top of page

Ricotta amandelcake met citroen en bosvruchten

Ricotta amandelcake met citroen en bosvruchten
Ricottacake heeft zijn roots in Italië waar ricotta vaak gebruikt wordt bij zowel zoete als hartige recepten. Zelf vind ik ricotta een geheel eigen smaak geven aan cake. Het lijkt een beetje op de smaak van de vanille kwarkbolletjes van de bakker. In een ricottacake wordt er zowel bloem als amandelmeel gebruikt; maar met de verhoudingen kun je naar eigen smaak een beetje mee experimenteren. Ik ben de verhouding van amandelmeel iets gaan verhogen wat je goed proeft in de rijke smaak. Voor deze ricotta amandelcake met citroen en bosvruchten heb ik fruit gebruikt uit de diepvries. Dat is het hele jaar door beschikbaar maar vers fruit zoals aardbeien, kersen en nectarines zijn natuurlijk ook erg lekker.

Bolletjes vanille-ijs

Een plakje cake ziet er met slagroom of chantilly-crème nog feestelijker uit, maar een eenvoudig bolletje vanille-ijs doet ook wonderen; zeker als de ricotta-cake nog een heel klein beetje warm is en het ijs zachtjes begint te smelten.


Van flexibele cakevorm tot ovenschaal

Een van de meest gebruikte bakvormen bij ons thuis is een flexibele vorm waarin je alle maten plaatcakes, brownies en meer kunt bakken. Met een bakvel hierin is vrijwel ieder formaat mogelijk. Natuurlijk kun je ook een ovenschaal gebruiken, maar dan zit je vast aan de afmeting de schaal.


Een open bakvorm bedekken met bakpapier

In een open bakvorm loopt het beslag onder de vorm door weg. Je kunt deze vorm het beste vullen met een vel bakpapier. Maak een prop van het bakpapier; eventueel kun je het papier iets vochtig maken. Verdeel het bakpapier voorzichtig in de vorm. Met paperclips kun je het eventueel iets vastzetten tegen de wand. Als de papierclips van ijzer zijn kunnen ze meegebakken worden in de oven en blijft het bakpapier goed op zijn plek zitten.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Verdeel het fruit uit de diepvries over het beslag

Ricotta amandelcake met citroen en bosvruchten

Benodigdheden voor een plaatcake van 20 x 30 cm:

 1. 125 gram boter op kamertemperatuur

 2. 250 gram ricotta op kamertemperatuur

 3. 100 gram bloem

 4. 75 gram amandelmeel

 5. 12 gram bakpoeder

 6. 2 zakjes vanillesuiker

 7. 175 gram suiker en eetlepel voor bovenop

 8. 4 medium eieren

 9. Snuf zout

 10. Rasp en sap van 1 citroen

 11. 300 gram bosvruchten uit de diepvries

 12. Handje geschaafde amandelen


Eventueel:

 1. Klein bolletje vanille-ijs

 2. Poedersuiker

 3. Eén verkruimelde meringue


Ricotta amandelcake met citroen en bosvruchten

Ricotta amandelcake met citroen en bosvruchten

 1. Klop de boter in ongeveer 6 minuten romig met de suiker en vanillesuiker.

 2. Verwarm de oven voor op 170 graden bij een heteluchtoven of op 190 graden bij een oven met onder- en bovenwarmte. Vet je bakvorm in en bestrooi het licht met bloem of bedek de vorm met bakpapier.

 3. Klop in een andere schaal de eieren luchtig.

 4. Voeg de eieren bij de boter met suiker en voeg de ricotta en het citroensap en rasp toe. Meng het geheel goed door. Voeg tenslotte de bloem, amandelmeel, bakpoeder, en het zout erbij en spatel het geheel door elkaar tot alles goed gemengd is.

 5. Vul de bakvorm met het beslag. Verdeel de bosvruchten over de bovenkant gevolgd door de geschaafde amandelen en wat suiker.

 6. Bak de ricotta amandelcake met citroen en bosvruchten in ongeveer 30-35 minuten goudbruin en gaar.

 7. Strooi vlak voor het opdienen poedersuiker en/of verkruimelde meringue over de cake. Het ricotta-gebakje wordt extra lekker met een klein bolletjes vanille-ijs.


Ricotta amandelcake met citroen en bosvruchten

Ricotta amandelcake met citroen en bosvruchten bewaren

Vers is de cake het allerlekkerste. Wil je de plaatcake langer bewaren, verpak de cake dan goed in plastic. In de koelkast blijft de cake zo'n 3-4 dagen goed. Haal de cake een goed half uur voor je hem gaat serveren uit de koelkast, dit komt de smaak zeker ten goede.

Je kunt de cake ook invriezen; het Italiaanse gebakje blijft zo'n 2 maanden goed in de diepvries.Gerelateerde posts

Comments


bottom of page