Winterbuns een recept van Rutger van den Broek
top of page

Winterbuns een recept van Rutger van den Broek

Winterbuns een recept van Rutger van den Broek
Net thuis gekomen van de presentatie van Rutger bakt feestelijk Rutger van den Broek kreeg ik visite en ik wist eigenlijk meteen wat ik wilde maken. De winterbuns die ik proefde bij de presentatie. Een soort koffiebroodjes, rolls met kaneelsuiker, met een vulling die doet denken aan Zeeuwse bolus. Zoet van de donkere basterdsuiker, zoet en kruidig van het kaneel, met een lekkere bite van de rozijnen en cranberry’s, verpakt in luxe brood. Winterbuns een recept van Rutger van den Broek! Eigenlijk zijn winterbuns, kaneelbroodjes of cinnamonbuns best snel te maken, zeker als je een keukenmachine hebt of een broodmachine.

De basis voor dit recept is een luxe wit brood, dat kun je ook op ander manieren gebruiken. Lekkere bolletjes, of een luxe brood.


Vroeger bakte ik veel in de broodmachine, nu is het eigenlijk voor mij vooral een kneedmachine. Tevens laat ik hier vaak de eerste rijs plaats vinden, omdat de temperatuur in de machine lekker een tijd wat warmer is dan de huiskamer, ook als de machine uit staat.  Als de eerste rijs voorbij is, haal ik het deeg eruit voor verder gebruik.

Kaneelbroodjes een recept van Rutger van den Broek

Winterbuns een recept van Rutger van den Broek

Benodigdheden voor 12 stuks:

Voor het deeg:

  1. 500 gram bloem

  2. 40 gram witte basterdsuiker

  3. 60 gram boter op kamertemperatuur

  4. 1 ei

  5. 250 ml. lauwe melk

  6. 10 gram zout

  7. 10 gram gedroogde gist

Voor de vulling:

  1. 125 gram donker bruine basterdsuiker

  2. 1,5 eetlepel kaneel

  3. rasp van 1/2 citroen

  4. 50 gram boter plus nog wat extra boter voor na het bakken, gesmolten

  5. 75 gram donkere rozijnen

  6. 75 gram cranberry’s

  7. Ook lekker lijkt mij in plaats van rozijnen en/of cranberry gedroogde vijgen of stukjes abrikozen.

Glazuur:

  1. 100 gram poedersuiker

Winterbuns een recept van Rutger van den Broek

Winterbuns een recept van Rutger van den Broek

  1. Vet een grote vorm in van 25 x 35 cm. Een braadslee kan hier heel handig bij zijn. Bekleed deze vorm met bakpapier.

  2. Kneed de ingrediënten tot een soepel deeg (minimaal 10 minuten) en laat het een uur afgedekt staan op een warme plek om te rijzen.

  3. Meng de bruine suiker en het kaneel door elkaar met de citroenrasp.

  4. Kneed het deeg kort en rol het uit tot een lap van ongeveer 20 x 50 cm.

  5. Bestrijk de lap met gesmolten boter.

  6. Strooi het suiker/kaneelmengsel over de lap en daarna de rozijnen en cranberry’s.

  7. Rol de lange zijde naar binnen. Er ontstaat nu een mooie spiraal. Snij de zijkanten eraf zodat alles recht is en verdeel de lap in 12 stukken.

  8. Leg de broodspiralen in de braadslee, vier stuks aan de lange kant, 3 aan de korte kant.  Geef de winterbuns wat ruimte, ze zullen nog rijzen.

  9. Laat de winterbuns nog een goed uur rijzen op een warme plek.

  10. Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht oven). Doe de broodjes in de oven en zet de temperatuur meteen terug naar 200 graden.

  11. Na 23 tot 28 minuten zijn je winterbuns gaar. Hou na 22 minuten goed in de gaten of de broodjes niet te donker worden. Meteen nadat ze uit over kwamen heb ik ze bestreken met boter, dat is lekkerder en de broodjes gaan zo lekker glimmen.

Winterbuns een recept van Rutger van den Broek

Overigens waren er testers in het testteam die graag nog meer vulling wilde  OP de bun. Maar… dan zijn het toch Zeeuwse bolussen? Ben jij echt een zoetliefhebber? Het is natuurlijk lekker om een klein beetje van de bruine basterdsuiker en kaneel extra te maken en de boven- en zijkanten van de winterbuns mee in te smeren. Zoete karamelsmaak all over.


Laat de winterbuns goed afkoelen. Eenmaal afgekoeld krijgen de winterbuns nog een klein laagje glazuur.  Roer hiervoor het poedersuiker met het water goed door elkaar. Je kunt het glazuur in een spuitzakje doen en strepen trekken over de broodjes, maar je kunt dit ook doen met een vork of een  lepel.

Eet de winterbuns dezelfde dag of bewaar ze na afkoelen direct in de diepvries. Dan kun je er altijd eentje naar wens uit de diepvries halen.


Overigens, waarom heten deze heerlijke broodjes winterbuns?? Ik lust ze zeker ook in de lente, zomer en de herfst.


Winterbuns is een recept uit het boek van Rutger van den Broek: Rutger bakt feestelijk. Hier staan heerlijke, feesteijke recepten voor bij de brunch, koffie, als dessert of grand dessert. Maar ook voor bij de bubbels. De feestdagen komen eraan. Maar….. is elke dag eigenlijk geen feestje waard?


Rutger bakt feestelijk

Rutger bakt feestelijk van Rutger van den Broek is verkrijgbaar in de boekenhandel.

EAN 9789048825219

Rutger bakt feestelijk is een uitgave van Uitgeverij Carrera.


Gerelateerde posts

bottom of page