top of page

Tiramisu ijstaart zonder ijsmachine


Tiramisu ijstaart zonder ijsmachine
Tiramisu ijstaart zonder ijsmachine
Tiramisu, maar dan anders. Een beetje feestelijker; als een taart.  Deze Italiaanse Tiramisu ijstaart maak je mèt of zonder ijsmachine en is eigenlijk heel makkelijk om te maken. Je kunt natuurlijk je eigen fantasie erop los laten, maar ik koos voor Italiaanse Basics als: mascarpone, slagroom, melk, koffie en koffielikeur.


Het lekkerste ijs maak ik tegenwoordig op zijn Italiaans: met mascarpone. Lekker!!


Een ijsmachine is eigenlijk onmisbaar voor de echte ijs-liefhebber. Het bespaart je tijd en moeite. Maar zonder ijsmachine lukt het ook en dus ging ik zonder machine aan de slag. Een lekkere mix in de diepvries bevriezen, gecombineerd met een beetje geduld en een aantal keer roeren geeft een heerlijk resultaat: ijs met de smaken die jij lekker vindt.


Tiramisu ijstaart zonder ijsmachine

Tiramisu ijstaart zonder ijsmachine

Benodigdheden:

 1. 500 gram mascarpone

 2. 250 gram melk

 3. 200-250 gram slagroom

 4. 3 zakjes Nescafé mokka of andere lekker instantkoffie

 5. 3 zakjes vanillesuiker

 6. 1-2 eetlepels suiker extra naar smaak

 7. lange vingers

 8. Kahlua koffielikeur

 9. cacaopoeder

 10. medium cakevorm

 11. bakpapier


Tiramisu ijstaart zonder ijsmachine

Zo maak je deze lekkere tiramisu ijstaart zonder ijsmachine

Zet de schaal waarin je het ijs maakt in de diepvries om voor te koelen. Plaats je cakevorm alvast in de diepvries om koud te worden. Verwarm de mascarpone met de melk, het koffiepoeder en de vanillesuiker op een laag vuurtje. Meng alles goed door elkaar. Zodra je merkt dat alles goed is opgelost mag het vuur uit. Laat de mix zo’n 15 minuten afkoelen in de koelkast. Mix het een kleine 2 minuten goed door en zet het in de diepvries


Klop na 30 minuten de slagroom stijf met 1 -2 eetlepels suiker. Als de slagroom stevig is meng je dit kort door de mokkamix en plaats het geheel op nieuw in de diepvries.


Herhaal iedere 30 minuten het kort mixen van de ijsmix en plaats het opnieuw in de diepvries. Zelf herhaalde ik dit zo’n 4 maal. Omdat de mix iets dikker werd roerde ik het hierna door met een vork en liet het zo’n 2-3 keer iets langer koud worden. Zo’n 45 minuten. Net hoe het je een beetje uitkomt.


Ineens krijgt de koude vat op de mokkamix en ontstaat er ijs. Dat is het moment dat ik de taart in elkaar ging zetten. Bekleed de cakevorm met bakpapier en bedek de bodem met lange vingers. Ik druppelde wat Kahlua koffiesiroop over de lange vingers.


Tiramisu ijstaart zonder ijsmachineIetsje meer Kahlua of sterke koffie is de oplossing voor iets zachtere koekjes.

Omdat ik liever geen snotterige koekjes wilde heb ik de lange vingers verder niet nat gemaakt. Ik dacht dat het ijs de lange vingers vochtiger zou maken. Dat gebeurde echter niet. Een volgende keer zou ik denk ik iets meer koffielikeur over de lange vingers druppelen als oplossing. Liever geen likeur? dan zou ik ze heel kort in sterke koffie dopen.


Opbouw

Bedek de laag lang vingers met de helft van het ijs. Herhaal deze laag en eindig met een laatste laag lange vingers. Duw ze een beetje in het ijs.  Verpak het ijs in een plastic zak en laat het zo’n 3-4 uur vriezen tot het stevig is.


Tiramisu ijstaart zonder ijsmachine

Wat een heerlijk feesttaartje en een feestelijk recept tussen je verzameling ijsrecepten en nagerechten

Zelf ijs maken zonder ijsmachine? Dat is heel goed mogelijk. Zelf gemaakt ijs, met én zonder ijsmachine is vooral lekker als je het net gemaakt hebt. Laat je het één of meerdere dagen vriezen, dan wordt het steviger van substantie. Wil je een wat zachter ijs? Probeer Het ijs dan zo’n 8-10 uur van tevoren te maken, dan vind ik het persoonlijk het lekkerst om te eten.Gaat dat niet lukken? Maak je ijstaart dan vooruit en haal het een 30-45 minuten voor opdienen uit de diepvries en laat het wat zachter worden in de koelkast.


Genieten, dat is extra fijn als je het kunt delen met anderen!


Gerelateerde posts

Comentários


bottom of page