top of page

Sorbetijs maken zonder ijsmachine


Sorbetijs maken zonder ijsmachine
Sorbetijs maken zonder ijsmachine, ik dacht dat dit alleen mogelijk was door fruitsap ieder half uur in de vriezer door te roeren tot er ijs ontstond. Ik heb het vaker gedaan, maar na een aantal keer roeren vergeet ik het soms en dan ineens is je ijs hard. Gelukkig kan dat ook anders. Je hebt geen ijsmachine nodig om zelf sorbetijs te maken van vers fruit of fruit uit de diepvries.

Als moeder wil je de kinderen af en toe wat extra fruit geven. Daarom maar ik vaak smoothies, maar sorbetijs is een heel lekker alternatief. Probeer dan iets minder suiker te gebruiken.

Wil je deze tips graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Als je zelf sorbetijs maakt heb je invloed op de ingrediënten. Welk fruit wil je gebruiken? Is het fruit zoet genoeg of wil je nog wat suiker toevoegen? Wil je liever geen suiker, maar bijvoorbeeld honing of een andere suiker? Wil je het naturel of vind je een scheutje cassislikeur lekker om toe te voegen? Misschien wat fijn gesneden verse munt of basilicum?


Sorbetijs maken? Handig voor als je in de zomer ladingen fruit in je tuin hebt of het heel goedkoop kunt krijgen in soms kilo’s tegelijk.


Ik heb gekozen voor sorbetijs van diepvriesfruit. Handig want het is 365 dagen per jaar verkrijgbaar. Diepvriesfruit is vaak wat aan de zure kant. Daarom heb ik het gezoet met suikerwater.

Sorbetijs maken zonder ijsmachine

Sorbetijs maken zonder ijsmachine

Benodigdheden voor 4 personen:

 1. 240 gram water

 2. 180 gram suiker

 3. 1 zakje vanillesuiker

 4. Scheutje citroensap

 5. 500 gram (diepvries) fruit

Sorbetijs maken zonder ijsmachine

Sorbetijs zonder ijsmachine maken

 1. Ontdooi het fruit of maak het verse fruit schoon. Breng het water in een pan aan de kook en roer de suiker en het vanillesuiker hier doorheen. Roer het geheel goed door tot het is opgelost en laat de siroop afkoelen.

 2. Pureer het (ontdooide) fruit, de siroop en het citroensap in een keukenmachine of staafmixer tot het goed fijn gemalen is. Zeef het fruit.

 3. Bedek een lange vorm of meerder vormen met bakpapier. Omdat je het zo breed uitsmeert zal het eerder bevriezen.

 4. Omdat het niet zo hard wordt als ijsblokjes kun je het wellicht iets dikker uitsmeren als dat ik deed. Ik was bang dat het heel hard zo worden dat ik het niet meer fijn kon mixen. Maar de substantie wordt niet geheel hard en blijft stevig maar breekbaar, ook na een dag vriezen. Het voordeel hiervan is dat je het eerder kunt maken, al een paar dagen voor gebruik. Vaak wordt zelfgemaakt ijs onhandelbaar na een dag vriezen, maar dat geldt niet voor dit ijs.

 5. Pureer het ijs in de keukenmachine vlak voor het opdienen. Zet alles klaar, pureer het geheel en schep het op. Ik heb het zelf niet geprobeerd, maar ik hebt het idee dat je met een stamper, zo eentje voor stamppot het ijs ook kunt crushen en dan beetje roeren. Mocht je het gedaan hebben en het lukt wel of niet, wil je het ons dan laten weten voor andere lezers die geen keukenmachine hebben?

 6. Pureer het ijs in de keukenmachine vlak voor het opdienen. Zet alles klaar, pureer het geheel en schep het op. Ik heb het zelf niet geprobeerd, maar ik hebt het idee dat je met een stamper, zo eentje voor stamppot het ijs ook kunt crushen en dan beetje roeren. Mocht je het gedaan hebben en het lukt wel of niet, wil je het ons dan laten weten voor andere lezers die geen keukenmachine hebben?

Sorbetijs maken zonder ijsmachine

Tip: Misschien wil je liever ijs met minder suiker, een klein scheutje witte rum of cassislikeur door het ijs? Lekker of een klein minibolletje (meloentang) door een glas koude prosseco!

Gerelateerde posts

bottom of page