Stroopwafelkruimels. Met een megagrote stroopwafelbakkerij redelijk naast de deur is het halen van stroopwafelkruimels een regelmatig terugkerende belevenis. Wat zou ik nu nog meer kunnen maken met al die kruimels? Stroopwafelkruimels tiramisu?
Stroopwafelkruimel tiramisu leek me een goed idee. En ook meteen daarna dacht ik aan een vulling met dulce de leche en Kahlua koffie siroop, mascarpone met slagroom in plaats van ei.
Bij de stroopwafelbakkerij geen kleine puntzakjes kruimels. Dit is nog maar een halve zak! Hopelijk kun jij thuis op de markt een beetje onderhandelen om de prijs voor het afval van de stroopwafel tegen een leuke prijs mee te krijgen.
Ik maakte een klein taartje van 19 cm. Het lijkt klein maar voor 8 dames bij elkaar was dit taartje toch best aan de machtige kant. Je kunt er best met 10 personen van eten. Zeker als het als dessert wordt gegeven
Recept stroopwafel kruimels tiramisu
Benodigdheden:
Voor taart met doorsnede 19 cm:
350 gram stroopwafelkruimels
250 ml sterke (oplos) koffie of espresso
400 ml slagroom
250 gr mascarpone
5 eetlepels suiker (6 als je van lekker zoet houdt)
3 zakjes klopfix
Voor de Kahlua koffiesiroop:
250 ml sterke (oplos) koffie of espresso
75 ml Kahlua
3 eetlepels suiker
Voor de Dulce de leche:
1 blikje gecondenseerde melk
Bovenop de taart:
1:1 kaneel- en cacaopoeder
Zo maak je stroopwafelkruimel tiramisu met dulce de leche
Maak een dag eerder de dulce de leche en de Kahluasiroop door de koffie, Kahlua en de suiker een klein half uurtje op een zacht vuurtje in te laten koken tot een siroop.
De siroop is afgekoeld vaak veel dikker dan je denkt! Kook de siroop dus niet te lang door.
Klop de slagroom met de suiker en de klopfix. Als de slagroom stevig is mag de mascarpone hier kort doorheen worden geroerd.
Bekleed eventueel je bakblik, rond of vierkant met bakpapier.
Bedruppel de stroopwafelkruimels met de koffie. Het mag best een beetje vochtig zijn maar niet zo nat dat het volledig pap wordt. Het vocht van de koffie en de slagroom/mascarpone trekt later goed in de kruimels en dan worden deze zacht.
Bedek de bodem van je bakblik met de helft van de koffieachtige stroopwafelkruimels.
Bedruip deze kruimels met de Kahlua koffiesiroop. Hier overheen mag de helft van je slagroom/mascarponemengsel.
Hieroverheen komt de rest van je stroopwafelkruimels met koffie.
Bedek hierna de laag met dulce de leche. Is de dulce de leche een beetje dik geworden? Kort in de magnetron doet wonderen.
Als laatste mag de resterende slagroom/mascarpone over de laag.
De bovenkant van de taart wordt bestoven met een mengsel van kaneel en cacao. Lekker!
De taart is lekkerder als je hem even laat rusten. Dan worden de stroopwafelkruimels lekker zacht zoals het hoort bij een tiramisu.
Stroopwafel kruimels tiramisu is een heerlijk dessert maar zeker ook als taart!
Bewaren
Comments