top of page

Suikervrije marsepein of amandelspijs


Suikervrije marsepein of amandelspijs
In het grote Sinterklaas kookboek staan heel veel leuke ideeën. Hier heb ik eerder over geschreven in een review. Het gaat echt veel verder dan kruidnootjes maken of banketstaaf. Wat dacht je van een letter van knoflookboter, kruidige gehakttaart of een Spaanse espresso? Maar ook deze suikervrije marsepein of amandelspijs.

Af en toe kom je in het grote Sinterklaas kookboek ook recepten tegen voor personen die bepaalde ingrediënten niet mogen of willen eten. Zo is er een recept van glutenvrije kruidnootjes en dit recept van suikervrije koekjes van marsepein of amandelspijs.

In het boek staat en recept voor marsepein zonder suiker. En dat is interessant ook voor iedereen die een beetje wil minderen met suiker. Om je een beetje op weg te helpen, geef ik je er meteen 3 voorbeelden bij.  Overigens vind ik dit recept ook een beetje lijken op amandelspijs. Het lijkt me zeker ook mogelijk om dit als suikervrij amandelspijs in een kerststol te gebruiken. 


Hoe maak je suikervrije marsepein

Wat een leuk boek, vol ideeën, zeker niet alleen voor kleine kinderen. Ik vind het recept voor deze marsepein echt heel lekker. Snoepen zonder je meteen schuldig te voelen.


Hoe maak je suikervrije marsepein

Recept suikervrije marsepein of amandelspijs

Benodigdheden:

  1. 150 gram Medjool dadels of andere zachte dadels zonder pit in stukjes

  2. 1 sinaasappel goed schoon gemaakt

  3. 3 eetlepels citroensap

  4. 150 gram amandelmeel, eventueel kort geroosterd in een pan (lekker!)

  5. 5 sliconenmal, koekjesstempel


Hoe maak je suikervrije marsepein

Zo maak je marsepein zonder suiker

  1. Verwijder de pitten van de dadels. Maal de dadels in een keukenmachine fijn. Als je de pulse knop gebruikt heb je minder kans dat de dadels aan je messen blijven vast zitten. Je kunt het ook met een blender doen of staafmixer. Maak hiervoor de dadels met een mes zo fijn mogelijk, maal en haal af en toe de dadelpasta van de messen voor je verder maalt.

  2. Rasp de sinaasappel, voeg het citroensap en het amandelmeel bij elkaar.

  3. Meng het geheel samen in de keukenmachine tot het een egaal geheel is.

  4. Bewaar de marsepein zo’n 3 dagen in de koelkast om te rusten. Heb je echt haast? Ik zou het gewoon toch meteen gebruiken.


Hoe maak je suikervrije marsepein

In het grote Sinterklaas kookboek maakte ze koekjes van het marsepein. Ik rolde de marsepein uit, drukte de koekstempel in de marsepein en sneed de cirkel om het koekje mooi uit met een ronde uitsteker. Met een glas lukt zeker ook!


Voor gezonde bonbons duw je de marsepein in een siliconen mal. De mijne is in de vorm van een legoblok en haal je ze  er meteen weer uit. Zo  krijg je eenvoudige marsepeinen bonbons.


Deze legomal maakt het voor kinderen extra leuk en wat ze snoepen is gezond!


Hoe maak je suikervrije marsepein

Tja, is dit echt marsepein?

Het lijkt ook wel een beetje op iets steviger amandelspijs. Als je geen suiker wilt gebruiken lijkt me dit ook een goed alternatief om suikervrij amandelspijs te maken voor in een kerststol bijvoorbeeld!


Ik ben benieuwd of jij het gaat maken en waar je het voor gebruikt.

Uitzwaaien van Sinterklaas

Het grote Sinterklaas kookboek gaat veel verder dan alleen maar kruidnootjes bakken of banketstaven. Het boek staat bol met creatieve zoete en hartige gerechten. Zowel gebakken als gekookt. En wat moet je met al dat lekkers als Sinterklaas allang weer richting zon is vertrokken? Ook daar wordt aan gedacht met een hele reeks heerlijke tips.Gerelateerde posts

Commentaires