top of page

Sodabrood van Levine van Doorne en Freerk Bos

Sodabrood uit eigen oven
Al een tijdje weet ik dat het boek Sodabrood van Levine van Doorne en Freerk Bos op komst is. Het is Levine’s vierde boek en ik heb eigenlijk nog nooit eerder een boek over sodabrood gezien. Van voor tot achter broden zonder gist, maar die gerezen zijn door de combinatie van baking soda met een zuur ingrediënt. Ik was zo benieuwd! Tijdens de workshop desembrood bakken die ik deze zomer bij Levine volgende, vertelde ze dat het boek een samenwerking is met Freerk Bos.

Levine was heel enthousiast over dit boek omdat ze samen met Freerk aan het ontwikkelen was. En ik heb mogen proeven tijdens de pauze van de workshop; wow, dat was echt lekker! Sodabrood van Levine van Doorne en Freerk Bos.In januari 2020 ontstond het plan; Levine en Freerk zaten al snel vol 1001 ideeën om uit te gaan werken toen de wereld op zijn kop stond door Covid-19. Freerk bakt in zijn oven in Amsterdam en Levine in de workshopruimte in Rijswijk. Communiceren deden ze noodgedwongen via whatsapp.


Levine en Freerk daagden elkaar uit  en bakten met ongeveer dezelfde ingrediënten soms toch een compleet ander brood. Levine heeft een “doe maar gewoon dat is al gek genoeg” manier van bakken; Freerk speelt graag met ingrediënten en creëert verrassende smaakcombinaties.

Gaande weg leerden de bakkers de mogelijkheden van bakken met baking soda. Vanaf de basis als het bakken van sodabrood tot het bakken van brood zonder gluten en/of lactose.

Herken je het duo? Zouden ze over 20 jaar nog weten wat wij met coronahaar bedoelen?
Herken je het duo? Zouden ze over 20 jaar nog weten wat wij met coronahaar bedoelen?

Uit Sodabrood uit eigen oven: “In dit boek rijzen broden met behulp van baksoda (baking soda, dubbelkoolzure soda, natriumbicarbonaat, maagzout). Het is een heel veelzijdig goedje; het kan gebruikt worden om geurtjes uit een snijplank te verwijderen, in een verkwikkend voetbadje, om een aangekoekte pan of oven weer blinkend schoon te krijgen en het kan ook gebruikt worden als rijsmiddel.

Levine van Doorne

Levine komt bij Carola Bakt Zoethoudertjes met enige regelmaat voorbij. Haar bakboeken, haar website en de workshops zijn alom bekend door de toegankelijke receptuur, begrijpelijke stappen en recepten die werken. Ik bakte (eindelijk) pas echt goed desembrood na het lezen van haar 2e bakboek aangevuld met een workshop.
Freerk Bos

Over Freerk vertelt de uitgever: “Freerk Bos noemt zichzelf altijd een bakkende acteur, maar nadat hij “Sodabrood uit eigen oven” schreef, zou je hem net zo goed een acterende bakker kunnen noemen.”


De inhoud vertelt je over de belangrijke basis in de recepten. Wat is sodabrood, wat heb je nodig, hoe kun je zelf je een glutenvrij meel samenstellen of lactoservrije melk maken. Maar ook belangrijke kruidenmixen. Zo ken ik de mix brotgewürz nog niet of dukkah. Als ik de rij ingrediënten zie proef ik al bijna het resultaat.


De recepten zijn ingedeeld in vier belangrijke hoofdstukken: Basis, hartig, verrassend en zoet. En wat je daarbij kunt verwachten ga ik je laten zien. Het viel niet mee een selectie te maken uit alle 56 recepten.


binnenwerk boek
Tomaat-kaas-rozemarijnbrood

Geheel in de stijl van de andere boeken van Levine is ook dit boek voorzien van duidelijke receptuur; iedereen kan de broden bakken, ook als je geen ervaring hebt. De heerlijke foto’s verleiden je om de recepten nader te onderzoeken. Gewone broden, platbroden, bolletjes of breekbrood; je kunt met sodabrood alle kanten op.


Tomaat-kaas-rozemarijnbrood

Een feestelijk brood in een ronde vorm. Je zou hiervoor ook een gietijzeren pan kunnen gebruiken, maar een quiche-vorm, rond bakblik of muffinvorm werkt ook.


Semolina-sesam. recht: Peperkoek-parelsuiker mini-broodjes
links: Semolina-sesam. rechts: Peperkoek-parelsuiker mini-broodjes

Ik wilde je graag het brood in de basis laten zien, brood dat we vooral uit Ierland kennen. Het Ierse sodabread was een prachtige foto maar je liever meer inspirerende soorten brood laten zien.

Semolina-sesam

Dit is één van de challenges die zowel Levine als Freerk bakten. Levine ging terug naar de basis en gebruikte semolina als meelsoort; hier kun je ook met gist overigens ook een geweldig lekker brood van bakken.


