top of page

Supersnel Bramenijs


Supersnel Bramenijs
Aan het eind van de zomer kun je in het wild bramen plukken of als je een tuin hebt kun je de bramen van je eigen struik plukken. Wat kun je hier lekkere dingen mee maken! Bramen geven zoveel smaak en een prachtige kleur. Met een bakje mascarpone en een flinke hand bramen kun je supersnel Bramenijs maken. Misschien wel het lekkerste ijs dat ik ooit maakte omdat het zoveel smaak heeft. En heel fijn; je hebt er geen ijsmachine voor nodig.

Het ijs kun je maken met ieder soort fruit dat je lekker vindt maar de takken van onze bramenstruik zuchten onder het gewicht van de rijpe bramen. Iedere dag haal ik een flinke hand van de struik en vries ze in om hier later jam of sap van te maken. Vandaag niet, de dagopbrengst was 280 gram. De bramen werden schoon gemaakt gekookt met 115 gram suiker. Je hebt ongeveer 80 gram suiker op 250 gram fruit nodig, maar het ene fruit vraagt om iets meer suiker dan de andere dus jou eigen smaakpapillen bepalen de hoeveelheid mee.


Bramen hebben zoveel harde stukjes en pitjes. Eigenlijk ben ik daar niet helemaal kapot van, maar ik vond het wat gezonder om deze vezels erin te laten.  De staafmixer heeft de fruit met suikermix wel flink fijn gekregen, maar helemaal zonder “dingetjes” zoals wij ze noemen, krijg je het toch niet. Bij ander fruit zal je hier minder last van hebben.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.

bramenijs met mascarpone

Supersnel bramenijs zonder machine maken

Benodigdheden:

 1. 250 bramen of ander fruit

 2. 250 gram mascarpone

 3. 80-100 gram suiker naar smaak

 4. Eventueel een klein scheutje citroensap voor wat frisheid

Mix de ingredienten voor het bramenijs goed door elkaar

Zo maak je bramenijs zonder machine!

 1. Roer de mascarpone een beetje los en voeg hier de afgekoelde fruitsaus bij. Roer dit door en zet het in een voorgekoelde diepvriesdoos in de diepvries.

 2. Nog fijner: heb je een ijsmachine?

 3. Draai de afgekoelde mascarpone met fruit in no time tot heerlijk ijs!

 4. Helaas is mijn ijsmachine een paar jaar geleden overleden en dus kies ik voor de basic-methode.

 5. Haal iedere 2 uur het ijs in wording uit de diepvries en mix het goed door met de staafmixer.

 6. Na 3-4 keer mixen met de staafmixer is je ijs klaar. Dit is een beetje afhankelijk van je diepvries.

 7. Is je ijs een beetje  hard geworden? Haal het een uit de diepvries en bewaar het in de koelkast. Na een half uur is je ijs perfect om te eten!


Door de hoeveelheid aan vers fruit is dit bramenijs supersnel gemaakt en eigenlijk een relatief gezonde keuze bij het eten van ijs.

Eet smakelijk!


Zin in meer inspiratie? In deze link vind je een heerlijke verzameling van recepten met bramen.

Gerelateerde posts

Comentários


bottom of page