top of page

Review: Meesterlijk Brood van Robèrt van Beckhoven


Meesterlijk Brood van Robèrt van Beckhoven
Robèrt van Beckhoven gaat er even bij zitten. Dat mag ook wel. Deze sympathieke Brabander, jurylid van Heel Holland Bakt, heeft zojuist na keihard werken een droom in vervulling zien gaan. Het uitbrengen van een toegankelijk boek, waarin je de grondbeginselen leert, van goed brood bakken: Meesterlijk brood.

Robèrt is een gepassioneerde meester-bakker. Hij houdt van brood, hij houdt van het proces, hij begrijpt zijn brood en wil jou en mij dit graag leren. Loopt hij langs een berg gekneed brood, dan moet hij gewoon even voelen hoe het met het deeg gaat. Robèrt wil graag dat je begrijpt hoe het broodproces werkt.


Deze gedreven bakker, wil graag de ambacht van echt goed brood bakken aan je overdragen.

Hij is een meester-boulanger en een meester-patissier, die niet begrijpt waarom we vaak genoegen nemen met kwalitatief minder brood, alleen maar omdat het goedkoper is.  Luister alle bakkers: Robèrt wil ook graag de bakker bij ons om de hoek motiveren weer echt ambachtelijk brood te gaan bakken. Met integere ingrediënten en een authentieke bereidingswijze: Meesterlijk brood! 


Meesterlijk Brood van Robèrt van Beckhoven

Robèrt ’s studio is inmiddels een beetje uit zijn voegen gegroeid en samen met de bakkerij zal hij binnen enkele weken een nieuw pand betreden, ook in Oisterwijk. Het is een opgeknapt oud pand waar de foto’s en filmpjes zijn geschoten van Meesterlijk brood. De ruimte biedt genoeg mogelijkheden om in alle wensen te voorzien: Van een grote bakkerij wat je dagelijks lekker vers brood kunt kopen, tot workshops geven. Iedere voorbijganger kan dit hele proces beleven omdat de muur aan de voorkant is vervangen door grote ramen, waardoor je het hele proces precies kunt volgen.


Wat een geluk, ik mocht met een aantal bloggers meekijken en leren bij Robèrt van Beckhoven. In de oude en zeer gezellige studio heeft Robèrt ons in krap 1,5 uur een brede basis geleerd over brood, de materialen, het gist en desem, kneden, opbollen.

Robèrt vertelde heel veel en vroeg ook veel aan ons, als een echte meester. Hoe kneden we ons brood, hoe lang, waarom met de hand of met de machine, hoe laten we ons brood rijzen, hoe werkt opbollen? Dat hield ons oplettend en betrokken bij het proces. Een les is zoveel leuker als de meester je heel graag zijn passie wil overbrengen en je betrekt bij deze informatie.


Meesterlijk Brood van Robèrt van Beckhoven

Grappig. Voor dit review zocht ik tussen de foto’s naar een foto waar Robèrt niet pratend met zijn mond open stond. Maar dat lukte bijna niet. Dat was voor ons natuurlijk geen enkel probleem; we hingen aan zijn lippen.


Jammer voor ons: Robèrt voorzag de kandidaten in Heel Holland Bakt altijd van veel tips, maar deze tips halen meestal de uitzending niet.


Gelukkig heeft Robèrt een manier gevonden om ons toch een heleboel te leren. Ga er maar rustig voor zitten. Dit is het eerste boek van Robèrt. Wat hem betreft zullen er nog veel volgen, hij spreekt al over deel 2, 3 en 4! Bravo! Er valt nog zo veel te leren om Meesterlijk Brood te bakken.


Meesterlijk Brood van Robèrt van Beckhoven

review: Meesterlijk Brood van Robèrt van Beckhoven

De inhoudsopgave is duidelijk ingedeeld. Eigenlijk hou ik er normaal niet van om de volledige intro te lezen. Dit sla ik dan over en lees het alleen als iets niet lukt of ik wil kijken wat de schrijver bedoeld met bepaalde hoeveelheden.


Bij Robèrt raad ik je aan dit wel te doen. Het hoofdstuk: Een goed begin is heel prettig en begrijpelijk geschreven. Met een grapje op zijn tijd. Snap je het deeg, dan bak je straks beter.


