top of page

Soezenring of Paris Brest met tijgerkorst


Soezenring of Paris Brest met tijgerkorst
Soezenring of Paris Brest met tijgerkorst
“Wanneer ga je weer moorkoppen maken?” Ik hoor het de laatste tijd steeds vaker thuis. Moorkoppen, ze zijn heerlijk, maar ik wil liever iets nieuws maken. Ik hou, net als de mannen thuis, heel veel van slagroom en dus bedacht ik een lekker recept waar slagroom een belangrijke rol zou krijgen.

Een soezenring met een tijgerkorst, dan is het eigenlijk een mega-Roosendaalertje, toch?

Het werd deze soezenring. En omdat ik een jaar geleden veel lof kreeg met Roosendaalertjes, heb ik een flinke tijgerkorst op de soezerig gemaakt. Natuurlijk kun je deze soezering ook vullen met banketbakkersroom, dan wordt het een echte Paris Brest met tijgerkorst.


Tip: Maak de soezering niet te groot, want hij moet het liefst dezelfde dag nog op; de slagroom zal de soes namelijk zachter maken.

tijgerkorst maken voor soezerig

Soezenring of Paris Brest met tijgerkorst


Benodigdheden:

Voor het harde wederdeeg voor de tijgerlaag:

 1. 12,5 gram ei (1/4e ei) evt. enkele druppels meer indien het deeg te droog is

 2. 25 gram zachte boter

 3. 50 gram witte basterdsuiker

 4. 75 gram bloem

 5. snuf zout

Voor de soezenring: 

 1. 150 gram water

 2. 75 gram boter

 3. 75 gram bloem

 4. 3 medium eieren (150 gram)

 5. Snuf zout

Vulling:

 1. 2 flinke eetlepels (aardbeien) jam

 2. 500 gram slagroom voor in de ring en bovenop wat toefjes

 3. 40 gram suiker (of suiker naar smaak)

 4. 2 zakjes slagroomversteviger

 5. Spuitzak met kartelrand

Bovenop:

 1. Deel van de slagroom dat over is van de vulling

 2. Poedersuiker

 3. Pecannoten of andere noten als versiering, maar je kunt ook fruit gebruiken

Jam in soezenring of Paris Brest met tijgerkorst

Soezenring of Paris Brest met tijgerkorst

De tijgerlaag van de soezenring ontstaat door het uit elkaar vallen van het harde wederdeeg, een laagje bovenop de soes. Mix alle ingrediënten door elkaar en bewaar het deeg goed afgedekt door plastic, een half uur in de koelkast.


Verwarm het water met de boter, zodra de boter is opgelost mag de gezeefde bloem en het zout erbij. Roer het geheel goed door op een zacht vuurtje. Hou het vuur laag en blijf roeren zodat het bloem kort kan garen. Zet vervolgens het vuur uit en laat het deeg een kleine minuut afkoelen voor je het eerste ei toevoegt. Roer het eerste ei door het deeg totdat het volledig is opgenomen.


Voeg nu het 2e ei toe, gevolgd door het 3e ei. Laat het deeg kort afkoelen en vul een spuitzak met een grote ronde mond of een snoepzak waarvan je de onderkant afknipt.

Soezenring of Paris Brest met tijgerkorst
Soezenring of Paris Brest met tijgerkorst

Verwarm de oven voor op 190 graden of 200 graden met boven- en onderwarmte.


Rol het deeg dun uit, zo’n 2-3 mm zodat de laag niet te zwaar op het soezendeeg rust. Ik gebruikte een onderkant van een springvorm als richtlijn om een cirkel van deeg te maken.

Om de soezenkrans te spuiten legde ik de onderkant van dezelfde springvorm onder mijn siliconenmat. Deze is doorzichtig en zo spoot ik een cirkel. Leg een dun plakje wenerdeeg bovenop de soes en bak de ring in ongeveer 25-30 minuten gaar. Hou de oven de laatste 10 minuten open door een pollepel tussen de deur te plaatsen. Het vocht kan nu ontsnappen. Is de ring nog wat nat, laat hem na het bakken nog even nadrogen op het rooster in het midden. De oven is dan uit.

Soezenring of Paris Brest met tijgerkorst
Soezenring of Paris Brest met tijgerkorst

En dan nu de vulling: slagroom! Hou jij er ook zo van slagroom?

Klop de slagroom stijf met de suiker en slagroomversteviger; zodra de ring is afgekoeld. Snij de ring doormidden en smeer de onderkant in met de jam. Spuit 2 ringen slagroom in de soes, gevolgd door nog een extra laag bovenop. Zo wordt de ring lekker hoog.


Bedek de slagroom met de bovenste tijgerlaag. Strooi vlak voor het opdienen poedersuiker over de tijgerlaag en spuit wat toefjes slagroom on top. Versier ieder toefje met een lekkere noot of mooi stukje fruit.


Wil je graag stevige slagroom maken?


Gevaarlijk genieten kan beginnen!

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page