top of page

Cakerecepten zonder boter maar met bv olie, yoghurt of mascarpone


Cakerecepten zonder boter maar met bv olie, yoghurt of mascarpone
Een oud Hollandse cake bak je met deel zelfrijzend bakmeel, 1 deel suiker, 1 deel ei en 1 deel boter. Af en toe vind ik het leuk om een beetje te stoeien met ingrediënten. Soms iets minder suiker, anders zoeten, soms een ander soort meel of deels een ander soort meel. Soms geen boter, want er zijn meer ingrediënten om een smeuïge cake te bakken. In cakerecepten zonder boter maar met bv olie, yoghurt of mascarpone ga ik op zoek naar vervangers van boter; er zijn eigenlijk best veel mogelijkheden!

Cakerecepten zonder boter maar met bv olie, yoghurt, mascarpone slagroom, tofu, hüttenkäse, appelmoes of oei… mayonaise?


Daarbij… boter, echte boter is de laatste jaren ruim verdubbeld in prijs, alternatieven zijn soms beter geprijsd en bevatten onder de streep vaak minder vet of het soort vet is een iets gezondere keuze. Geniet van mijn cakerecepten zonder boter maar met bv olie, yoghurt of mascarpone


Wil je dit receptenoverzicht graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Zin om eens een totaal andere cake te bakken? Kom ik laat je een groeiende rij inspirerende recepten zien met alternatieven voor boter!


 
Griekse yoghurtcake met citroen

Vind jij het muntje in de Griekse yoghurtcake met citroen, dan beloofd het voor jou een heel gelukkig nieuw jaar te worden. Deze Griekse nieuwjaarscake lust ik best het hele jaar door. 
Appelcake met citroen en chocolade van Honey & Co

Honey & Co zijn opgeleid in de stallen van de populaire Ottolenghi. Een bijzonder recept van appelcake met citroen en chocolade geïnspireerd op het Midden Oosten.

 
Roze koek plaatcake

Naast het gebruik van een neutrale olie is er in deze cake slechts 100 ml olie gebruikt. Voor zo’n grote cake is dat lekker slank en toch is hij bijzonder lekker. Deze roze koekplaatcake moet je echt een keer maken. 
Ontbijttaart met veel fruit, noten en havermout

Al jaren een toppertje op mijn blog. Taart bij het ontbijt; eigenlijk is het een giga-grote gezonde koek waar je een mooie punt afsnijdt. Verrassend met Hüttenkäse in plaats van boter of olie.

 
Citroen wolkencake met slagroom in plaats van boter

Heb jij al eens een wolkencake gebakken? Een wolkencake is een heerlijk luchtige en zachte cake op basis van opgeklopte slagroom in plaats van boter. De cake bevat dus veel minder vet, tot wel 2/3e minder, is dat even mooi meegenomen! Daarbij is de cake ook nog eens supersnel klaar. 
Tulband van wolkencake met slagroom in plaats van boter

Toen ik dit voor de eerste keer hoorde in Heel Holland Bakt dacht ik net als jij waarschijnlijk nu: Neeeeeeee! Maar denk eens na. Mayonaise; dat is olie, ei en een scheutje azijn, dat het bakpoeder goed doet rijzen. Je kunt er echt een lekkere cake van maken. Durf jij

 
Volkoren cake recept met amandelmeel en blauwe bessen

Een bijzondere combinatie van volkoren- en amandelmeel met blauwe bessen en relatief weinig vet in de vorm van olie.

 
Italiaanse meringue oftewel kookschuim

Cupcakes bevatten vaak weinig vet en zijn heel goed met olie te maken. Je krijgt heerlijk zachte cakes. Dat mat die toef met meringue er toch wel bovenop? 
chocoladecake op zijn Amerikaans

De eerste keer dat ik een cake met olie kreeg dacht ik: behhhh, dat kan toch niet lekker zijn; olie? Geloof me, de cake wordt er heel zacht en smeuïg van. En door het gebruik van zure room (yoghurt werkt ook) was het een van de lekkerste chocoladecakes die ik ooit bakte.

 
Hazelnoten plaatcake met slagroom in plaats van boter

Opnieuw een plaatcake, ik hou er van! Kleinere stukken cake, iets sneller gebakken. Lekker veel stukken betekent makkelijk te delen. Een grote “wolkencake” met stukjes hazelnoten en slagroom in plaats van boter. Lekkerrrrr! 
Kaneelcake met havermout en mascarpone

Bakken met mascarpone is minder vet en door het zuurtje in de mascarpone rijst de cake lekker luchtig. Een voorbeeld is deze kaneelcake met havermout en mascarpone.

 
Griekse yoghurtcake met honing karamel

Eigenlijk ontstond deze cake omdat ik dacht aan het goddelijke dessert dat ik zo graat at in Griekenland: Griekse yoghurt met lekker veel goede honing, walnoten en als lijm bovenop: karamel.

 
Griekse yoghurtcake met honig-karamel

Deze cake ben ik gaan bakken omdat er in de supermarkt twee wat oudere dames naar een paar pakken wolkencake stonden te kijken. Met deze pakken uit de supermarkt bak je met slagroom een luchtige cake. De dames vonden de pakken echter te duur. Dat moet toch ook zonder pak kunnen toch? Zeker, met dit basisrecept bak je zelf je eigen luchtige wolkencake.

 
Bananenbrownie zonder vet met appelmoes

Bijna last but not least: een cake zonder boter maar met zelfgemaakte appelmoes en banaan. Een iets gezondere keuze zonder vet en door het gebruik van fruit.

 
Chocoladecake van tofu

Vooruit, nog een 11e erbij want een cake met zijde tofu in plaats van boter of olie? Dat is heel bijzonder!n Hou je van vegan cake? Probeer dan eens deze cake met fijne zijde tofu, vol extra eiwitten.


Gerelateerde posts

Comentários


bottom of page