Snickerdoodle met nootjes | Carola Bakt Zoethoudertjes
top of page

Snickerdoodle koekjes met nootjes


Snickerdoodle koekjes met nootjes
Dacht jij net als ik de eerste keer toen je de naam snickerdoodles hoorde dat de koekjes een soort variatie op snickers zouden zijn? Ik was verbaasd dat ze eruitzien als gewone koekjes en niet op een snicker. Eén overeenkomst hebben ze wel: wat zijn het een ontzettend lekkere Amerikaanse koekjes. Zoals veel Amerikaanse koekjes hebben ze een binnenkant die een beetje sticky is, heel erg lekker. Eerder bakte ik een basisrecept, ditmaal besloot ik snickerdoodle koekjes met nootjes te maken voor een lekkere bite bij het eten.

Snickerdoodles vs zandkoekjes; wat zijn de verschillen

Bij beide koekjes kneed je het deeg, maak je er een rol van en rol je het door de suiker of suiker met kaneel.


Waarom zijn de koekjes dan toch zo anders?

Ik heb de recepten naast elkaar gelegd en dan blijkt dat de Amerikaanse snickerdoodle meer suiker bevat in verhouding tot de bloem en boter en het Nederlandse zandkoekje meer boter bevat in verhouding tot de bloem en suiker. De sticky binnenkant komt dus door de extra suiker die in de oven zacht karamelliseert zonder dat de boter het koekje zachter maakt.

Snickerdoodle koekjes met nootjes

Snickerdoodle koekjes met nootjes

Benodigdheden voor 2 rollen is 24-30 koekjes

  1. 120 gram boter op kamertemperatuur

  2. 200 gram lichtbruine basterdsuiker

  3. 225 gram bloem

  4. 4 gram bakpoeder

  5. 1 ei

  6. Mespuntje zout

  7. 100 gram walnoten en amandelen in stukjes (of nootjes naar eigen smaak)

  8. Kaneel en suiker door elkaar: kaneelsuiker om het deeg in te rollen

  9. Plasticfolie

Koekjesdeeg door kaneelsuiker rollen en in plakjes snijden

Snickerdoodle koekjes met nootjes

  1. Voor extra lekkere koekjes rooster je de nootjes kort in een medium hete oven. Dan zijn ze extra lekker.

  2. Kneed de ingrediënten voor het deeg door elkaar en voeg de gehakte noten toe.

  3. Deel het deeg in twee en maak er 2 rollen van. Rol beide rollen door de kaneelsuiker.

  4. Verpak de rollen goed strak in plastic en probeer ze zo rond mogelijk in te maken.

  5. Laat de deegrollen minimaal een half uur rusten in de koelkast. Een dag eerder is ook prima.

  6. Verwarm de oven voor op 170 graden bij een hete lucht oven of op 190 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.

  7. Snij de deegrollen en plakjes en leg de plakjes op een siliconen vel of op bakpapier op een bakplaat. Geef de Amerikaanse koekjes iets de ruimte.

  8. Bak de koekjes in 8-10 minuten goudbruin en gaar.


Snickerdoodle Amerikaans koekje met espresso

Deeg eerder maken en bewaren

Soms is het handig om het deeg eerder te maken. Dan ben je de dag erna een stuk sneller klaar. Je kunt de rol ook invriezen en op een later tijdstip ontdooien en afbakken.



Gerelateerde posts

bottom of page