top of page

Review: Home Baked van Yvette van Boven


Review: Home Baked van Yvette van Boven
Yvette van Boven is geboren met meerdere talenten. Zo schreef ze drie succesvolle kookboeken, welke nationaal en internationaal zeer gewaardeerd worden. Naast het schrijven van recepten is ze illustrator van eigenzinnige, grappige tekeningen en een food stylist. Wees vooral niet verbaast als je in New York een boekenwinkel binnen loopt en je een stapel echte “Yvette’s” tegen komt. En eindelijk, na een jaar hard werken komt er een nieuw boek bij deze prachtige serie: Home Baked! van Yvette van Boven.

Eigenlijk is Home Baked een beetje Yvette’s persoonlijk bakboek. Zo verklapt de inhoud van Home Baked meer over Yvette. Ze is geboren en opgegroeid in Ierland maar heeft Nederlandse ouders. De liefde voor voor het land van haar jeugd proef ik steeds terug in het boek in veel recepten en foto’s. De basis voor het bakken ligt wellicht ook in Ierland, waar men veel zelf bakt. De diversiteit die wij kennen in de winkel tref je daar niet.

Amsterdam - Parijs - Amerika - Australië - Azië

Momenteel verdeeld Yvette haar tijd tussen Amsterdam en Parijs met soms een aantal maanden per jaar Amerika. Wie weet wat de toekomst gaat brengen. Australië, Azië, er is internationaal veel interesse in de Home Made en de Home Baked serie.


Review: Home Baked van Yvette van Boven

Een dag voor het verschijnen van Home Baked gaf Yvette een workshop aan een aantal bloggers. Ik was één van de gelukkigen die aanwezig mocht zijn.

Breed lachend stond ze daar, een klein beetje zenuwachtig. “Het voelt een beetje alsof ik jarig ben”, gapte ze. “Toch een beetje wennen dat jullie allemaal voor mij komen.”

De tafel stond klaar met veel lekkers uit Yvette’s nieuwe bakboek. Wij konden ze uitgebreid testen en vonden het helemaal niet erg om ook echt alles uit te proberen. Terwijl Yvette 2 recepten ging bakken uit Home Baked, veel tips gaf over hoe zij werkt en konden wij haar van alles vragen.


“Ik vind bakken echt heel ontspannend.” verklapt Yvette. Het kan bijna dus niet anders of Yvette is na een jaar lang bakken dus heel erg relaxt. 

Home Baked van Yvette van Boven

Een hele dikke, robuuste pil  met een stevige kaft en glimmende 2D letters. Twee linten kun je als bladwijzer gebruiken.  Handig om tussen één van de 200 recepten snel jouw recept terug te vinden.  Laten we snel kijken wat er allemaal in staat.


Review: Home Baked van Yvette van Boven

Yvette begint met het hoofdstuk Mise-en-Place bij de basis. Wat kun je van de diverse ingrediënten verwachten. Je kunt o.a. veel informatie verwachten over de verschillende soorten bloem, suikers, en rijsmiddelen. En gaat er wat mis, daar hebben we helaas allemaal wel eens last van, dan duik je in de SOS! Eerste hulp pagina’s en vind je vast een antwoord.


Tip: Yvette vertelt je over hoe je zelf natuurlijke kleurstoffen maakt.

En dan gaat de oven pas echt aan in de 10 hoofdstukken van ontbijt, via brood, veel lekkers voor bij de koffie en thee, tot een hartige maaltijd. En vergeet niet het hoofdstukken Taart en Patisserie.


Review: Home Baked van Yvette van Boven

Links boven: havermout & honingvlokken cakes; boven rechts: shortbread kardemommopjes.

Links onder: citroenslices met amandelkrokant; rechts onder: peren – karameltaartjes met walnoot.


Wat maakt Home Baked anders dan andere boeken?

Het lijkt of Yvette bij ieder recept een zijstapje maakt, een eigen vaak wat ongebruikelijke variatie bedenkt.


Eigenlijk eet Yvette alles maar dat geldt niet voor iedereen. Daarom probeert zij af en toe te bakken zonder gluten. Ook vind ze het leuk om te kijken wat verschillende soorten suiker doen met de smaak bij het bakken. Je zult dus regelmatig een recept tegen komen zonder gluten, zonder suiker of zonder lactose. Maar vaak ook niet. “Eigenlijk zoals het echte leven ook is”, vertelt ze in het voorwoord.


