top of page

Kerstster brood


kerstster brood sterbaquette; knapperig kerstbrood; kerstbrood; brood in vorm van kerstster; sterrenbrood; Heel Holland Bakt; Robert van Beckhoven; Meer meersterlijk brood; zelf brood bakken; robuust brood; kerstontbijt
Het is kerstochtend. Terwijl je deeg zachtjes wordt gekneed en iedereen nog lijkt te slapen, dek je de ontbijttafel. Een prachtig tafelkleed, mooi servies, kaarsen, heerlijk beleg en smakelijk brood. Kerst is een feest vol tradities. Zacht brood of  lekker knapperig brood hoort voor mij hierbij. Bijvoorbeeld dit kerstster brood. Op zoek naar kerstontbijt inspiratie? Stop!

Komt dit kerstster brood je een beetje bekend voor?

Dat zou zomaar kunnen. De kandidaten van Heel Holland Bakt (2015) gingen de uitdaging aan, om met minimale gegevens dit brood te bakken. Het brood is een recept van Robert van Beckhoven.


Het kerstster brood is een beetje vereenvoudigd. Normaal gebruikt Robert een deel zuursdesemstarter in het kerstster brood. Maar wees eerlijk, wie van jullie heeft een potje zuurdesemstarter in de koelkast? Ik vermoed maar heel weinig. Deze versie kun jij ook bakken.Ben je helemaal nieuw op broodbakgebied? Durf je het recept niet aan? Gebruik dan een pak broodmix. Soms heb je een zetje nodig om iets te leren. Ik gebruik geen broodbakmixen meer, maar ik heb het op die manier ook geleerd. Wat is er leuker dan trots je eigen brood op tafel zetten. Brood dat je zelf gemaakt hebt. Als je plezier in het bakken krijgt, ga je vanzelf meer experimenteren.


kerstster brood

Recept Kerstster brood

Benodigdheden:

  1. 500 gram bloem (of 400 gram bloem en 100 gram roggebloem)

  2. 1 zakje gedroogde gist van 7 gram

  3. 10 gram zout

  4. 280 ml water

  5. 30 gram boter

  6. 10 gram suiker

  7. Beetje olie

kerstster brood

Kerstster brood maken

Meng van alle ingrediënten behalve de olie, een soepel deeg. Mijn machine kneedt meestal zo’n 20 minuten. Is je deeg te droog, voeg dan nog minimaal wat vocht toe. Laat het deeg een half uur rijzen in een ingevette schaal  met plastic hierover. Meestal gebruik ik hier een pedaalemmerzak waar ik wat lucht in blaas om het deeg goed de ruimte te geven. Laat het zo’n 15 minuten rijzen.


Verdeel het deeg nu in 2 delen. Het weegt ongeveer 840 gram. Het eerst deel is 1/3e deel en dit weegt ongeveer 280 gram. Het andere deel is dan 2/3e deel van het deeg, is ongeveer 560 gram.Rol van het kleinste deel een bal en rol het uit tot een ronde plak van ongeveer 25 cm. Bestrijk de rand van de ronde plak met water, dit zorgt ervoor dat het brood goed aan elkaar plakt. Bestrijk nu de binnenkant van de plak met olie. Dit zorgt ervoor dat het brood juist niet aan elkaar plakt.


Maak van het grootste deel een bol en druk het wat plat. Leg het op de platte ronde plak en vouw de plak om de bol heen als een pakketje.


Robert laat je de volgende stappen ook zien op zijn website met instructie video’s.  Behalve dit kerstbrood,  vind je nog veel meer andere handige filmpjes over diverse bak-technieken.

Rol het pakketje een klein beetje platter.


kerstster brood

Tijd om de ster te snijden. Draai de bol niet om! Heb je iets scherps in huis dat zo’n 10 cm breed is? Ik heb een setje plamuurmessen van de “doe het zelf winkel”. Dat kost volgens mij nog geen 2 euro. Hiermee smeer ik vaak taarten strak af maar kan ik ook de ster snijden. Belangrijk is wel bij deze messen dat je ze meteen goed schoonmaakt en droogt. Anders kunnen ze gaan roesten.


Snij de bol nu 3 maal in. Hierdoor ontstaan er 6 punten.


kerstster brood

Vouw iedere punt naar buiten. Dit lijkt gemakkelijker dan het is. De plak is bestreken met olie en de punten willen maar één ding: wegglijden. Hou je puntje goed vast. Door een klein beetje de onderkant van het puntje naar boven te duwen vond ik dit makkelijker gaan.


Snij de sterpunten enkele malen in. Hiervoor heb ik een heel scherp scheermesje met een handvat. Een lame. Dit is echt heel scherp en bijna te gevaarlijk voor mij. Ik ben af en toe wat onhandig geboren en dus waarschuw ik nu ook mezelf. Gebruik je beste mesje.Bestrooi het kerssterbrood met bloem en laat het zo’n uur afgedekt op een warme plek staan. Liever niet op de tocht.


Verwarm de oven voor op 220 graden (hete lucht oven). Zet een bakje water onderin de oven. Dit geeft wat extra stoom tijdens het bakken.  Zodra het brood de oven in gaat leg ik onderin de oven nog zo’n 10 ijsklontjes of ik spuit met een plantenspuit tegen de hete zijkant van de oven aan om voor extra stoom te zorgen. Dit maak het brood lekker knapperig.


Bak het brood gaar in zo’n 35 minuten.


Kerstster brood

Inmiddels zijn je huisgenoten en eventuele gasten wakker en op zijn kerst-best aangeschoven aan tafel. Tijd om tot rust te komen en te genieten van al het moois dat je om je heen hebt: Je geliefden.


Fijne kerstdagen!


Gerelateerde posts

Comments


bottom of page