. Mogen we even meekijken achter de schermen? De persoon achter de thuisbakker, de patissier of journalist. Een persoonlijk tintje dus.

Maar het is natuurlijk geen leesboek, geen feel good boek, het is een bakboek. En bakken….. dat kun je heel goed met deze bakbijbel. Laat je baktalent maar los en geniet van de eerste editie van Heel Holland Bakt, bakboek voor thuisbakkers!


Rutger van den Broek

Helemaal in de ban van Heel Holland Bakt? Misschien ben je dan ook nieuwsgierig naar het boek van Rutger van den Broek, de winnaar van de eerste editie van Heel Holland Bakt. Wat je kunt verwachten in zijn boek; Rutger bakt vind je hier.

Gerard Robèrt van Beckhoven en Janny van der Heijden
-- MET DANK AAN --
Met dank aan Kosmos uitgevers voor het toezenden van een exemplaar van Heel Holland Bakt, bakboek voor thuisbakkers.


Gerelateerde posts

Σχόλια


bottom of page