Peperkoek-parelsuiker mini-broodjes

Dit is een van de eerste recepten die is ontstaan. Door de peperkoekkruiden echt een winterrecept. Je kunt natuurlijk ook heel goed koek- of speculaaskruiden gebruiken.


links: Spinazie feta midden: Oude kaas-ui rechts: Iers sodabrood
Het leuke van brood is dat je naast zoete, ook hartige versies kunt bakken; bijzondere wel te verstaan. Vers uit de oven of eventueel met een likje boter lijken deze drie recepten mij echt superlekker. Je vindt veel bijzondere hartige recepten met ingrediënten als aardappel, peterselie, boursin, pesto, tomaat, rozemarijn, spek, cheddar, gekaramelliseerde ui, nigella, gepofte knoflook, eekhoorntjesbrood en bruin bier!

Spinazie-feta

Als je de kruidenolie uit de pot met fetablokjes gebruikt, wordt het resultaat nog lekkerder. Wat een prachtig groen brood, dit zou het ook goed moeten doen op de Nationale feestdag van Ierland: St. Patrick’s day.


Oude kaas-ui

Als echte kaaskop wilde je deze klassieke smaken graag laten zien; Spinazie fetaOude kaas-ui. Freerk verhuisde op zijn 18e naar Amsterdam. In het bakkerijtje om de hoek werden uienkruiers en kaakkruiers verkocht. Dat was nieuw voor Freerk. Hij raakte er verslingerd aan; het bleek een perfect broodje voor tussendoor.


links: Abrikoos-chocolade-marmerbrood rechts:Banaan hazelnoot met mixed spice en praliné

Zoet bakken: Het lijkt wel cake zo af en toe! Prachtige gemarmerde broden met ingrediënten als pecan, vijgen, pompoen, gember, honing, speculaas, witte chocolade, kokos, limoen, dadels, rozijnen of het brood dat moeder van Freerk (Renny) vroeger vaak thuis bakte met kaneel, vanille en een lekkere laag glazuur.


Abrikoos-chocolade-marmerbrood

Als je snel kijkt zou je toch denken dat je cake ziet toch? Gedroogd fruit en stukjes chocolade in brood is heerlijk. Een feestelijk brood waardoor je keuken geweldig lekker gaat ruiken.


Banaan hazelnoot met mixed spice en praliné

Eén van de favorieten van Levine. Dit is weer eens wat anders dan de gebruikelijke bananenbroden die ik vaak bak als ik banaan over heb. Dit brood is geïnspireerd op Dan Lepard, een culinaire held van beide bakkers. Er is in dit recept een speciale manier gebruikt om banaan “te vangen”, een idee van Dan Lepard. Hoe dit werkt wordt stap voor stap uitgelegd en is eigenlijk heel eenvoudig als je de techniek kent.


Sodabrood uit eigen oven

De foto op de voorkant vind ik al veelzeggend; veel kleuren, smaken en soorten brood; voor elk moment van de dag. Sodabroden zijn heel geschikt voor iedere thuisbakker, ook de bakker die brood bakken met gist niet aandurft. Daarbij heb je geen machine nodig die het deeg langdurig kneedt en sodabrood laat zich door een groter pallet van ingrediënten eenvoudig op smaak brengen. De keuze van ingrediënten lijkt eindeloos en gaat veel verder dan de mogelijkheden die bakken van cakes je geeft.


Voor personen die geen gluten mogen of willen eten is dit boek echt een uitkomst. Leer je eigen glutenvrije meel maken of gebruik de mixen uit de supermarkt. Over de leerweg naar glutenvrij brood uit Sodabrood uit eigen oven: “Maar toen Levine een chocoladebrood bakte met een glutenvrije mix en met het resultaat iedereen die het proefde, inclusief Levine zelf, omverblies, toen begon haar fascinatie voor glutenvrij bakken serieuze vormen aan te nemen. Zijdezacht, luchtig als een gistbrood, een knapperige korst en een voorbeeldige rijs in de oven.”

Sodabrood van Levine van Doorne en Freerk Bos is een totaal andere, zeer snelle en makkelijke manier van brood maken en is daarom heel geschikt voor iedereen en dus ook met kinderen! De twee bakkers zijn aan elkaar gewaagd en halen het beste bij elkaar naar boven. Er is veel, heel veel inspiratie om alle smaakpapillen aan het werk te zetten. Misschien is het tijd voor Levine om samen met Freerk internationaal te gaan?


Sodabrood van Levine van Doorne en Freerk Bos

is te koop bij de boekhandel. Koop je het bij Bol.com dan is de kans groot dat je morgen al aan de bak kunt!

ISBN: 9789462502550


--DANK --

Graag wil ik uitgeverij Forte Culinair bedanken voor de mogelijkheid een review te schrijven van Sodabrood van Levine van Doorne en Freerk Bos. De fotografie is van  Ridder van Doorne. 

“Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is in werkelijkheid vaak een stuk groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te gebruiken, past het geheel vaak beter in mijn blog.”

Gerelateerde posts

Opmerkingen


bottom of page