Smeuïge chocoladecake met mayonaise
top of page

Smeuïge chocoladecake met mayonaise


Wat is het geheime ingrediënt van deze chocoladecake met Amarula-ganache? Mayonaise
Chocoladecake met mayonaise
Soms kom je de naam “chocolade Mudcake” tegen. Geen idee wat een mudcake is maar ik stel me voor dat het een hele smeuïge chocoladecake is. Super zacht van structuur. Misschien dat ik deze bovenstaande cake dan maar moet bombarderen tot Mudcake, want oh, oh, oh, wat is deze cake zacht van structuur. Daarbij is de cake nog gepimpt met een heerlijke Amarula-ganache, een probeersel dat goed beviel. Maar wat is het geheime ingrediënt van deze Amarula-ganache cake?

In heel Holland Bakt 2015 had kandidate Anouk Bosma, voor mij de meest intrigerende, aparte ideeën.

De Shakers citroentaart, haar kiekeboetaart, maar ik was ook erg onder de indruk van haar smeuïge chocoladecake met mayonaise.


Een cake gemaakt met mayonaise Kan dat lekker zijn?

Hmmm, als je bedenkt dat mayonaise voornamelijk bestaat uit olie en ei klinkt het zelfs heel logisch. En azijn kan een recept, zoet of hartig juist pimpen.


Jammer dat Anouk uit de spotlights is verdwenen; haar looks en baktalent hadden veel pretenties.


Amarula Belze Majoneis

Onlangs ontving ik een foodybox via Kroon op het werk met allerlei lekkere producten. Het is toch altijd even bedenken hoe ik producten creatief kan gebruiken op dit zoete bakblog.  Dit maal wist ik eigenlijk al vrij snel wat ik wilde gaan maken; een chocoladecake met mayonaise, deze stond al een tijdje op mijn to do list. Eigenlijk bijna zonde om deze heerlijke mayo van Tons te verstoppen in een cake.


Tevens zat er in de box een fles Amarula. Deze Zuid Afrikaanse likeur is gemaakt van een vrucht die alleen in het zuiden van Afrika te vinden is: de Marula vrucht. De likeur heeft een frisse, fruitige smaak en is een cream likeur. Je kunt zoveel lekkers met deze likeur maken dat ik denk dat hij eigenlijk zelden in een glaasje zal belanden. Ik maakte er een smakelijke witte ganache van.


chocoalde mudcake met mayonaise en Amarula ganache
Chocoladecake met mayonaise

Smeuïge chocoladecake met mayonaise

Benodigdheden: Voor de cake:

  1. 300 gram suiker

  2. 3 grote eieren

  3. 290-300 gram mayonaise (1 1/4 cup)

  4. 1 eetlepel vanille extract

  5. 295 gram bloem

  6. 1/4 theelepel bakpoeder

  7. 1 3/4 theelepel baksoda (baking soda)

  8. 175 gram cacaopoeder

  9. 320 gram heet water

  10. 1/2 theelepel zout

Voor de Amarula ganache:

  1. 200 gram witte chocolade

  2. 2 theelepels Amarula


fluweelzachte smeuige chocoladecake
Chocoladecake maken met mayonaise

Zo maak je deze Smeuïge chocoladecake met mayonaise

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden (hete lucht oven), vet je bakvorm in en bestrooi het met wat bloem.

  2. Mix de eieren met de suiker tot het dik en licht van kleur is. Dat duurt zo’n 6-8 minuten.

  3. Voeg de mayonaise en het vanille extract toe en mix het geheel tot het is opgenomen.

  4. Voeg het bakpoeder, baksoda, de bloem, het zout en het cacaopoeder toe. Mix het rustig tot het goed vermengd is, maar niet langer.

  5. Voeg nu het water toe en mix rustig tot het geheel is opgenomen.

  6. De mix ziet er best wel dun uit. Maar wees niet bang. De meest zachte cakes die ik bak hebben vaak een vochtige mix. Het komt goed!

  7. Vul je vorm, bak de cake in ongeveer 30 minuten gaar. Open niet te vroeg je oven, de cake mag niet inzakken, maar na ongeveer 25 minuten kun je de cake checken met een satéstokje of hij goed is of nog wat langer moet bakken.

  8. Tijdens het bakken van de cake kun je de Amarula ganache maken.

  9. Roer de slagroom en de chocolade au bain marie tot de chocolade goed gesmolten is en je een egale massa hebt. Haal het van het vuur en giet je ganache over in een andere schaal. Witte chocolade neigt erg naar aanbranden en de hitte van de pan zou je ganache anders doen aanbranden.

  10. Laat de cake nog minimaal 20 minuten in de vorm zitten. De cake is zo zacht, hij zou anders erg kwetsbaar zijn. Laat de cake afkoelen.


het deeg is heel dun maar wordt lekker smeuig

Is je cake afgekoeld? Verwen de cake met de heerlijke laag Amarula ganache.


Tip: De mens zit raar in elkaar.  Zodra het thuisfront begreep dat er mayonaise in verwerkt was viel de helft van de testers abrupt af. Misschien is het de overvloed aan lekkers dat hen kritisch maakt?

Smeuïge verhalen

Vertel je familie en gasten gewoon niet wat er in de cake zit. Dat doe je normaal toch ook niet bij de maaltijden die je eters nuttigen?


Durf jij het aan? Niet alleen omdat het een leuk project is, nee gewoon omdat je één van de meest smeuïge cakes gaat bakken die ik zelf ooit gebakken heb.  


De smaakpapillen even laten exploderen van geluk.  Daar doe je het tenslotte voor!

Gerelateerde posts

bottom of page