Hoewel ik aantekeningen had gemaakt tijdens de workshop, was dat niet nodig. Wat Robèrt ons leerde tijdens de workshop, staat ook beschreven in Meesterlijk Brood.


Meesterlijk Brood van Robèrt van Beckhoven

Hoe kun je met Meesterlijk Brood gebruiken om je skills te verbeteren?

  1. Gebruik het boek Meesterlijk Brood van Robèrt van Beckhoven, bestudeer het goed en ga zelf aan de slag met het deeg.

  2. Omdat het soms gewoon fijn is als iemand je laat zien hoe je iets moet doen, neemt Robèrt je mee naar zijn webpagina www.meesterlijkbrood.nl en legt hij het fijne uit met instructie filmpjes. Bijvoorbeeld hoe je een broodje opbolt, je puddingbroodjes rolt, hoe je kadetten maakt of de Winston vlecht. Als je in Meesterlijk Brood het tekentje van een filmcamera ziet, vind je online meer uitleg over het onderwerp in vorm van een film. 


Meesterlijk Brood van Robèrt van Beckhoven

Het bakboek Meesterlijk Brood is ingedeeld in vier hoofdstukken. 

Hoofdstuk één leert je de basistechnieken en kan ik je aanraden om goed door te lezen. De bladzijden zijn prettig  om te lezen, voorzien van veel (vaak stap voor stap) foto’s en leuke weetjes.


Meesterlijk Brood van Robèrt van Beckhoven

Twee

In Hoofstuk twee vind je recepten met gist als wit,- bruin- en volkorenbrood. Maar ook tijgerbrood, allison-, rozijnenbrood en diverse soorten luxe brood(jes) als puddingrboodjes, mueslibolletjes, luxe vlechtbroodjes.


Meesterlijk Brood van Robèrt van Beckhoven

Drie

Hoofsdtuk 3 verteld je alles over desem. Wat is desembrood? Klopt het dat zuurdesem langer houdbaar is? Dat je het kunt bewaren in de diepvries? Hoe maak je een deegstarter. En natuurlijk veel lekkere zuurdesemrecepten als wit en bruin desembrood, baquette, boerenlandbrood, aardappelbrood, bierbrood en krokante broodjes.


Meesterlijk Brood van Robèrt van Beckhoven

Vier

In hoofdstuk vier van Meesterlijk brood besteed Robèrt aandacht aan andere soorten brood. Speltcrackers met zaden, sportbroodje met spelt en rogge, zuur roggebrood en bijvoorbeeld de quinoa broodcake die je links onder bij de foto boven kunt zien. Is het brood of is het cake? Geen idee, om dat zeker te weten dan zal ik het toch moeten bakken.


Meesterlijk Brood van Robèrt van Beckhoven

Meesterlijk Brood zit vol praktische tips

Zo hadden diverse aanwezigen van de workshop zelf geprobeerd om Zeeuwse bolussen te maken maar dit was bij niemand ooit echt goed gelukt. Met de tips die Robèrt ons gaf gaat het de volgende keer vast lukken. En jou ook, want zijn tips staan in het bakboek.


Het abacadabra van lekker brood bakken; oftewel de begrippenlijst wordt duidelijk en overzichtelijk uitgelegd. Weet jij wat een puntrijs is of veredeling van brooddeeg? Brood op spanning brengen? Ongassen of Trapeziumvorm? Rechts boven: Speltbrood met noten. Links onder: Wafels met quinoa.


“Brood moet je bakken, niet drogen.” Dan pas krijg je een smakelijk, knapperig brood.

Meesterlijk Brood van Robèrt van Beckhoven

Smakelijk, knapperig brood. Dat wil ik ook! En dus moet ik ook aan de slag met mijn studieboek: Meesterlijk Brood van Robèrt van Beckhoven. Bak je mee?


Heb jij ook de smaak te pakken? Wil je ook graag echt lekker knapperig brood bakken? Leer bakken vanaf de basis zegt Robèrt van Beckhoven in zijn eerste boek: Meesterlijk Brood.-- DANK --
Dit review is mogelijk gemaakt door de uitgeverij van Meesterlijk Brood: Unieboek | Het Spectrum bv.
Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is vaak een stuk groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te fotograferen past de foto beter in het verhaal bij mijn blog.”

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page