Supersnel Bramenijs


bramenijs met mascarpone
Bramenijs zonder machine maken
Tijdens het niksen ontdekte in een blad van de supermarkt dat je ijs kunt maken met mascarpone. Dat sprak niet alleen mij aan maar, een van mijn zoons had dit ook gelezen en wees me hierop. “Gaan we het maken?”  Lekker: Supersnel Bramenijs.

Het ijs kun je maken met ieder soort fruit dat je lekker vindt maar de takken van onze bramenstruik zuchten onder het gewicht van de rijpe bramen. Iedere dag haal ik een flinke hand van de struik en vries ze in om hier later jam of sap van te maken. Vandaag niet, de dagopbrengst was 280 gram. De bramen werden schoon gemaakt gekookt met 115 gram suiker. Je hebt ongeveer 80 gram suiker op 250 gram fruit nodig, maar het ene fruit vraagt om iets meer suiker dan de andere dus jou eigen smaakpapillen bepalen de hoeveelheid mee.


Bramen hebben zoveel harde stukjes en pitjes. Eigenlijk ben ik daar niet helemaal kapot van, maar ik vond het wat gezonder om deze vezels erin te laten.  De staafmixer heeft de fruit met suikermix wel flink fijn gekregen, maar helemaal zonder “dingetjes” zoals wij ze noemen, krijg je het toch niet. Bij ander fruit zal je hier minder last van hebben.

Supersnel Bramenijs
Supersnel Bramenijs

Bramenijs zonder machine maken

Benodigdheden:

  1. 250 bramen of ander fruit

  2. 250 gram mascarpone

  3. 80-100 gram suiker naar smaak

  4. eventueel een klein scheutje citroensap voor wat frisheid

Mix de ingredienten voor het bramenijs goed door elkaar

Zo maak je bramenijs zonder machine!

  1. Roer de mascarpone een beetje los en voeg hier de afgekoelde fruitsaus bij. Roer dit door en zet het in een voorgekoelde diepvriesdoos in de diepvries.

  2. Nog fijner: heb je een ijsmachine?

  3. Draai de afgekoelde mascarpone met fruit in no time tot heerlijk ijs!

  4. Helaas is mijn ijsmachine een paar jaar geleden overleden en dus kies ik voor de basic-methode.  Haal iedere 2 uur het ijs in wording uit de diepvries en mix het goed door met de staafmixer.

  5. Na 3-4 keer mixen met de staafmixer is je ijs klaar. Dit is een beetje afhankelijk van je diepvries.

  6. Is je ijs een beetje  hard geworden? Haal het een uit de diepvries en bewaar het in de koelkast. Na een half uur is je ijs perfect om te eten!


Door de hoeveelheid aan vers fruit is dit ijs eigenlijk een relatief gezonde keuze bij het eten van ijs.

Eet smakelijk!#dessert #gezondekeuze #ijs

0 opmerkingen

Gerelateerde posts