Hoewel je het hele jaar door fruit uit de diepvries kunt gebruiken, vind ik het vooral in de winter ideaal. Fruit, en dan denk ik vooral aan rood fruit, geeft gebak kleur en een heerlijke fruitsmaak. Jaren geleden at ik scones in Ierland en toen vond ik ze eigenlijk nogal tegenvallen. Ik heb ontdekt dat ze heerlijk zijn, vooral als je ze zelf bakt. Frambozen en witte chocolade…. het kon bijna niet anders of ik zou hiermee een gewone scone verbouwen tot een mini gebakje. Scones met frambozen en witte chocolade.
Teveel scones gemaakt? Bewaar de scones die je niet gaat opeten, ongebakken in de diepvries tot je ze nodig hebt. Bak de bevroren ongebakken scones op 180 graden in zo’n 25 minuten gaar.
Scones met frambozen en witte chocolade!
Benodigdheden voor 16-20 stuks
150 gram koude boter
500 gram zelfrijzend bakmeel
2 theelepels bakpoeder
1-2 zakjes vanille suiker
2 medium eieren
75-100 gram (diepvries) frambozen
4 eetlepels suiker voor door de frambozen
5-6 eetlepels paneermeel, kokosmeel of meel naar keuze
150 gram witte chocolade in stukjes (100 gram in de scones, 50 gram bovenop)
snuf zout
3 eetlepels melk plus wat melk om over de scones te smeren
Voor in de scones:
250 ml slagroom
suiker naar smaak
jam van rode vruchten zoals frambozen, zwarte bessen of bramenjam
Scones met frambozen en witte chocolade
Kneed met je vingers en duimen de koude in blokjes gesneden boter tot een deeg met het zelfrijzende bakmeel, het bakpoeder, de suiker en zout. Het deeg wordt een beetje brokkelig. Voeg de eieren en de melk toe en kneedt het geheel goed door.
Roer de ontdooide frambozen met het de suiker en het (kokos)meel los. Dit heb ik gedaan omdat het vocht uit de frambozen het deeg te nat zou maken.
Hak de witte chocolade in stukjes en bewaar ongeveer 50 gram voor later. Meng de chocolade en de frambozenmix door de rest van het deeg.
Laat het deeg minimaal een kwartier rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht oven).
Rol het deeg vrij dik uit. Als je het deeg te dun uitrolt, wordt het al snel te hard en heeft het teveel korst. Ik heb ronde uitstekers, maar ik vind het gebruikt van een glas bij scones prettiger.
Smeer de scones in met melk en bak de scones in 12-15 minuten tot ze licht bruin kleuren.
Maak je scones nog lekkerder met slagroom, jam en witte chocolade!
Laat de scones met frambozen en witte chocolade afkoelen. Snij de scones door midden en smeer een lekkere laag jam op de scone, gevolgd door opgeklopte slagroom. Ik hou heel erg van chocoladestrepen over gebak, dus ook mijn scones heb ik hiermee verwend!
Smelt hiervoor de kleine stukjes witte chocolade. Dit kan au bain marie of in een glas in de magnetron. Verwarm het glas steeds kort (10-15 seconden) en roer de chocolade door. Trek met de dunne chocolade strepen over de scones. Lekkerrrrr!
Commentaires