Review: Home Baked van Yvette van Boven

Wist je dat Yvette soms droomt over eten? En dat ze ’s morgens vaak al weet wat ze die dag wilt gaan eten? Bij het dromen over eten zie ik zoiets voor me: Cinnamon & caramel pull-apart loaf.


Karamel, dat is echt een lieveling van Yvette. Chocolade ook wel, maar karamel...


Review: Home Baked van Yvette van Boven

Normaal ga ik op pad om patisserie bloem te kopen,  een zak goede chocolade of een kilootje suiker. Echter, meteen al de dag na het doorbladeren van Home Baked rende ik tussen de middag snel naar de toko aan de overkant om kardemompeulen, vijfkruidenpoeder en verse gember te halen. Yvette heeft voor mij ongebruikelijke kruidencombinaties in haar recepten. Zo is ze is er echt lyrisch over kardemom. Dat wil ik binnenkort ook een keer uitproberen!


Neem nu bijvoorbeeld de krulkoeken met kardemom, sinaasappel en walnoot links op de foto. Maar wacht dacht je van de aparte appeltaart met 1,5 kg appels, bramen, gember en vijfkruidenpoeder rechts boven?De foto in het midden rechts is een taart met gegrild fruit Wat een goed idee of je grillpan eens voor een taart te gebruiken. Rechts onder: Stttttt, ik weet niet of ik dit mag vertellen, maar deze taart is nog niet afgebakken. De kleuren van de taart zijn zo mooi voor het de oven in gaat. Zonde om een foto te maken van de taart na het bakken. Kleuren verdwijnen door hitte, maar de hitte van de oven maakt van dit taartje met vijgen, abrikozen, stilton en geitenkaas een pareltje waar je Yvette voor uit bed mag halen. Hoewel, ze is best wel voor veel lekkers uit bed te halen…….


Review: Home Baked van Yvette van Boven

Links boven: Aardbei – oprolscones. Rechts boven: poppyseed popovers. Rechts onder: triple chocolate chunkies.


Yvette was zo’n kind dat vroeger op school lekker tijdens de lessen zat te tekenen. Ze is enorm visueel ingesteld en tekent graag wat ze eigenlijk wilt zeggen. Eigenlijk tekent ze liever even een recept dan dat ze het volledig moet op schrijven; het tekenen is werkt voor haar ook sneller. Yvette’s grappige tekeningen kom je overal in het boek tegen.


Yvette gebruikt graag goede chocolade met een hoog cacao-percentage. Deze heerlijke chocolatebars hierboven maakte Yvette tijdens de workshop. Van de volle smaak kunnen de smaakpapillen nog lang nagenieten.


Tip: hoe maakt Yvette de chocolade in wat fijnere stukken? Ze pakt een reep en slaat deze hard op het aanrecht! Ik vond het lekker dat de stukken chocola iets grover waren, dan proef je ze lekker goed als je de tanden erin zet.

Review: Home Baked van Yvette van Boven

Don't forget the dog!

Hoe belangrijk Marie de hond voor Yvette is, vind je in een speciaal hoofdstuk: Do not forget the dog! Een aantal lekkere recepten voor je eigen viervoeter.


Een trouwe hond is behalve een vriend ook erg handig; die je helpt tenminste met afwassen of in ieder geval heel graag met voorspoelen van de vaat.


Het mag duidelijke zijn: Marie de hond wordt nooit vergeten!


Review: Home Baked van Yvette van Boven

Zowel de beginnende thuisbakker en de thuisbakker die wel van een uitdaging houdt zal heel blij worden met Home Baked van Yvette van Boven. Home Baked, wat een lekker dik boek, die heb je niet zomaar uit. De recepten hebben vaak een eigen aparte twist en zijn toch verrassend eenvoudig. Bij ieder recept tref je een prachtige foto.

Behalve foto’s van recepten, staan er ook veel feel good foto’s; foto’s van veelal Ierse of Franse landschappen, dorpen, bakkers en Yvette zelf.  Voelt het misschien zo goed omdat de fotograaf haar man Oof Verschuren is? 


Home Baked van Yvette van Boven

Verkrijgbaar in de boekhandel.

ISBN: 9789059565678

-- DANK AAN --
Dit review is mogelijk gemaakt door  de uitgever van Home Baked: Fontaine uitgevers, hartelijk dank daarvoor.

“Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is vaak een stuk groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te fotograferen past de foto beter in het verhaal bij mijn blog.”

Gerelateerde posts

تعليقات


bottom of page