top of page

Review: Heel Holland Bakt Feest


Review: Heel Holland Bakt feestelijk
Als ik het boek Heel Holland Bakt Feest zie denk ik meteen aan het kerstfeest. Maar gelukkig beperkt feest vieren zich niet alleen tot de kerstdagen. Alle dagen feest lijkt misschien een beetje overdreven maar waarom zou je hier eigenlijk niet naar streven?

Als ik het Tweede boek van Heel Holland Bakt doorblader zie ik dat we eigenlijk best heel veel feestdagen hebben in Nederland en België.  En zijn er geen feestdagen, dan hebben we nog heel veel dagen als: de dag van de macaron, nationale pannenkoekendag, internationale dag van de chocolade of dag van het anti-dieet. 


Review: Heel Holland Bakt feestelijk

Het boek Heel Holland Bakt Feest is een boek voor alle dagen. Met prille blaadjes aan de bomen pasen of koningsfeest vieren in de lente. Een zomerse bruiloft compleet met een bruidstaart. Maar ook de spannende Halloween cupcakes en recepten voor de koude winterfeesten. Voor de echte liefhebber is er is altijd een reden om de oven aan te zetten.


Janny van der Heijden vertelt in het voorwoord dat je vooral vooral niets moet. Heel veel recepten kun je ook in anderen seizoenen bakken. Garnering kun je aanpassen door een andere kleur te kiezen. Wat is een feest zonder eigen baksel?

Review: Heel Holland Bakt feestelijk

Janny en Linda

Het tweede boek van het leukste bakprogramma van Nederland is geschreven door Janny van der Heijden en Linda Collister. 


Je voelt af en toe de vrouwelijke “touch” van de dames. Het hart van marsepein in valentijnstaart op de voorkant van het bakboek. Maar ook de schatkist met snoepjes, de rood-wit-blauw-oranje taart met Koningsdag, de bruidstaart met rozenblaadjes, de cadeautaart met strik, koekhuisjes. De dames houden van chique en af en toe romantisch. Wat kleur in de baksels wordt niet geweerd. En zo zien veel recepten er fleurig uit.


Wat kun je verwachten van het 2e boek uit de stallen van Heel Holland Bakt? De recepten zijn voor iedereen goed te maken. Heb je wat ervaring? Dat is natuurlijk op zijn tijd wel handig, maar niet noodzakelijk.


Behalve zoete recepten staan er ook veel hartige recepten in. Sorry, ik heb ze niet gefotografeerd. Als zoete blogger bekijk ik een boek met een zoet oog. Maar geloof me liefhebbers van hartig bakken: De beef Wellington met wilde paddestoelen is meer dan mooi versierd, de knapperige zalmtaartjes zien er heerlijk uit, net als de gougère; dat is een soezenkrans gevuld met kaasvulling. Lekker voor bij een goed glas wijn.


Rechts boven: Braziliaanse notentaart en links onder: Wat zullen veel kinderen deze schatkist snoeptaart leuk vinden!

Review: Heel Holland Bakt feestelijk

Ieder recept heeft een pagina-grote verleidelijke foto. Op de andere bladzijde staan de ingrediënten en een duidelijke, stapsgewijs uitgelegde beschrijving.


Op de foto zie je de cadeautaart met een strik van chocolade erom. Maar hoe maak je een strik van chocola? Dit wordt op de volgende bladzijden stap voor stap uitgelegd in een van de vele how to’s.


Review: Heel Holland Bakt feestelijk

Af en toe word je verrast door bekende gezichten; de deelnemers en de welbekende vakjury. Nee, op de foto’s zul je geen pretoogjes te zien, de kandidaten zijn geconcentreerd aan het werk.

Menno de Koning werd trotse winnaar van Heel Holland Bakt 2014. Hij heeft het razend druk met de media, maar ook met de fans die hem weten te vinden in de kookwinkel waar hij werkt.  Er is een kookboek van hem in de maak die begin 2015 zal uitkomen. Ik ben heel benieuwd wat Menno gaat bakken als je hem de vrije hand geeft.


Review: Heel Holland Bakt feestelijk

Wat ik zo leuk vind aan het tweede boek van Heel Holland Bakt is dat het vrijwel meteen werd uitgebracht nadat de serie was afgelopen. Bijzondere recepten van de uitzendingen vind je terug: een tompouce, Lardy cake en een herfsttaart in de vorm van een boomstam, met paddestoelen van merengue.Op de foto links de Shakers citroentaart, op de middelste foto: een prachtige roze rosé Charlotte. Beide taarten zijn van Anouk.


De rechter taart bakte Menno: een hartige tomaten Tarte Tain. Hij lijkt me heerlijk!Achterin het boek vind je wat meer informatie over basistechnieken, biscuitdeeg, verschillende soorten merengue en vullingen.


Review: Heel Holland Bakt feestelijk

Heel Holland Bakt Feest is een een aantrekkelijk bakboek in de lijn van het programma. Wat een diversiteit aan nationale en internationale recepten. Heel vermakelijk.


Verwacht in Heel Holland Bakt Feest veel haalbare, soms verrassend eenvoudige recepten met een grootste uitstraling. Zoek de grenzen op van je bakkunsten en ga daar net een beetje aan voorbij. 

-- DANK --
Dit review is mede mogelijk gemaakt door de uitgeverij; Kosmos uitgevers
“Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is vaak een stuk groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te fotograferen past de foto beter in het verhaal bij mijn blog.”

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page