top of page

Roze Ruby chocolade nieuw van Callebaut


Roze Ruby chocolade nieuw van Callebaut
Meer dan 10 jaar geleden ontdekte cacao-experts van Belgisch lekkerste chocoladefabrikant, Callebaut, de mogelijkheden om een chocolade te ontwikkelen met een roze kleur en een fruitige smaak. Het heeft ruim 10 jaar geduurd om deze Ruby chocolade verder te ontwikkelen en nu is het zover: Ruby is geboren en we kunnen het allemaal proeven.

Roze Ruby chocolade van Callebaut is nieuw ontwikkeld en is van nature roze en is dus niet gekleurd. Het is ook echte chocolade en niet zoals bij witte chocolade cacaoboter. De chocolade smaakt van nature fruitig, hier is verder niets aan toegevoegd.


Onderscheiding

Begin dit jaar was Ruby chocolade in bescheiden hoeveelheden verkrijgbaar in België. Ik kan me herinneren dat het eerste weekend dat er roze bonbons verkrijgbaar waren in België, in één dag alles zo goed als verkocht was. Iedereen was dan ook dol-enthousiast!


Waar smaakt Ruby chocolade naar

De roze chocolade doet me erg denken aan een mengeling van zoete witte chocolade en een zuurtje van frambozen en yoghurt; een zoet-zure combinatie dus. Witte chocolade is eigenlijk geen chocolade, maar dat is Ruby wel en je kunt het dan ook gebruiken als chocolade en dus tempereren.


Roze Ruby chocolade, echte chocolade zonder kleurstoffen, nieuw van Callebaut!

Roze Ruby chocolade nieuw van Callebaut

Waar kun je Ruby chocolade mee combineren

Als thuisbakker denk ik meteen aan gebak, maar bakken is slechts een begin van de smaakmogelijkheden. Hoewel ik op de website van de Hanos lees dat Ruby niet geschikt is voor koekjes en brownies, heb ik de eerste dag meteen chewy koekjes gebakken en we hebben er van genoten.


Bij de Hanos ontving ik meer informatie over de smaakcombinaties die mogelijk zijn met Ruby.

Smaakcombinaties met kruiden specerijen als roze peper, gember, rozemarijn, violet en kurkuma, wijn en bier, noten en zaden, bijzonder kaassoorten als roquefort en Stilton, maar ook fruitsoorten, koffie, thee en smaakvolle oliën. Daar zitten behoorlijk wat smaken bij, die best een beetje lef vragen van de chef, patissier of thuisbakker.

Roze Ruby chocolade nieuw van Callebaut

Waar kun je deze 4e soort chocolade kopen (naast wit, melk en pure chocolade)

Tot voor kort was Ruby chocolade alleen verkrijgbaar bij enkele groothandels in verpakkingen van 10 kg. en dat is behoorlijk veel. Op dit moment is de chocolade verkrijgbaar bij diverse groothandels en een enkele online winkel in 2,5 kilo verpakkingen. Ook dat is nog steeds behoorlijk. Ik merk wel dat er steeds meer animo naar is en het zal wellicht niet lang meer duren voor er kiloverpakkingen te vinden zijn. Heb dus nog even geduld! Kun je niet wachten, Ruby is op dit moment onder andere verkrijgbaar bij diverse taartwinkels online.


Tip van een lezer: Koop Ruby chocolade per 500 gram bij de Notenshop
Roze Ruby chocolade nieuw van Callebaut

Wat vindt ik nu eigenlijk de nieuwe Ruby chocolade

Al bij de het eerste bericht over het bestaan van deze bijzondere chocolade, was ik razend enthousiast. Ik had het geluk om het al snel te mogen proeven toen ik bakles krijg bij Het Baklokaal. Helemaal gelukkig ben ik met de best flinke zak chocolade thuis en samen met mijn jongste zoon zijn we direct al meerdere recepten gaan maken met Ruby.


Chocolade, het is misschien wel mijn favoriete ingrediënt bij het bakken, maar ik heb natuurlijk voorkeur tussen de verschillende smaken. Mag ik kiezen welke chocolade ik het lekkerst vind, dan moet ik helaas toch vertellen dat Ruby niet tot mijn favoriet behoord. Ik denk dat het door het zuurtje in de chocolade komt. Maar bij witte chocolade heb ik dat ook. Een stukje vind ik lekker, maar geen hele reep.

Ruby is zacht roze van kleur, maar je verliest de kleur als je het gaat verdunnen. Je kunt de kleur iets meer roze houden door bietenpoeder toe te voegen.


Ruby liet zich goed trempereren. De chocolade werd snel hard en gaf een verrassend mooie knak bij het eten, maar ik vond het minder glanzend dan bijvoorbeeld pure chocolade. Het kan natuurlijk ook door mij komen, tempereren is toch een vak apart!


Roze Ruby chocolade nieuw van Callebaut
Ruby heeft ook nog een zonnig familielid: Gold, maar daarover later meer.

Chocolade snoepen? Dan kies ik het liefst melk of….. karamel. Yes! Callebaut heeft sinds kort ook Gold chocolade. Dat lijkt een beetje op de Dulcey chocolade van Valrhona waar ik eerder over schreef. Hier kun je binnenkort ook meer informatie over ontvangen.


Callebaut

Nieuwsgierig geworden? Op de website van Callebaut vind je nog veel meer informatie, maar ook filmpjes van chefs die je meer leren over Ruby en  heel veel inspirerende recepten! En nu duimen dat de Ruby chocolade voor iedereen binnenkort verkrijgbaar in in kleinere porties.


Roze Ruby chocolade nieuw van Callebaut

Een probeersel, bonbonvulling met Ruby-ganache, gerold door roze poedersuiker van Poederpret en roze-rode spikkels.  De bonbons in chocolade gedipt hadden misschien wel de beste “knak”-bite die ik ooit gemaakt heb. Niet zo strak allemaal, maar ik kon niet wachten met uitproberen.

Gerelateerde posts

תגובות


bottom of page