top of page

Sloffentaart met M&Ms in cakeblik


Sloffentaart met M&Ms in cakeblik
“Jammer, maar ik heb geen sloffenvorm dus kan ik geen sloffentaart maken.” Hou je van sloffentaart, maar je hebt geen sloffenbakvorm? Dat geeft toch niet, bak je taart gewoon in een cakeblik, dat gaat prima. Waarom zou je jezelf zo’n heerlijke taart ontzien alleen maar omdat je niet de juist vorm hebt? Kijk maar naar deze geweldig kleurige variant: de sloffentaart met M&Ms in cakeblik is een feestje op te zijn en kun jij ook heel gemakkelijk maken.

Al een tijdje wilde ik een sloffentaart maken in een cakevorm. Waarom niet? Als ik iets niet in huis heb, kijk ik altijd thuis goed rond naar oplossingen. Vaak heb je allerlei bruikbare materialen in huis die je kunt gebruiken.  Ik heb zelf overigens wel een sloffenvorm. Grappig, want toen ik hem bestelde stond er op de verpakking dat het een Duitse broodvorm was. Het is niet eens een “speciale sloffenvorm”.


Geen sloffen bakvorm in huis? Geen probleem, met een cakevorm ziet hij er bijna net zo mooi uit en hij smaakt net zo lekker.

Het is prachtig weer als ik besluit de taart te maken. Ik had nog mascarpone in huis en wilde hem eigenlijk lekker fris en fruitig maken. Mijn zoon die nu veel thuis is in afwachting van de uitslag van zijn eindexamen, stelde voor om de M&M’s te gebruiken. Hmmmm is goed. Maar M&M’s vind ik beter op een bed van ganache passen dan van slagroom met mascarpone. Het werd dus een ultieme guilty pleasure.


Gebakken sloffenbodem

Sloffentaart met M&Ms in cakeblik

Benodigdheden voor 10-12 personen (machtig!):

 1. 180 gram bloem

 2. 130 gram boter

 3. 75 gram suiker

 4. 60 gram bruine basterdsuiker

 5. 1,5 theelepel bakpoeder

 6. 1 eidooier

 7. 1 theelepel citroenrasp of 2 theelepels lemoncurd

 8. Snuf zout

 9. Cakevorm van ongeveer 28-30 cm.

1/2 recept amandelspijs, het recept vind je hier

Voor de topping:

 1. 200 ml slagroom

 2. 200 gram pure chocoladestukjes

 3. M&M’s

Sloffentaart met M&Ms in cakeblik

Sloffentaart met M&Ms in cakeblik recept

 1. Maak het amandelspijs. Het beste is dit om een dag eerder te maken, zo kan het spijs rijpen. Zonder rijpen kan last minute natuurlijk ook. Dat doe ik meestal omdat ik vaak ook last minute aan de slag ga. Ik maakte het amandelspijs met zelf gemalen blanke amandelen. Dat vind ik net iets lekkerder dan amandelmeel uit de winkel. Het is iets voller van smaak.

 2. Maak vervolgens de topping. Deze is gemaakt van ganache en dit moet toch al snel zo’n uur of 4 afkoelen en steviger worden in de koelkast.

 3. Breng de slagroom aan de kook en zet het vuur uit. Roer de chocolade hier doorheen tot het één mooie saus is geworden. Laat de ganache afkoelen.

 4. Kneed de bloem, boter, suiker, bruine suiker, bakpoeder, eidooier, citroenrasp en zout met de handen door elkaar. Laat het een uur rusten in de koelkast.

 5. Verwarm na een uur de oven voor op 180 graden (hete lucht oven).

 6. Bekleed je cakevorm. Ik gebruik tegenwoordig altijd bakpapier omdat ik dan zeker weet dat ik zonder problemen de taart uit de vorm krijg.

 7. Rol het deeg uit en bedek de bodem van de vorm.

 8. Bedek de bodem van het deeg met amandelspijs. Laat de randen vrij van spijs. Bak de stof in ongeveer 24-30 minuten gaar.

 9. Laat de sloffentaart in de cakevorm afkoelen. Haal je hem eruit, dan valt de stof uit elkaar.


Had ik mijn taartje mooi opgespoten! Zie je er niets van! Robuust uitsmeren kan dus ook.

Klop de ganache romig zodra de sloffentaart is afgekoeld. Vul de spuitzak en spuit mooie strepen bovenop de taart of smeer de ganache rustiek over de top. Ik had mijn taartje mooi gespoten, maar je ziet er uiteindelijk niets meer van.


Druk een paar handjes M&M’s fijn. Ik gebruik hier een houten vleeshamer voor. Deze gebruik ik eigenlijk nooit voor vlees, maar alleen om nootjes of nougatine kapot te slaan. De onderkant van een kopje werkt natuurlijk ook. Strooi wat hele snoepjes over de taart, gevolgd door de fijn geslagen exemplaren M&M’s.


Wat een vrolijke taart. Ik vind de sloffentaart met M&Ms in cakeblik eigenlijk ook wel een beetje een verjaardagsstaartje!

Sloffentaart met M&Ms in cakeblik

Zelf heb ik vrij veel spijs gebruikt. Het zou best iets minder mogen, maar juist door het spijs smaakt de sloffentaart een beetje als een zelfgemaakte gevulde koek.


Nou, laat dat nu net een van mijn favoriete koeken zijn!Gerelateerde posts

תגובות


bottom of page