
Al enkele kilometers over de grens van Duitsland merk je de liefde voor taarten en baksels. Bakkerijen verkopen naast brood ook vele soorten lekkernijen. Vaak kun je met thee of koffie ter plekke het lekkers proeven. Dan is iets nieuws proberen zo leuk! En hoewel deze koeken er wat betreft kleur niet uitspringen zullen ze met blinddoek op zeker de smaaktest doorstaan. In Duitsland vind je vaker gebak dat gemaakt is met een gistdeeg, denk aan de bienenstich die al jaren op mijn to do list staat. Streuseltaler Duitse koeken zie je overal in de schappen en bevatten streusel oftewl kruimels. Zo wie zo kom je overal kruimeltaarten tegen, veelal in combinatie met fruit. Zin om de Duitse keuken in huis te halen? Probeer het eens met deze streuseltaler, een verrassend makkelijk recept.
Geen talent voor brood bakken? Dit lukt jou ook!
Heb je nog nooit brood gebakken en zie je het idee van een gistdeeg maken niet zitten? Het deeg voor de bodem hoeft maar kort gekneed te worden, dus ook zonder machine kun je dit recept makkelijk maken.
Gist in koeken
Het deeg bevat iets meer gist dan je normaal in brood zou gebruiken. De Duitse koeken gaan redelijk plat de oven in maar zullen hierdoor toch luchtig afbakken.

Streuseltaler Duitse koeken met kruimels
Benodigdheden voor 6 stuks van ongeveer 12 cm:
150 gram bloem
4 gram gist
25 gram suiker
75 gram lauwe melk
25 gram boter op kamertemperatuur
1/2 ei
3 gram zout
Voor de kruimellaag:
140 gram bloem
100 gram koude boter in kleine stukjes
90 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
1,5 gram zout
Voor het glazuur
100 gram poedersuiker
Enkele druppels water tot gewenste dikte (liever niet te dik maken)

Recept streuseltaler Duitse koeken
Kneed de ingrediënten van de bodem door elkaar. Met een broodmachine of keukenmachine gaat dit heel eenvoudig, maar je kunt het zelf ook goed kneden op een werkplek dat licht ingesmeerd is met wat olie. Kneed het deeg enkele minuten goed door en laat het een klein half uur rijzen.
Verwarm na 15 minuten de oven voor op 160 graden bij een hete lucht oven of op 180 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.
Maak de laag kruimels door de ingrediënten met je duimen en wijsvingers te verkruimelen tot alles goed verdeeld is in kruimels. Doe dit snel want de boter zal door de warmte van je vingers snel opwarmen en dan gaat het verkruimelen minder makkelijk. Zet het apart in de koelkast.
Verdeel het deeg van de bodem in 6 stukjes en bol het op.
Rol de bolletjes uit tot een platte koek van ongeveer 12 cm. Verdeel ze over 2 bakplaten/bakvellen en verdeel de kruimellaag hier overheen.
Bak de streuseltaler in ongeveer 17-20 minuten af in de oven tot de onderkant begint te kleuren. De kruimellaag is dan nog nauwelijks verkleurd, maar dit hoort zo. Laat de koeken afkoelen.
Over de kruimellaag hoort standaard een dunne laag witte glazuur. Omdat de koeken al redelijk zoet zijn heb ik niet veel glazuur gebruikt.

Citroen op de evenwichtsbalk van smaak
De kruimellaag is heerlijk maar best wel zoet. Daarom was ik iets minder scheutig met het glazuur en voegde enkele druppels citroensap door het glazuur. Een zuurtje en een zoetje samen maken het perfect. Een dun laagje lemoncurd onder het kruimeldeeg lijkt me ook erg lekker.
Kleuren mag
Standaard is het glazuur op de koeken wit, in plaats van water kun je ook wat bramensap, aardbeiensap of sap van blauwe bessen gebruiken. Het glazuur krijgt dan een natuurlijke kleur roze of lila kleur en het maakt de suiker iets minder zoet.
Taarten koeken en cupcakes met kruimels? Heerlijk, bijvoorbeeld deze pruimen kruimeltaart met amandelspijs, inspiratie gevonden in Duitsland, rabarber kruimelkoek maar ook heerlijk op muffins met koffie en kaneel.