top of page

Rondo’s met amandelspijs uit de mini cupcakevorm


Rondo's maken in mini cupcakevorm
Ligt het aan mij of verliezen rondo’s aan populariteit? Ik kan me niet herinneren dat ik er eentje at en volgens mij hebben mijn uit de kluiten gewassen pubers er ook nog nooit eentje op. Nou ja, van huis uit dan. Ze komen natuurlijk niets te kort, maar de rondo is wel iets typisch Nederlands en het is natuurlijk leuk om te weten hoe het proeft. Tijd om de heren eens op te voeden en te leren wat rondo's eigenlijk zijn. Rondo’s met amandelspijs uit de mini cupcakevorm kun eigenlijk verrassend makkelijk zelf maken.

Kleine gevulde koeken in een rode mini cupcake-bakvorm

Eigenlijk is de rondo, net als zijn broertje de kano, een gevulde koek, maar dan in een andere vorm gegoten. Door de vorm, bakt de korst hoger, maar alledrie de soorten koeken zijn gevuld met amandelspijs. Tijd om rondo’s met amandelspijs uit de mini cupcakevorm te gaan maken en de jongens te laten proeven.


Creatief met bakvormen

Mijn kookringen zijn eigenlijk te groot voor de rondo. Mijn mini cupcakebakvorm leek voor mij de oplossing en daarbij…. het zou bescheiden koeken maken en dat is natuurlijk een goed idee. Genieten… maar met een bescheiden formaatje. Je bakt er lekker veel en dat deelt heel goed uit. Je kunt de koeken ook goed in de diepvries bewaren voor later, bijvoorbeeld bij onverwacht visite.

Rondo's maken in mini cupcakevorm

Rondo’s met amandelspijs uit de mini cupcakevorm

Benodigdheden voor 24 stuks:

Voor het deeg:

 1. 100 gram boter op kamertemperatuur

 2. 50 gram witte basterdsuiker

 3. 1/2 medium ei

 4. 3 gram bakpoeder

 5. 150 gram bloem

 6. 1/2 theelepel citroenrasp of een kleine theelepel lemoncurd

 7. snufje zout

Ook nodig:

 1. 2/3 recept amandelspijs, het recept vind je hier

 2. halve amandelen, 2 stuks per rondo

 3. 1/2 ei om de rondo’s in te smeren

 4. mini cupcake bakvorm

 5. uitsteekvormpje van 5 en 6 cm of glazen met dat formaat

 6. bakpapier om onderin een klein rondje bakpapier te plaatsen

Rondo's maken in mini cupcakevorm

Rondo’s met amandelspijs uit de mini cupcakevorm

 1. Het amandelspijs kun je het beste een paar dagen tot zelfs wel 2 weken eerder maken. Het wachten in de koelkast komt de smaak ten goede.

 2. Kneed de ingredienten van het deeg goed door elkaar en laat het deeg een uur rusten in de koelkast. Smeer de mini cupcakes bakvorm in met boter en bedek de onderkant van de bakvorm met kleine rondjes bakpapier. Zo weet je zeker dat je rondo’s straks uit de vorm kunnen komen. Bestrooi de vorm met wat bloem.

 3. Verwarm de oven voor op 200 graden.

 4. Rol het deeg uit. Liever niet te dik, anders heb je straks wel erg veel korst. Steek rondjes uit met een doorsnede van 6 cm uit en bedek de onderkant.

 5. Vul iedere holte van de bakvorm met een rondje en leg in iedere holte een bolletje amandelspijs.

 6. Steek vervolgens rondjes van 5 cm uit en leg over iedere vorm een plakje deeg. Leg op iedere rondo 2 halve amandelen. Klop het ei door elkaar en smeer alle bovenkanten in met ei.

 7. Bak de rondo’s goudbruin in ongeveer 15-17 minuten.

 8. Laat de rondo een paar minuten in de vorm zitten. Leg vervolgens een rooster of iets dat hier op lijkt bovenop de vorm en laat voorzichtig de koeken uit de vorm zakken.

Rondo's maken in mini cupcakevorm

Rondo’s bewaren

Bewaar je rondo’s goed afgesloten in een trommel. Je kunt rondo’s die je niet meteen op wilt eten ook heel goed invriezen!Gerelateerde posts

コメント