top of page

Chocoladecake met sticky toffee en dadelsiroop


Chocoladecake met sticky toffeesa met dadelsiroop
Ons eten wordt steeds internationaler. Thuis eten we steeds minder aardappels, groente en vlees. Op bakgebied moet deze omslag nog een beetje komen. Heb jij al eens een cake gebakken met Arabische invloeden? Bijvoorbeeld deze Chocoladecake met sticky toffee en dadelsiroop. Je kunt de cake pimpen met kleine stukjes verse dadels en met rozenwater of oranjebloesemwater. Kom, we gaan onze grenzen verleggen en wedden dat je het lekker vindt!

Ik was een beetje huiverig met de hoeveelheid vocht dat in het beslag gaat. Zou dat het geheim zijn waarom de cake zo ontzettend smeuïg is?De cake heeft lekker veel chocolade en is bedekt met een sticky toffee met dadelsiroop en snufje fleur de sel. Thuis heb ik een geurende rozenstruik waarvan ik de gedroogde bloemblaadjes gebruikte om de cake wat kleur te geven.


Foodybox vol lekkere artikelen

Inspiratie voor de cake kreeg ik na het ontvangen van de Arab foodlovers box. Deze box is gevuld met bekende en minder bekende producten uit de winkel voor Arab Food Lovers.  Bij de box zit een klein boekje met informatie over de producten, leuke weetjes over de producten en drie recepten waar je meteen aan de slag kunt.  Dat vind ik zelf wel zo fijn, want sommige producten kende ik niet. Weet jij wat je met Harissa kunt maken? Met vogeltongpasta? Met Sumak of rozenwater? Met het laatste ga ik aan de slag. Net als met de dadels en de dadelsiroop. Ohhh I love dadelsiroop.Hmmm, op de zachte chocoladecake vind je sticky toffee gemaakt met dadelsiroop!

Chocoladecake met sticky toffee en dadelsiroop

Recept chocoladecake met sticky toffee en dadelsiroop

Benodigdheden voor grote bundtvorm of 2 kleinere cakes:

Voor de cake:

 1. 100 gram pure chocolade in stukjes

 2. 225 gram boter

 3. 400 gram suiker

 4. 100 gram cacaopoeder

 5. 250 gram zelfrijzend bakmeel

 6. 450 ml melk

 7. 225 ml water

 8. 1 theelepel bakpoeder

 9. 1 theelepel baking soda

 10. 1/2 theelepel zout

 11. 3 grote eieren

 12. 200 gram zachte dadels

 13. 1 eetlepel rozenwater (bij oranjebloesemsiroop zou ik iets minder gebruiken)

Voor de sticky dadelsiroop

 1. 65 ml slagroom

 2. 25 gram boter

 3. 125 gram dadelsiroop


Chocoladecake met sticky toffee met dadelsiroop

Chocoladecake maken met sticky toffee

 1. Verwarm de oven voor op 160 graden (hete lucht oven). Vet je vorm goed in en bestuif het met wat meel.

 2. Verwarm in een pan het water, de suiker, het cacaopoeder, chocolade in stukjes en het rozenwater. Roer het goed door. Zodra de chocolade is gesmolten, mag de melk erbij. Roer nog even door en zet het gas uit.

 3. Mix de suiker met de boter tot een romig mengsel. Dit duurt al snel zo’n 5-6 minuten. Mix nu ei voor ei door dit beslag tot het goed is opgenomen. Meng in een kom het zelfrijzende bakmeel, het bakpoeder, baking soda en zout.

 4. Voeg nu de helft van het droge mengsel toe en mix het het kort tot het is opgenomen. Vervolg met het chocolademengsel. Mix kort en voeg om en om opnieuw de droge ingrediënten en het chocolademengsel toe.  Voeg de in stukjes gesneden dadels bij de mix. Mix niet langer dan nodig en op de laagste stand.

 5. Zodra alles goed gemengd is vul je de vorm. Het mengsel is heel erg vloeibaar. Dit hoort zo en je zult zien, het komt straks goed! Word je cake erg donker? Bedek eventueel ná 65-70 minuten de bovenkant van de cake met aluminiumfolie.

 6. Bak de cake in 90-100 minuten gaar. Net als bij een brownie komt de prikker niet droog uit je cake. Zo smeuïg is de cake.

 7. Laat de cake zo’n 15-20 minuten afkoelen voordat je de vorm van de cake verwijderd. Laat de cake afkoelen.

 8. Verwarm voor de sticky toffee de boter, slagroom met de dadelsiroop in een pan. Laat de saus nog 10 minuten zachtjes inkoken. Zelf heb ik dit niet lang genoeg gedaan helaas. Mijn saus was aan de dunne kant. Het voordeel daarvan was wel dat het ook deels in de cake trok, wat lekker smaakt.  Je zou nog enkele druppels rozenwater kunnen toevoegen aan de saus.

 9. Verdeel de toffeesaus over je cake. Is je saus iets te lang afgekoeld, verwarm het dan weer heel kort, tot het vloeibaar is.

 10. Versier eventueel je cake met wat (gedroogde) rozenblaadjes en grove fleur de sel.


Chocoladecake met sticky toffee met dadelsiroop

Droom ik of ben ik even in een 1001-nacht sprookje

Kijk hoe smeuïg de cake is! Heerlijk zacht. Arabische invloeden zie je steeds vaker in de keuken.

Er verschijnen regelmatig nieuwe kook- en bakbakboeken met invloeden uit de landen rondom de Middellandse zee en het midden Oosten waaronder de boeken van  Ottolenghi, Melk en Dadels. Heerlijke bakboeken vind je o.a van Anne Shooter; Kaneel en Kardemom en Een druppel rozenwater van Nadia en Merijn.Het recept voor deze Chocoladecake met sticky toffee met dadelsiroop, is geïnspireerd op een

recept uit het Foodies magazine (maart 2016)  en de receptenbijlage bij de Arab foodlovers box.


Het recept in Foodies is een recept van Nadia Zerouali.

Gerelateerde posts

Comments