top of page

Slagroomtruffels maken


Slagroomtruffels maken
Eindelijk was het zover; ik ging slagroomtruffels maken. Slagroomtruffels, ik at ze voor het eerst toen ik met een aantal dames regelmatig bij elkaar kwamen om te oefenen met taarten decoreren. Eén van die dames had drie verschillende soorten slagroomtruffels meegenomen. Iedereen was enthousiast maar... ik vond ze eigenlijk niet lekker. Hoe kan dat nu? Klassieke slagroomtruffels bevatten vaak veel boter en weinig slagroom. Boter vind ik gedoseerd in baksels heerlijk, maar een hap boter.... nee dat is niet mijn ding. Maak je zelf wat lekkers, dan ben je de baas over de producten en kun je stoeien met de verhoudingen van die ingrediënten. Met dit gemakkelijke recept kun je voortaan lekkere slagroomtruffels maken die ook ècht naar slagroom smaken!

Grote of kleine slagroomtruffels

Slagroomtruffels zijn vaak enorme grote joekels van truffels, zelf maakte ik liever kleine truffels. Natuurlijk kun jij wel grote truffels maken. Bij het maken van kleine slagroomtruffels heb je iets meer chocolade nodig, want je hebt meer buitenkant.


Boter en slagroom vaak in de schift

Ook als je netjes de ingrediënten op exact dezelfde temperatuur verwerkt ligt het op de loer: de vulling gaat schiften. Omdat ik wist dat er grote kans was dat dit kon gebeuren zorgde ik ervoor dat alles op dezelfde temperatuur was en mijn föhn in de buurt was. Ik denk dat de behoorlijk koude keuken niet ideaal was, maar ik zette door. Terwijl de keukenmachine aan het draaien was en ik me langzaam ging afvragen of dit ooit nog goed ging komen, föhnde ik de kom van de mixer iedere ongeveer 30 seconden kort. De boter mag niet gaan smelten maar moet wel zachter worden. En dan ineens is daar dat wonder; de slagroom en de boter vinden elkaar tot een heerlijke vulling, wat is dat lekker!


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.Slagroom; hoe hoger het percentage vet, hoe minder kans op schiften

In de schift, wat kun je gebruiken om de kom te verwarmen?

Een föhn vind ik het eenvoudigst om te gebruiken. Je hebt makkelijker controle over de warmte door het instellen van de warmte en kunt goed rondom de kom föhnen. Je zou de kom ook au bain-marie op met niet te warm water in een pan kunnen verwarmen. Een crème brûléebrander kan ook, maar verwarm dan niet te dichtbij. Om de mix te verwarmen heb je naast een beetje geduld en vertrouwen, een hitte-bestendige kom nodig!

Slagroomtruffels maken

Slagroomtruffels maken

Benodigdheden:

 1. 200 ml slagroom

 2. 125 gram boter op kamertemperatuur

 3. 2 zakjes vanillesuiker

 4. 75 gram fijne suiker

 5. 200-300 gram pure chocolade

 6. Cacaopoeder

 7. Snuf zout

Ook nodig:

 1. Spuitzak; een spuitmondje heb je niet persé nodig

 2. Plaat die in de diepvries past

 3. Bakpapier of siliconen bakmat

Slagroomtruffels spuiten en in de diepvries opharden

Recept slagroom truffels maken

 1. Verwarm de slagroom met een snufje zout, de vanillesuiker en de suiker op een zacht vuur. Zodra de suiker is opgelost mag het vuur uit. Laat het afkoelen tot kamertemperatuur.

 2. Klop de boter op kamertemperatuur tot het lichter van kleur en luchtiger begint te worden.

 3. Voeg voorzichtig de slagroomvulling hierbij en klop het geheel door tot het goed gemengd is. Mocht de mix gaan schiften; de tips eerder in het artikel kunnen je hierbij helpen dit op te lossen.

 4. Vul de spuitzak zonder spuitmondje en spuit staafjes op een bakvel. Laat de truffels minimaal een paar uur koelen in de diepvries. Bedek ze eventueel met plasticfolie als je ze langdurig gaat koelen om de truffels tegen vocht te beschermen.

 5. Hak de chocolade fijn en verwarm het au bain-marie of in de magnetron. Zet een schaaltje met cacaopoeder klaar.

 6. Laat de bevroren truffel met een vork in gesmolten chocolade van ongeveer 32 graden zakken. Beweeg de vork heen en weer. Zo valt de overtollige chocolade retour in het bakje of glas.

 7. Bedek de truffel direct door cacaopoeder voordat de chocolade volledig hard is.

 8. Herhaal tot alle truffels bedekt zijn met chocolade en cacaopoeder.

IJskoude truffels in chocolade dopen

Truffels met een knak door de chocolade te tempereren

Als je chocolade tempereert, gaat het glanzen en wordt het goed stevig. Een glanzende truffel heb je niet nodig maar het is wel fijn om een stevige truffel te hebben die en mooie knak geeft bij het eten. Gewoon smelten en dopen werkt ook, maar door chocolade te tempereren krijg je mooie stevige truffels. In dit artikel kun je lezen hoe chocolade tempereren werkt.


Hoe moet je slagroomtruffels bewaren?

Slagroomtruffels kun je het beste goed afgesloten in de koelkast bewaren.


Slagroomtruffels invriezen

Heb je erg veel slagroomtruffels gemaakt? Je kunt ze ook invriezen. Bewaar ze goed afgesloten in de diepvries.

Slagroomtruffels maken

Natuurlijke smaak geven aan de slagroomtruffel

Je kunt smaak toevoegen aan de slagroom terwijl je deze zachtjes verwarmt. Zo kun je er een zakje thee inhangen. Dat kan een basisthee zijn maar ook thee met een (natuurlijke) rozensmaak, verveine of citroenmelisse. Ook kun je citrusrasp, kaneel of koffiepoeder toevoegen.


En hoe zat het nu met de oefenavondjes met die dames?

Die vonden destijds regelmatig plaats en waren een van de prikkels destijds die ervoor zorgden dat ik een eigen blog ben gestart met eigen recepten en how to's om zoet aan de slag te gaan.

Gerelateerde posts

Comments