Al een tijdje wil ik graag een aardbeiencake bakken. Onlangs bakte ik een cake die helaas een blooper bleek. Ik heb de aardbeitjes uit de cake gesnoept en toen moest ik hem helaas weggooien, het was één zware bonk geworden. Recepten uitproberen gaat hier ook af en toe niet goed. Poging twee viel gelukkig goed uit. Ook deze aardbeiencake met rode bessen was een probeersel. Ik probeer vaak recepten vaak iets lichter te bakken of een vervanger te zoeken voor boter en dan is het even zoeken naar een goed evenwicht in het recept.
Minder suiker en deel boter vervangen door yoghurt
Deze aardbeiencake met rode bessen bevat 20% minder suiker dan gebruikelijk en de helft van de boter is vervangen door yoghurt.
Het resultaat een frisse zomerse cake met minder suiker en vet; een meevaller toch?
Aardbeien bakken in cake
Aardbeien zien er gebakken in de oven niet zo aantrekkelijk uit. Toch zijn ze geweldig lekker en ze geven een kleurtje aan de wat saaie cake. Om dit een beetje te verstoppen gebruik ik graag geschaafde amandelen over de bovenkant. Wat een handje geschaafde amandelen allemaal kan doen..., ik heb het ook altijd op voorraad.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Rode bessen of aalbessen
Rode bessen zien ze er geweldig mooi uit! Wat een prachtig rode kleur en glanzend als een spiegel. Rode bessen ook wel aalbessen genoemd, zijn beetje doorzichtig waardoor je de tekening in de vruchten kunt zien. Vroeger hadden wij thuis heel veel rode bessen maar daar deden we eigenlijk niet zoveel mee. Los eten is net of je zure matten aan het eten bent; de bessen zijn behoorlijk zuur. Maar bak je ze mee in een cake dan komt je baksel perfect in evenwicht met de suiker. Denk maar eens aan een citroen.
Niemand neemt zomaar een hap uit een citroen maar deze citrusvrucht geeft bij het koken en bakken evenwicht in de smaak.
Zelf heb ik maar weinig rode bessen gebruikt; dit is zo'n beetje de hele oogst van dit jaar...... Heb je geen rode bessen, gebruik dan meer aardbeien en iets meer citroenrasp of lemoncurd.
Aardbeiencake met rode bessen
Benodigdheden voor bakblik 20 x 20 cm:
125 gram boter op kamertemperatuur
175 gram fijne suiker
2 zakjes vanillesuiker
3 eieren
125 gram Griekse yoghurt (0,1 vet of gewone volle yoghurt)
225 gram bloem
7 gram bakpoeder
1 eetlepel lemoncurd of rasp van 1/2 citroen
Snuf zout
125 gram aardbeien
Handje rode bessen of meer aardbeien
Geschaafde amandelen
Eventueel slagroom of Chantilly crème
Zo maak je aardbeiencake
Bekleed een bakblik met bakpapier of vet de vorm in en bestrooi het licht met bloem.
Klop de zachte boter met de fijne suiker en de vanillesuiker tot het romig en luchtig is.
Voeg ei voor ei toe aan de mix tot het geheel goed luchtig is geklopt.
Vervolgens mogen de lemoncurd en de yoghurt toe.
Verwarm de oven voor op 170 graden bij een hete lucht oven of op 190 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.
Zet de mixer uit, spatel de gezeefde bloem, het bakpoeder en het zout door de mix. Doe dit niet langer dan nodig. Goed mengen is voldoende.
Vul het bakblik en verdeel de aardbeien in grove stukken, de rode bessen over het beslag.
Strooi de geschaafde amandelen over het rode zomerfruit en bak de plaatcake in ongeveer 40-50 minuten gaar. Test met een prikker of de cake gaar is.
Laat de zomerse yoghurtcake met aardbeien en rode bessen afkoelen.
Snij de cake in 16 stukken of zo groot als je ze zelf graag hebt.
Slagroom of Chantillycream (enchanted cream)
Cake is heerlijk maar met een toefje met een mooi spuitmondje is altijd een goed idee. Overigens hebben we ook altijd een kante en klare slagroomspuitbus in de koelkast liggen. Weinig moeite en erg lekker.
Commentaires