Scones, een recept van Jamie Oliver


Jamie Oliver scones



De foodblog swap; foodbloggers proberen een recept uit van een ander blog en schrijven hierover. Hartstikke leuk en als het even kan hoop ik hier toch met enige regelmaat mee te kunnen doen. Bakken, netwerken en jou lekker mee laten genieten! En zo vond ik dit recept dat tot mijn favorieten behoort: Scones, een recept van Jamie Oliver.


Scones, een recept van Jamie Oliver

Van welk blog ik mag testen en bloggen wordt per loting bepaald. Zo werd ik de oceaan over geloot, naar een bloger die onlangs onze koele zomers verruilde voor de zon in Los Angeles; Ellen van “In my red kitchen”.



Ellen heeft een moderne stijl en eet graag verantwoord. De recepten zijn vaak internationaal met lekker veel smaak.


Scones, een recept van Jamie Oliver


Al snuffelend tussen haar heerlijke recepten zag ik plots deze klassieker welke ik eigenlijk nog nooit gemaakt heb. Eenvoudig maar toch een uitdaging. De Engelse scone.

Na het bakken was ik toch een beetje sceptisch om de mannen thuis de scones voor te zetten. Je weet waarschijnlijk zelf ook dat van oorsprong Schotse scones een “smaakgeval” apart is. Lekker, licht zoet, maar ook een beetje droog. Vandaar de ongezoete slagroom en jam erbij geserveerd wordt?



Maar ongelofelijk. De scones zijn nu een dag later op. Ze werden gegeten als ontbijt, tussendoor, gingen mee naar school. Dit heerlijke recept van smeuïge scones van Ellen is gebaseerd op een recept uit Jamie Oliver’s boek: “Great Britain”.

Scones van Jamie Oliver

Voor het maken van tussen de 16-20 stuks

Benodigdheden:

  1. 150 gram rozijnen en gedroogde abrikozen

  2. sinaasappelsap of andere lekkere sap om de rozijnen en abrikozen in te weken

  3. 150 gram koude boter

  4. 500 gram zelfrijzend bakmeel

  5. 2 theelepels bakpoeder

  6. 3 eetlepels suiker

  7. snufje zout

  8. 2 grote eieren

  9. 3 eetlepels melk en eventueel wat extra om de scone mee te bestrijken

  10. Voor bij de scones aan tafel, slagroom, jam en eventueel lemoncurd.




Zo maak je deze fruitige Scones van Jamie Oliver

Snij de abrikozen in kleine stukjes en doe ze samen met de rozijnen in een kopje met vruchtensap. Bij mij stond het fruit net onder maar de volgende morgen was bijna alles opgezogen door het fruit! Dat maakt de scone straks extra lekker!


Scones, een recept van Jamie Oliver


Laat het fruit enkele uren tot een nacht goed weken en zeef het fruit.


Scones, een recept van Jamie Oliver

Snij de koude boter in blokjes. Doe het zelfrijzend bakmeel, het bakpoeder, de suiker en het zout in een mengkom. Wrijf met je vingers en duimen de boter door het meel tot het door elkaar is gemengd. Het is dan nog wat droog maar daar komt verandering in.



Doe de eieren en de melk en kneed dit door het mengsel hierboven.

De uitgelekte stukjes abrikozen en rozijnen mogen door het geheel.


Scones, een recept van Jamie Oliver


Het deeg is lekker zacht, smeuïg en toch sterk. Is het te dik, doe er dan nog een beetje melk bij.

Het deeg mag lekker rommelig zijn.

Laat het deeg een kwartier rusten in de koelkast.


Scones, een recept van Jamie Oliver

Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht oven). Bedek 2 bakplaten met bakpapier.


Belangrijk; bak je scones dik, die zijn het lekkerst!

Je kunt met iedere ronde vorm de scones maken. Ik vond eigenlijk het glas nog prettiger dan een metalen smalle ronde uitsteker. De scone is wat zwaar en valt eenvoudig uit het glas.


Scones, een recept van Jamie Oliver


Ik maakte wat dunne scones en dikkere. Ik vond de dikke scones die ongeveer 2 cm dik waren, na het bakken lekkerder. De dikke zijn wat smeuïger ze en waren dan ook eerder verdwenen van de schaal.




Bak je scones niet te dun!

Ellen vertelt dat als je de scones op zijn kop bakt, ze mooi rijzen. Dat heb ik verzuimd maar ik vond ze toch goed gerezen.

Bestrijk de scones met een beetje melk en bak ze in 12-15 minuten totdat ze goudbruin zijn.

Laat ze afkoelen.

Presenteer je heerlijke scones met opgeklopte (voor oorsprong niet zoete) room, aardbeienjam en lemon curd.


Scones, een recept van Jamie Oliver

Gebakken of ongebakken scones invriezen doe je zo:




Wist je dat je het deeg ook na het uitsteken kunt invriezen

Tip:  als je niet de hele lading scones in één keer wilt maken. Je kunt het bevroren deeg op 180 graden in zo’n 25 minuten afbakken om altijd heerlijke scones paraat te hebben. Lekker voor een zondagmorgen ontbijtje!

#basics #brood #hightea

0 opmerkingen

Gerelateerde posts